Alleno pelkių beždžionės

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Gentis: Allenopithecus - Alleno pelkinė beždžionė

Alleno pelkinė beždžionė(Allenopithecus nigroviridis) yra primatų rūšis, kuri klasifikuojama pagal savo senojo pasaulio beždžionių šeimos Allenopithecus gentį. Alleno pelkinę beždžionę galima rasti Kongo baseine, Kongo Respublikoje ir Kongo Demokratinės Respublikos vakaruose.

Alleno pelkinė beždžionė yra gana tvirtai pastatyta beždžionė pilka / žalia oda. Alleno pelkių beždžionių veidas yra rausvas, o skruostuose - ilgų plaukų ryšuliai. Nedidelis pirštų ir kojų diržas rodo jo iš dalies vandens gyvenimo būdą. Alleno pelkinė beždžionė gali pasiekti viso kūno ilgį nuo 45 iki 60 centimetrų su 50 centimetrų ilgio uodega. Patinai, sveriantys iki 6 kilogramų, yra gana didesni nei patelės, sveriančios iki 3,5 kilogramo.



Vidutinis grupės dydis yra apie 40 asmenų. Šios didelės grupės yra suskirstytos į pogrupius po 2 - 6 asmenis, kurie kartu maitinasi maistu. Grupių miegamosios vietos dažniausiai būna prie vandens, miegojimo vietos tampa įprastomis vietomis ir pakartotinai naudojamos. Allenso pelkių beždžionė turi daugialypę ir daugialypę socialinę sistemą.



Alleno pelkės beždžionė skamba niurzgantis garsas, kuris naudojamas palaikyti ryšį tarp grupės narių. Asmenys vienas kitą tvarkys, kad pašalintų negyvą odą ir parazitus. Toks elgesys sustiprina dviejų asmenų ryšius.

Aleno pelkės beždžionė gyvena pelkėtose, turtingose ​​vandens vietose. Jie yra labai geri plaukikai ir gali gerai nardyti. Kai jiems gresia pavojus, jie gali greitai pasinerti į vandenis, kad išvengtų pavojaus.



Alleno pelkinė beždžionė yra dienos gyvūnas (aktyvus dieną, o naktį miega) ir reguliariai ieško maisto ant žemės. Alleno pelkių beždžionių dieta susideda iš vaisių ir lapų, taip pat vabalų ir kirminų bei kitų mažų bestuburių. Jie taip pat vartoja stuburinius gyvūnus, įskaitant žuvų perimus, kurie yra surenkami iš upių vagos sausuoju metų laiku.

Alleno pelkių beždžionių gyvenimo trukmė gali būti net 23 metai. Jie nelaisvėje linkę gyventi ilgiau nei laukinėje gamtoje.

visi Amerikos mėlynos nosies duobutės

Mažai žinoma apie Alleno pelkės beždžionės poravimosi įpročius. Žinoma, kad moterys susilaukia vieno palikuonio, kuris nujunkomas per 3 mėnesius ir subręsta po 3–5 metų. Dauguma šios rūšies gimsta birželio mėnesį.



Raptoriai, gyvatės ir Bonobo priskiriami prie natūralių Alleno pelkinės beždžionės priešų. Skirtingai nuo kitų primatų, jo pelkėta buveinė nėra taip stipriai paveikta miškų pavojaus. Tačiau žmogus ją medžioja dėl mėsos. IUCN sąraše Alleno pelkių beždžionei gresia pavojus dėl medžioklės ir buveinių sunaikinimo.

Gentis: Miopithecus - Angolos Talapoinas / Gabono Talapoinas

Talapoino beždžionėsyra dvi senojo pasaulio beždžionių rūšys, priskiriamos Miopithecus genčiai. Talapoino beždžionės gyvena vidurio Afrikoje ir jų arealas tęsiasi nuo Kamerūno ir Kongo Demokratinės Respublikos iki Angolos.

Buvo įprasta atpažinti tik vieną Miopithecus talapoin genties rūšį Angolos Talapoin, tačiau Kamerūno (į pietus nuo Sanagos upės), Rio Munio ir Gabono populiacijas galima atskirti kaip atskirą rūšį - Miopithecus ogouensis Gabon Talapoin .

kryžius tarp haskio ir pomeranijos

Talapoino beždžionės yra mažiausios senojo pasaulio beždžionės ir beveik neabejotinai išsivystė iš didesnio kūno protėvio nykštukėmis. Jų kailis stambiai juostuotas geltonai-juodai nugaroje, o baltas arba pilkai baltas - ventraliai. Jų galva yra apvali ir trumpai apgaubta, be veido. Jų nosis juoda, o veidą ribojanti oda taip pat juoda. Vyrams kapšelis yra rausvos spalvos medialiai ir mėlynas šone.

