Afrikos laukinis šuo

Vaizdo šaltinis

Afrikos laukinis šuoAfrikos laukinis šuo(Lycaon pictus) yra tik Afrikoje gyvenantis žinduolis. Tai kanidae šeimos, kuriai taip pat priklauso šunys, kojotai, dingos, šakalai ir vilkai, narys. Laukinis Afrikos šuo yra žinomas kitais pavadinimais, pavyzdžiui, dažytas medžioklinis šuo, afrikietiškas medžioklės šuo, rago medžioklės šuo ir dažytas vilkas. Svahili kalba jis vadinamas „Mbwa mwilu“.

Afrikos laukinių šunų mokslinis pavadinimas „Lycaon pictus“ kilęs iš graikų kalbos „vilkas“, o lotynų - „dažytas“. Afrikos laukinis šuo yra vienintelė rūšis ‘Lycaon’ gentyje.



Afrikos laukinių šunų aprašymas

Afrikos laukinis šuo turi unikalaus rašto kailį. Netaisyklingas raštas nuspalvintas baltais, geltonais, rudais ir juodais ženklais. Kiekvienas modelis yra unikalus kiekvienam asmeniui, kaip ir a Žirafos modelio ir žmogaus pirštų atspaudai yra unikalūs. Afrikos laukiniai šunys turi lieknus, liesus kūnus ir ilgas, lieknas kojas. Jie turi dideles, suapvalintas skiriamas ausis ir ilgą uodegą, kurios gale yra baltas plunksnas.



Jų snukiai yra juodi, o juoda linija nusidriekia per kaktą. Afrikos laukinių šunų ilgis yra apie 1,5 metro (5 pėdos), įskaitant galvą ir uodegos ilgį apie 30–40 centimetrų. Jis siekia maždaug 75 centimetrus prie peties ir sveria 37–80 svarų.

raudonos nosies duobėti buliai

Rytų ir Vakarų Afrikos šunys paprastai būna mažesni nei Pietų Afrikos šunys. Vyrai paprastai yra didesni nei moterys visuose regionuose. Afrikos laukiniai šunys skiriasi nuo kitų kanidinių šeimos narių tuo, kad ant kiekvienos letenos jie turi tik keturis pirštus, o ne penkis, nes jiems trūksta rasos nagų (o tai yra penktasis skaitmuo kitose kanidose). Afrikos laukiniai šunys turi apie 42 dantis, įskaitant premolarus, kurie yra daug didesni nei kituose kaniduose, leidžiančiuose sunaudoti daug kaulų.



Afrikos laukinių šunų buveinė

Afrikos laukinių šunų pageidaujamos buveinės yra atviri miškai, pievos ir savanos. Šunys pietiniuose regionuose gyvena atvirose saharos dykumos savannose.

Afrikos laukinių šunų dieta

Afrikos laukiniai šunys yra griežti mėsėdžiai. Jie grobia įvairius ganomus gyvūnus, ypač vidutinio dydžio kanopinius gyvūnus, tokius kaip Zebras, Antilopės, Impalas, Gazelės ir Springbokas. Didžioji jų mitybos dalis yra žinduolių grobis, tačiau kartais medžioja didelius paukščius, tokius kaip stručiai. Didesnės pakuotės gali medžioti didesnius gyvūnus, pavyzdžiui, gnu. Karpos taip pat medžiojamos, tačiau reikia būti atsargiems, kad aštrūs iltiniai karpų iltys nepadarytų potencialiai mirtinos žaizdos, nors dažniausiai sprendžiama dėl saugumo. Laukiniai šunys retai vartoja mėsą ir nebegrįš prie ankstesnio nužudymo.

Afrikos laukinių šunų elgesys ir medžioklė

Afrikos laukiniai šunys gyvena kartu pakuotėse, kuriose yra nuo 10 iki 20 individų. Namų diapazonai skiriasi ir priklauso nuo grobio prieinamumo, tačiau gali būti didesni nei 1000 kvadratinių kilometrų (620 kvadratinių mylių). Pakuotėse dažnai būna daugiau patinų nei moterų. Dauguma pakuotės narių yra kažkaip susiję. Pakuotėse bus alfa patinas ir patelė, kurios yra pagrindinės perinčios poros.



boksininko pito bulių mišinys

Vyrai ir moterys turi savo hierarchiją, vyriausia moteris yra vyraujantis individas, o priešingai - jauniausias patinas, atsakingas už vyrus. Laukiniai šunys yra labai bendraujantys gyvūnai, jų hierarchija yra nuolanki, o ne dominuojanti. Dominavimas nustatomas be jokių muštynių ir kraujo liejimo. Net ir valgio metu žmogus energingai maldaus, o ne įsivels į konfliktus. Šis neagresyvus požiūris yra pabrėžiamas galbūt todėl, kad jei bus sužalota, būrui pritrūks medžiotojų ir jis negalės tiek parūpinti savo nariams.

