Atlanto pūkas

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Atlanto pūkas(Fratercula arctica) yra viena iš keturių rūšių pūkų ir yra ryškus, pelaginis jūros paukštis. Jis atpažįstamas dėl ryškių spalvų suapvalinto snapo ir panašios išvaizdos kaip pingvinas. Taip pat žinomas kaip „paprastasis pūkas“, tai yra vienintelė Atlanto vandenyne randama pūkų rūšis.



Labai nedaugelis žmonių bus juos matę laukinėje gamtoje. Šio matomumo trūkumo priežastis yra ta, kad JK yra labai nedaug vietų, kur galima pamatyti žemyne ​​esančius pūkus dėl jų pažeidžiamumo nuo antžeminių žinduolių, ypač žiurkių.

Puffins nėra pavojus ir, jei sugebėsite įšokti į valtį, plaukiančią link jų gyventojų salų, galėsite juos pamatyti tūkstančiais. Apskaičiuota, kad visame pasaulyje yra apie 12 milijonų Atlanto šlakelių, o Didžioji Britanija visoje JK pakrantėje turi didelę šių skaičių dalį.



Keletas lengvų prieigos taškų yra Skomerio sala (kartais rašoma „Skoma“) prie Pembrokeshire pakrantės, Puffino sala (Ynys Seiriol) prie Anglesey Šiaurės Velse ir Staffa sala, į kurią galima patekti iš Škotijos vakarų salų mullo ar Ionos pakrantės. .

Dėl kurioziškos paukščio išvaizdos, turint spalvingą didžiulį snapą ir įspūdingą plunksnų plunksną, atsirado tokios pravardės kaip „vandenyno klounas“ ir „jūrų papūga“.

Atlanto pūkų charakteristikos

Atlantinio pūkinio ilgis yra 28 - 34 centimetrai, o sparnų ilgis - 50 - 60 centimetrų. Puffin patinas yra šiek tiek didesnis už moterišką, tačiau jų spalva yra vienoda. Atlantinis pūkas daugiausia yra juodas viršuje ir baltas apačioje, pilkai baltais skruostais ir raudonai oranžinėmis kojomis.

Amerikos patyčių šuns šuniukas

Atlantinis pufinų snapas yra didelis ir trikampis, o veisimosi metu yra ryškiai oranžinis, o gale yra mėlynos spalvos lopinėlis, kurį riboja geltona. Būdingos ryškiai oranžinės snapo plokštelės auga prieš veisimosi sezoną ir po veisimo išmetamos. Kai skrajūnai skraido, atrodo, kad jie turi pilkus apvalius paakius ir baltą kūną. Puffins turi tiesioginį skrydį, žemai virš vandens. Giminingasis raguotasis pūkas (Fratercula corniculata) iš Ramiojo vandenyno šiaurės atrodo labai panašiai, tačiau jis turi šiek tiek skirtingus galvos bruožus.

Atlanto šlakelių dieta

Atlanto pūkai daugiausia maitinasi mažomis žuvimis, tokiomis kaip silkė, ypač smėlio ungurys, kuris yra vienas iš svarbiausių maisto šaltinių daugeliui pasaulio jūros paukščių. Dėl specialiai pritaikyto snapo pūkai gali leistis į ilgas žvejybos keliones, savo snape tvarkingoje eilėje laikydami ankstesnį laimikį.

Atlanto pūkai liežuviu laiko žuvį nuo savo gomurio spyglių, palikdami snapus laisvai atsiverti ir sugauti daugiau žuvų. Tai daro kiekvieną kelionę daug produktyvesnę, nei būtų, jei kiekvieną kartą tektų grobį grąžinti į urvą. Papildomi jų mitybos komponentai yra vėžiagyviai ir moliuskai. Puffino snapas kartais gali būti keliolika ar daugiau žuvų. Atlanto pufinai pagauna savo grobį skrisdami po vandeniu, nardydami maždaug 20–40 sekundžių vienu metu, naudodamiesi sparnais galingai plaukdami žemyn, o pintinėmis kojomis nukreipdami juos teisinga linkme.

Atlanto pūkų elgesys

Atlantiniai pūkai yra kolonijiniai lizdininkai, ant žolinių uolų naudojami urvai. Atlanto pūkai taip pat lizdus tarp uolų ir raižinių (terminas, nurodytas skaldytai uolienai, atsirandančiai kalnų, kalnų uolų ar slėnio pečių apačioje, sudarant šlaito nuolydį). Puffins patinai atlieka didžiąją dalį valymo vietos, kurioje kartais būna žolė, plunksnos ar jūros dumbliai. Vienintelis laikas, praleistas sausumoje, yra lizdas ir poros randamos prieš atvykstant į kolonijas.

Atlanto pūkas paprastai tyli jūroje, išskyrus švelnius murkiančius garsus, kuriuos jis kartais skleidžia skrydžio metu. Veisimosi kolonijose paukščiai giliai urzgia. Atlanto pūkai naudoja snapus piršlybų ritualuose, pavyzdžiui, patinas ir moteris baksteli snapu. Puffinų grupė vadinama susibūrimu.

Atlantinių pūkų reprodukcija

Atlantinė pūkinė lytiškai subręsta 4–5 metų amžiaus. Atlanto pūkai yra monogamiški (turi tik vieną porą) ir turi tėvų priežiūrą. Kiekvienais metais gaminama viena kiaušinio sankaba, o inkubacinė atsakomybė pasidalijama abiem tėvams.

Bendras inkubacijos laikas yra apie 39–45 dienas, o jauniklis užtrunka apie 49 dienas. Skrisdamas viščiukas palieka duobę ramybėje ir dažniausiai per vakarą išskrenda ar nuplaukia į jūrą. Priešingai populiariems įsitikinimams, jaunų puffinų tėvai neapleidžia.

Atlanto medžio plėšrūnai

Plėšrūnai iš Atlanto pūkų yra Didysis Juodagalvis kiras (Larus marinus) ir panašaus dydžio rūšys, kurios skrisdami gali pagauti pūką arba išskirti atskirtą nuo kolonijos. Mažesnės kirų rūšys, tokios kaip kiršlys (Larus argentatus), negalinčios nuversti sveiko suaugusio pūliuko, tačiau ims kiaušinius ar neseniai išsiritusius jauniklius, taip pat pavogs žuvį.

Atlanto šlakelių apsaugos statusas

XIX amžiuje Atlanto pūkų populiacija labai sumažėjo, kai jie buvo medžiojami dėl mėsos ir kiaušinių. Atlanto pūkai vis dar medžiojami ir valgomi gausiai, tačiau šiuo metu tai paprastai neturi didelės įtakos populiacijoms, bent jau palyginti su kitomis grėsmėmis. Farerų salose paukščiai gali būti medžiojami vietiniam vartojimui baigus veisimą.

senos šeimos raudonos nosies duobės ypatybės

Naujausią Atlanto pūkų populiacijos sumažėjimą galėjo lemti padidėjęs kirų ir skujų grobis, žiurkių, kačių, šunų ir lapių įvežimas į kai kurias lizdui naudojamas salas, užteršimas nuodingomis liekanomis, skendimas žvejybos tinkluose, mažėjančios maisto atsargos klimato kaita.

XX a. Pabaigoje Šiaurės jūroje, įskaitant gegužės salą ir Farne salas, Atlanto pūkų skaičius labai išaugo. Pastaraisiais metais skaičius kasmet didėja apie 10%. 2006 m. Veisimosi sezonu gegužės saloje buvo suskaičiuota apie 68 000 porų.