Kūno dydis yra lengvas seksualinis dimorfizmas. Vidutinis galvos ir kūno ilgis yra 16 colių (40 centimetrų), o vidutinis uodegos ilgis - 21 colių (52,5 centimetrų). Talapoinai sveria 3 lb 1oz (1380 gramų) vyrams ir 21b 10oz (1120 gramų) moterims.

Talapoin beždžionės yra dienos ir daugiausia medinės, nors ieškodamos maisto kartais gali nusileisti į žemę. „Talapoin“ beždžionės yra geros plaukikės ir dažniausiai miega ant šakų, iškilusių upėmis, kad galėtų nerti, kad pabėgtų nuo plėšrūnų.

„Talapoin“ beždžionės gyvena didelėmis grupėmis - nuo 60 iki 100 gyvūnų. Naktį jie renkasi medžiuose, esančiuose netoli vandens, o dieną pasiskirstę į mažesnes pogrupius, norėdami pasiskirstyti rasti maisto. Grupes sudaro keli visiškai subrendę patinai, daugybė patelių ir jų palikuonių. Skirtingai nuo glaudžiai susijusių Gvinonų, Talapoin beždžionės neturi jokio teritorinio elgesio. „Talapoin Beždžionės“ mėgsta žaisti, o tai dažniausiai vyksta tarp nepilnamečių, tačiau žaidžia ir suaugusieji. „Talapoin Monkeys“ žaidimai yra dviejų tipų - imtynės, kurios apima griebimą ir grumimąsi, kartais apima žaidimo paviršių ir bėgimą, kuris apima greitą vieno individo persekiojimą. Talapoinai vyrai dažniausiai užsiima socialiniais žaidimais nei moterys.

„Talapoin Monkeys“ žodinis repertuaras yra gana mažesnis, nors, užpuolus asmeniui, jis pažvelgs į jį ir duos kitiems žmonėms, kad jis nepuola, ir jie atsako prisijungdami prie išpuolio. Kaip ir visų primatų atveju, šios rūšies bendravimas greičiausiai bus sudėtingas. Tiek balsus, tiek vaizdinius signalus (tokius kaip kūno laikysena ir veido išraiška) primatai naudoja bendraujant su konkretumu. Be to, taktilinis bendravimas gali atlikti tam tikrą vaidmenį palaikant socialinius ryšius, pavyzdžiui, viliojimo forma. Kai kurie primatai naudoja cheminį bendravimą, ypač reprodukciniame kontekste.

Talapoininės beždžionės yra visavalgės, jų mitybą daugiausia sudaro vaisiai, sėklos, vandens augalai, vabzdžiai, vėžiagyviai, paukščių kiaušiniai ir maži stuburiniai gyvūnai.

Didžiausias užfiksuoto Talapoin beždžionės amžius nelaisvėje yra 28 metai, o laukinė gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje nėra gerai žinoma, tačiau greičiausiai bus mažesnė nei nelaisvėje. Talapoin beždžionių patelė 160 dienų nėštumo laikotarpiu (paprastai nuo lapkričio iki kovo) gimsta vienišas jauniklis. Palikuonys yra daug dideli ir gerai išsivystę (naujagimiai sveria daugiau nei 200 gramų ir yra maždaug ketvirtadalis motinos svorio) ir greitai vystosi. Per 6 savaites jie valgo kietą maistą ir yra nepriklausomi nuo 3 mėnesių amžiaus.

Plėšrūnai iš Talapoin beždžionės yra leopardai, auksinės katės, genetai, rapsai, didelės gyvatės ir Nilo monitoriai. Talapoininės beždžionės gali padėti paskleisti valgomų vaisių sėklas ir kontroliuoti vabzdžių populiacijas. Jie taip pat veikia kaip svarbūs grobio gyvūnai vidutiniams ir dideliems plėšrūnams. Šiuo metu Talapoin beždžionės nėra laikomos grėsmėmis. Jie kartais medžiojami kaip krūmo mėsos šaltinis, nors dėl mažo kūno dydžio tai tampa palyginti nuostolinga.

Gentis: Erythrocebus - Patas Beždžionė

Beždžionės kojos(Erythrocebus patas) yra ant žemės gyvenanti beždžionė, paplitusi Vakarų Afrikoje. Tai vienintelė rūšis, klasifikuojama Erythrocebus gentyje. Yra du Patas Beždžionės porūšiai, vakarinis Erythrocebus patas patas (Paprastasis Patas) ir rytinis Erythrocebus patas pyrrhonotus (Nisnas).