Afrikos laukinių šunų paketai turi intensyvius socialinius ryšius, ir šie ryšiai yra puikus pranašumas medžioklės metu. Jie labai bendradarbiauja kaip medžioklės būrys, kai bėgant žemyn ir per daug maitinant grobį dideliu atstumu. Medžioklės strategiškai visai ne gudrios. Ankstyvą, vėsų rytą ir vėlyvą popietę laukiniai šunys priartės prie savo grobio, matydami visą vaizdą. Netikėtos atakos nereikalingos, nes laukiniai Afrikos šunys turi ištvermės vaikytis grobį, kol jis bus išnaudotas.

Didžiausias laukinių šunų greitis yra 60 kilometrų per valandą (37 mylios per valandą), o grobis dažniausiai galės šokinėti, o kas greičiau. Tačiau grobis ilgainiui bus persekiojamas 6 kilometrų atstumu. Tipiškos medžioklės labiau vertinamos kaip ištvermės gaudynės. Šių ilgų atstumų gaudynių metu laukiniai šunys pasklis, kad išvengtų grobio bandymų pabėgti į šoną. Grobio zig-zagging vengiantys judesiai, kurie paprastai suklaidintų vienišą medžiotoją, pavyzdžiui, a Gepardas , yra neveiksmingi laukinių šunų būriui.

Medžioklės būrys visą medžioklės laiką palaiko nuolatinius ryšius, skambindamas aukštais skambučiais. Kai išsekęs grobis ilgainiui sulėtėja, šunys jį supa, taikydami į minkštesnę apatinę dalį ir nužudydami savo auką. Laukinių šunų medžioklės yra sėkmingos: 3 iš 4 medžioklių baigiasi. Nors gali būti nukreipta visa kanopinių banda, auka taps ta, kuri atsiliks dėl amžiaus ar ligos.

vokiečių aviganių pitbulio mišinys

Afrikos laukinių šunų įkandimas yra labai galingas, o jų stambūs krūminiai dantys ir premolarai leidžia lengvai susmulkinti laimikio kaulus. Kai šunys suvalgė savo grobį, jie grįžta į pakuotę ir atgauna maistą šuniukams, vyresniems šunims ir nariams, kurie nėra medžioklės dalis.

mėlynos nosies pitbuliai

Afrikos laukinių šunų reprodukcija

Nėra jokio ypatingo Afrikos laukinio šuns veisimosi sezono, nors poravimasis gali padidėti per paskutinę lietaus sezono dalį maždaug kovo ir birželio mėnesiais. Praėjus maždaug 70 dienų nėštumo laikotarpiui, patelė atsiveda maždaug 10 jauniklių vadą (nedaugelis dažniausiai išgyvena dėl plėšrūnų).

Šuniukai gimsta po žeme ar kituose apleistuose gyvūnuose (dažniausiai Aardvark). Šuniukai atjunkomi 10 savaičių, o sulaukus 3 mėnesių, jie palieka duobę, kad galėtų pradėti bėgti su paku. Jie sugeba nužudyti mažą grobį per 11 mėnesių ir gali apsiginti maždaug po 14 mėnesių. Jaunikliai gali daugintis, kai sulaukia lytinės brandos 12-18 mėnesių.

Laukinių šunų patinai ir toliau lieka su savo gimimo paketu, tačiau moterys gali palikti ir prisijungti prie kitų paketų, kuriems trūksta lytiškai subrendusių patelių. Šis elgesys yra gana neįprastas, nes yra priešingai nei dauguma kitų socialinių gyvūnų. Kiti neįprasti laukinių šunų bruožai yra tai, kad moterys varžysis dėl priėjimo prie patinų, o patinai dažnai paliekami auginti šuniukus, kol patelė prisijungia prie medžioklės būrio. Vidutinis laukinio šuns gyvenimo laikotarpis yra 10 metų.

Afrikos laukinių šunų apsaugos statusas

Afrikos laukiniai šunys yra nykstanti rūšis. Kadaise jų buvo apie 500 000, dabar jų yra tik 2 000–5 000, daugiausia gyvenančių nacionaliniuose parkuose ar konservuose.

Pagrindinės grėsmės laukiniams šunims yra medžioklė ir buveinių praradimas. Konkurencija su didesniais mėsėdžiais, tokiais kaip liūtai ir dėmėtosios hienos, taip pat yra laukinio šuns problema, nes jie abu siekia to paties tipo grobio. Liūtai nužudys kuo daugiau laukinių šunų, bet jų nevalgo. Laukinius šunis taip pat žudo ūkininkai, norintys apsaugoti savo gyvulius, o ligos gali išplisti nuo naminių gyvūnų. Šios problemos prisidėjo prie nedidelio laukinių šunų populiacijos dydžio.