Mėlynasis banginis

SKELBIMAS

TheMėlynasis banginis(Balaenoptera musculus) užauga iki 33 metrų (110 pėdų) ir sveria 200 ar daugiau tonų svorio. Manoma, kad mėlynasis banginis yra didžiausias kada nors gyvenęs gyvūnas. Paskutinis mėlynųjų banginių pastebėjimas buvo San Salvadoro kanale, netoli Puerto Egaso, Santiago sala . Ilgas ir plonas mėlynųjų banginių kūnas gali būti įvairių melsvai pilkų atspalvių.



Mėlynasis banginis turi ilgą siaurėjantį kūną, kuris atrodo ištemptas, palyginti su kitų banginių stambesniu kūnu. Jų galva plokščia ir U formos ir turi ryškų kalvagūbrį, einantį nuo pūtimo angos iki viršutinės lūpos viršaus. Priekinė jų burnos dalis yra stora balinėmis plokštelėmis, maždaug 300 plokščių (kiekviena maždaug vieno metro (3,2 pėdos) ilgio) kabo nuo viršutinio žandikaulio ir tęsiasi 0,5 metro (1,6 pėdos) atgal į burną.



Kakle lygiagrečiai kūnui eina nuo 60 iki 90 griovelių (vadinamų pilvo klostėmis). Šios plokštelės padeda išpurkšti vandenį iš burnos po šėrimo. Nugaros pelekas yra mažas, nardymo metu matomas tik trumpai. Įsikūręs maždaug tris ketvirtadalius kūno ilgio, jis skiriasi nuo kiekvieno žmogaus formos. Kvėpuodamas paviršių, mėlynasis banginis iškelia savo petį ir smūgio skylę iš vandens labiau nei kiti didieji banginiai, pvz., Pabaiga banginis arba Sei banginis.

Kai kurie Šiaurės Atlanto ir Ramiojo vandenyno šiauriniai banginiai nardydami pakelia uodegą. Kvėpuodamas banginis skleidžia įspūdingą vertikalų vienos kolonos smūgį (iki 12 metrų (40 pėdų), paprastai 9 metrų (30 pėdų)), kurį ramią dieną galima pamatyti iš toli. Jo plaučių talpa yra 5000 litrų. Mėlynieji banginiai turi dvigubas pūtimo angas, kurias apsaugo didelis purslų apsaugas.

Mėlynųjų banginių plekšnės yra nuo trijų iki keturių metrų (10–13 pėdų) ilgio. Viršutinės jų pusės yra pilkos su plona balta sienele. Apatinės jų pusės yra baltos. Jų galva ir uodega yra paprastai vienodai pilkos. Viršutinės mėlynųjų banginių dalys, o kartais ir šlepetės yra margos.

Mėlynųjų banginių liežuvis sveria apie 3 tonas, o išsiplėtęs burna yra pakankamai didelė, kad tilptų iki 100 tonų maisto ir vandens. Nepaisant burnos dydžio, gerklės matmenys yra tokie, kad mėlynasis banginis negali nuryti platesnio už paplūdimio kamuolį objekto. Jo širdis sveria 600 kilogramų (1320 svarų) ir yra didžiausia žinoma apie bet kurį gyvūną.

Mėlynasis banginis visada maitinasi vietovėse, kuriose yra didžiausia krilių koncentracija, kartais per vieną dieną suvalgo iki 3600 kilogramų (8000 svarų) krilių. Tai reiškia, kad paprastai jie dieną maitinasi daugiau nei 100 metrų gylyje, o naktį - tik paviršiumi. Šeriant nardymo laikas paprastai yra 10 minučių, nors dažnai neriama iki 20 minučių. Ilgiausias užregistruotas nardymas yra 36 minutės.

Poravimas prasideda vėlyvą rudenį ir tęsiasi iki žiemos pabaigos. Mažai žinoma apie poravimosi elgesį ar veisimosi vietas. Mėlynių banginių patelės paprastai gimdo kartą per dvejus trejus metus žiemos pradžioje po a nėštumo laikotarpis nuo dešimties iki dvylikos mėnesių . Mėlynojo banginio veršelis sveria apie 3 tonas ir yra maždaug 7 metrų ilgio.

Per pirmuosius 7 gyvenimo mėnesius mėlynojo banginio veršelis kasdien išgeria maždaug 400 litrų pieno. Mėlynojo banginio veršeliai greitai priauga svorio - net 90 kilogramų (200 svarų) kas 24 valandas. Net gimę jie sveria iki 2700 kilogramų (tiek pat - 6000 svarų) - tiek pat, kiek visiškai suaugę begemotas .

Mėlynieji banginiai gali greitai pasiekti 50 km / h (30 mylių per valandą) greitį, paprastai bendraudami su kitais banginiais, tačiau 20 km / h (12 mph) yra tipiškesnis važiavimo greitis. Maitindami jie sulėtėja iki 5 km / h (3 mph).

brindle pit lab mix

Kaip ir kitų banginių banginių atveju, mėlynojo banginio dietą daugiausia sudaro maži vėžiagyviai, vadinami kriliais, taip pat mažos žuvys ir kalmarai.

Mėlynieji banginiai dažniausiai gyvena vieni arba su vienu kitu asmeniu. Nežinoma, ar keliaujantys poromis ilgą laiką būna kartu, ar palaiko laisvesnius santykius. Vietose, kur yra didelė maisto koncentracija, net 50 mėlynųjų banginių buvo išsibarstę nedideliame plote. Tačiau jie nesudaro didelių glaudžių grupių, matomų kitose balinėse rūšyse.

Iki XX amžiaus pradžios mėlynieji banginiai buvo gausūs beveik visuose vandenynuose. Daugiau nei 40 metų juos banginių medžiotojai medžiojo beveik iki išnykimo, kol 1966 m. Juos apsaugojo tarptautinė bendruomenė. 2002 m. Ataskaitoje teigiama, kad visame pasaulyje yra nuo 5000 iki 12 000 mėlynųjų banginių, esančių mažiausiai penkiose grupėse.

Mėlynių banginių apsaugos būklė priskiriama nykstančioms.