Nisnai turi baltą nosį, o paprastoji beždžionė Patas - juodą. Patas Beždžionės yra greičiausi pasaulyje sausumos primatai. Patas beždžionės patinas sugeba nubėgti mažiausiai 35 mylių per valandą. Gamtoje Patas beždžionės praleidžia daugiau laiko ant žemės nei bet kuri kita beždžionė.

Australijos aviganių haskių šuniukai

Patas beždžionės kūno planas yra labai panašus į kurto šunį. Jis turi tas pačias ilgas kojas, siaurą kūną ir ryškų šonkaulių lanką. Ilgos kojos suteikia jai didžiulį žingsnį bėgant. Dėl savo greičio, spalvos ir eisenos beždžionės Patas, bėgdamos, dažnai buvo klaidinamos dėl gepardų.

Patas beždžionės yra rausvai rudos spalvos, labai išraiškingi, ūsuoti veidai. Ūsai sėdi ant pilko smakro ir turi baltus „kariškus“ ūsus. Patas beždžionės užauga iki 85 centimetrų ilgio, išskyrus uodegą, kurios ilgis yra 75 centimetrai, o visiškai suaugusios sveria vidutiniškai 18 svarų. Kaip ir visos senojo pasaulio beždžionės, jos turi gerai išvystytas rankas su priešingu nykščiu. Beždžionė Patas taip pat žinoma kaip „Šokanti beždžionė“, „Husaro beždžionė“, „Karinė beždžionė“, „Raudona beždžionė“ ir „Seržantas-majoras beždžionė“. Patato beždžionių patinai proporcingai turi ilgiausius ilčių iš visų primatų.

Patas beždžionių būrys paprastai turi tik vieną suaugusią beždžionių patiną ir 4–10 beždžionių patelių. Kiti Pato patinai gyvena vieni arba bakalauro grupėse. Už kariuomenę atsakinga aukščiausio rango moteris, o ne patinas. Patas beždžionės patinas daug laiko praleidžia aukštai apsodintas medžiais ar uolų atodangomis, ieškodamas plėšrūnų ir kitų pavojų. Vyrai, gyvenantys bernvakarių grupėse, retkarčiais priartėja prie patelių būrio ir imasi savo vienintelio beždžionių patino, bandydami išvaryti jį ir užimti jo vietą. Tokie įvykiai yra gana dažni ir biologiškai pageidautini, nes neleidžia veistis. Atsipalaidavę beždžionės Patas atsilošia ir pakelia kojas. Nors Pato beždžionės apskritai tylios, loja susitikdamos su kita kariuomene. Patas beždžionės vengia miškų ir gyvena be medžių savanose bei pusdykumėse. Jie svyruoja nuo Senegalo iki Etiopijos ir pietų iki Tanzanijos. Patas beždžionės yra visaėdės, tačiau jos ypač priklauso nuo akadijų medžių ankščių, sėklų, tulžies, jaunų lapų, dantenų ir žiedų. Jie taip pat valgo žoles, uogas, sėklas, vaisius, vabzdžius, kiaušinius, driežus, gumbus ir jaunus paukščius. Beždžionė „Patas“ skruostuose gali laikyti tiek maisto, kiek telpa į skrandį.

Patas beždžionės gyvenimo trukmė nuo 15 iki 20 metų laukinėje gamtoje ir daugiau nei 20 metų nelaisvėje. Pato beždžionių patelės lytinę brandą pasiekia maždaug 2 su puse metų. Patinai lytiškai subręsta sulaukę nuo 3 su puse iki 4 su puse metų. Nėštumo laikotarpis trunka maždaug 167 dienas, po kurio patelė susilaukia vieno palikuonio.

Pagrindiniai beždžionių Pato plėšrūnai yra leopardai, gepardai, ereliai, hienos ir šakalai. Jei artėja plėšrūnas, nuolat budrūs Pato beždžionių patinai sukuria nukreipimo vaizdą. Triukšmingai šokinėdamas ant krūmų ar medžių, jis atkreipia dėmesį į save ir toliau nuo patelių bei jauniklių. Tai suteikia likusiai kariuomenės daliai laiko tyliai pabėgti arba pasislėpti ilgoje žolėje. Be to, „Patas“ spalva suteikia galimybę savo savanos aplinką naudoti kaip maskuotę.

Patas beždžionės nėra įtrauktos į nykstančių ar nykstančių rūšių sąrašą, nors buveinių sunaikinimas ir sunkus galvijų ganymas bei savanų vietovių pavertimas žemės ūkio paskirties žemėmis sumažino Pato beždžionių buveines. Tačiau kai kuriais atvejais miškų kirtimas pavertė drėgnus plotus sausesnėmis savanų zonomis. Savo ruožtu tai iš tikrųjų padidina tinkamas Patas beždžionių buveines.