Afrikos sportiškas vėžlys

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheAfrikos sportiškas vėžlys(Geochelone sulcata) taip pat žinomas kaip „vėžlio vėžlys“, „vėžlio vėžlys“ ir „afrikinis šlaunies vėžlys“. Tai dykumoje gyvenantis vėžlys, kurio arealas tęsiasi palei pietinį Sacharos dykumos kraštą nuo Senegalo ir Mauritanijos, į rytus per Malį, Čadą, Sudaną ir Etiopiją iki Eritrėjos. Afrikos vėžlys yra trečias pagal dydį vėžlys pasaulyje ir didžiausias žemyninis vėžlys.

Kiti du didžiausi vėžliai, kurie savo dydžiu pranoksta, yra milžiniškos salų rūšys, vadinamos Aldabra Giant Vėžliu (Geochelone gigantea), gyvenančiu Aldabros atolo salose Seišeliuose ir Galapagų vėžlys (Geochelone nigra) rasta Galapagų salose netoli Ekvadoro.



Afrikos vėžlio aprašymas

Afrikos sportiškas vėžlys vyrų gali būti iki 80 centimetrų, o moterų - 50 centimetrų (1,64 pėdos) ilgio. Patinai sveria apie 100 kilogramų (220,75 svarai), o moterys - 60 kilogramų (132,45 svarai). Jų apvalkalas (viršutinis apvalkalas) yra nuo šviesiai rudos iki rudos spalvos, o tai suteikia daug maskavimo jų smėlingoje aplinkoje. Karkasas yra gana plokščios, ovalios formos ir yra giliai dantytas tarp gumbų (viena iš didelių keratininių žvynų ant vėžlio ar vėžlio apvalkalo), kuriuose yra ryškių augimo žiedų, kurie vystosi su amžiumi.



Jų plastronas, galva ir galūnės yra vienodai geltonos / įdegio spalvos. Persidengiančios žvynai dengia priekinių galūnių paviršių (kurie padeda iškasti ilgas duobes), o gale jie turi 2–3 kūginius sparnus (iš kurių kilo jų vardas). Jų galvos yra palyginti didelės, o viršutiniame žandikaulyje yra dvigubas kabliukas. Vėžlių oda taip pat yra labai stora, o tai padeda sumažinti vandens netekimą.

Afrikos vėžlio buveinė

Afrikos vėžlys gyvena sausuose regionuose, ypač dykumoje ir sausoje savanoje ir ten, kur nėra nuolatinio vandens šaltinio. Afrikos sportiškas vėžlys kasa duobes smėlyje, kuris gali išmatuoti 30–35 colių gylio arba požeminius tunelius, besitęsiančius 10 ar daugiau pėdų. Šie grioveliai ir tuneliai suteikia prieigą prie aukštesnio drėgmės lygio jų sausoje aplinkoje. Šiose buveinėse jie praleidžia karščiausias dienos dalis. Taip pat yra pastatytos nuolatinės miegančios įdubos, kurias dalijasi du ar daugiau vėžlių.



Afrikos vėžlių dieta

Afrikos vėžliai yra žolėdžiai gyvūnai, o jų racioną sudaro dykumos sukulentai, džiovinti lapai ir žolė, ypač lapai iš „Morning-Glory“ augalų.

Afrikietiškas vėžlio elgesys

Vyrai, turintys afrikietiškų vėžlių, yra gana agresyvaus pobūdžio ir tarpso bei kandžiojasi vieni kitus, o vokalizuodami niurzgėjimą, krebždesius ir švilpukus. Net nuo to momento, kai šie vėžliai išsirita, jie yra agresyvūs vienas kito atžvilgiu ir net bando apversti vienas kitą ant savo kiautų.

Afrikos vėžlys tampa neaktyvus labai šaltu ar labai karštu oru. Kai būna ilgas sausros laikotarpis, jie išgyvena įsitaisę į savo urvus. Aktyviausi jų periodai yra lietaus sezono metu (nuo liepos iki spalio), ypač auštant ir sutemus, kai jie lesins maistą. Jie praleidžia savo rytus kaitindamiesi kaitrioje saulėje, kad pakeltų kūno temperatūrą, kuri nukrinta šaltomis naktimis.



Afrikos spurto vėžlių reprodukcija

Poravimas vyksta lietaus sezono metu, paprastai nuo vasario iki kovo. Patinai kovos dėl dominavimo prieš moteris ir bus balso poravimosi metu. Praėjus 60 dienų nėštumo laikotarpiui, patelė ieško tinkamos lizdo vietos. Prieš jai išsirenkant tinkamiausią, bus padaryta daugybė lizdų. Lizdų plotis ir gylis gali būti iki 20 centimetrų (8 colių), o kiekvieno jų statyba gali užtrukti nuo 1 iki 4 valandų. Tada patelė pradeda dėti kiaušinius kas 3 minutes. Sankabose gali būti nuo 15 iki 30 kiaušinių. Tada inkilai užpildomi ir kiaušiniai visiškai uždengiami. Inkubacija trunka 212 dienas (maždaug 8 mėnesius), o perinti iš kiaušinių atsiranda 1–3 dienas po kritulių, dažniausiai naktį. Gali praeiti 3–10 dienų, kol išsiritę jaunikliai pasieks lizdo paviršių.

Perinti vaikai yra šviesiai geltoni ir tik 2–3 coliai nuo gimimo, tačiau per pirmuosius kelerius metus jie gali gana greitai augti ir pasiekti 15–25 centimetrus (6–10 colių). Kaip ir kiti vėžliai, afrikinis vėžlys gali išgyventi didelį amžių. Seniausia žinoma rūšis yra 56 metai, tačiau ji gali gyventi daug ilgiau, o kai kurios gali sulaukti ir 80–100 metų.

Amerikos indėnų šuns temperamentas

Afrikos vėžlių apsaugos statusas

IUCN priskiria afrikietišką vėžlį kaip pažeidžiamą. Buveinių praradimas yra viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių skaičius sumažėjo daugiausia dėl urbanizacijos ir per didelio ganymo naminių gyvulių. Šią rūšį taip pat valgo klajoklių gentys ir ji naudojama gaminant ilgaamžiškumą Japonijoje. Jie taip pat yra sugaunami ir laikomi kaip naminiai gyvūnai Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Prekybai sulaikomi daugiausia jauni vėžliai ir kadangi jiems subręsti reikia 15 metų, mažai tikėtina, kad jie sugebėtų daugintis ir dėl to galėtų išnykti.