Mėlynpėdis putlių paukštis

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Mėlynpėdis putlių paukštisyra komiškos išvaizdos atogrąžų jūrų paukštis su ryškiai mėlynomis pintinėmis pėdomis ir melsva veido oda. Paukščio galva yra šviesiai cinamono ruda su tankiais baltais dryželiais. Kaklo gale yra baltas pleistras, kur kaklas jungiasi su mantija. Apatinė krūtinė, centrinės uodegos plunksnos ir apatinės dalys yra baltos. Jos mėlyna smailėjanti sąskaita turi dantytus kraštus, kurie leidžia paukščiui tvirtai sučiupti žuvį.



Mėlynosios kojos paukščio paukštis yra šiek tiek mažesnis nei trys pėdos, o jo sparnų ilgis yra maždaug penkios pėdos.

Mėlynpėdis bobausis paukštis pirmiausia išlenda į vandenyną, iš dalies sulenktais sparnais, kad pagautų žuvies. Jis net gaudo skraidančias žuvis, kai jos dar yra ore. Mėlynpėdis putinas taip pat gali nardyti žuvų, kai jis yra maudymosi padėtyje.



Mėlynpėdžiai papučiai turi labai įmantrų poravimosi ritualą. Patinas pakelia vieną mėlyną pėdą ore, paskui kitą, kai stoja priešais patelę. Jo judesiai verčia jį šokti, kai jis mėlynomis kojomis įspaudžia žemę.



Tiek patinas, tiek patelė ištiesia kaklą ir nukreipia sąskaitas į dangų. Patinas išskleidžia sparnus ir švilpia. Patelė gali pakišti galvą po savo sparnu. Žemiau galite peržiūrėti trumpą vaizdo įrašą, kuriame parodytas mėlynakojų putlių paukščių poravimosi ritualas.

Moteriškoji mėlynkojė bobutė deda du tris šviesiai mėlynus arba žalius kiaušinius. Jų lizdas yra ant žemės. Kiaušiniams išsiristi reikia apie 45 dienas. Abu tėvai kiaušinius inkubuoja kojomis. Kiaušinėliams pradėjus perėti, tėvai kiaušinius padės ant kojų.

Mėlynpėdžių putlių patinas parduoda maistą mėlynakojų papūgių patelėms ir jaunikliams. Viščiukai atima išregistruotas žuvis iš savo tėvų sąskaitų. Jaunikliai pas tėvus išbūna apie du mėnesius. Mėlynpėdis „Booby“ lizdus kolonijose.

Mėlynpėdžio maitinimosi racioną sudaro tik žuvys. Jis neria į vandenyną, kartais iš didelio aukščio, ir plaukia po vandeniu, siekdamas savo grobio. Medžioja pavieniui, poromis arba didesniais pulkais. Kai pagrindinis paukštis vandenyje pamatys žuvų seklą, jis praneš apie likusį grupės narį ir jie visi kartu ners gaudyti žuvį.

Keista, kad asmenys nevalgo kartu su medžiotojų grupe, mieliau valgo patys, dažniausiai anksti ryte arba vėlai po pietų.

Visuose mėlynakojiuose paukščiuose galima nustatyti patinus, nes jie yra dimorfiški arba skiriasi savo išvaizda. Patinai pasižymi savitu švelniu švilpuku, o patelės - labai stipriu gurkšniu. Taip pat moterys yra didesnės nei vyrai kūno dydžio. Vis dėlto tik ant mėlynų papų patelė akies vyzdys atrodo didesnis nei patino.

Pavadinimas „booby“ kilęs iš ispaniško termino „bubi“, kuris reiškia „kvailas draugas“. Taip yra todėl, kad mėlynakojis pūkas yra nerangus sausumoje ir, kaip ir kiti jūros paukščiai, gali būti labai prisijaukintas. Buvo žinoma, kad išplaukia laiveliais, kur kadaise buvo užfiksuotas ir suvalgytas.

Šių krūtų pėdų spalva svyruoja nuo mėlynos spalvos nuo elektrinės arba indigo mėlynos ir net turkio spalvos. Tai neturi nieko bendra nei su lytimi, nei su amžiumi. Niekas nežino, kodėl šią mėlyną spalvą pasirinko gamta, tačiau žmonėms yra naudinga atpažinti savo rūšį.