Mėlyna ir geltona ara

Vaizdo šaltinis

Mėlyna ir geltona ara(Ara ararauna), taip pat žinomas kaipMėlyna ir auksinė arayra papūgų aravų grupės narys. Mėlyni ir geltoni arai veisiasi pelkėtuose Pietų Amerikos atogrąžų miškuose nuo Panamos pietų iki Brazilijos, Bolivijos ir Paragvajaus. Nors IUCN klasifikuojama kaip „Mažiausiai rūpesčio“, Trinidade mėlyna ir geltona ara yra nykstanti rūšis. Mėlyna ir geltona ara dažnai laikoma vienu iš treniruojamų ir protingiausių šių papūgų paukščių. Mėlyna ir geltona ara laikoma gražiausia iš visų papūgų rūšių.

Mėlynos ir geltonos aravos charakteristikos

Mėlyna ir geltona ara turi mėlynus sparnus ir uodegą, juodą smakrą, auksinius dugnus ir žalią kaktą. Jų snapai yra juodi ir labai tvirti, kad sutraiškytų riešutus. Nuogas veidas yra baltas, susijaudinusiuose paukščiuose tampa rausvas ir išklotas mažomis juodomis plunksnomis. Plunksnos įvairovės diapazone yra nedaug. Kai kurių paukščių apatinė spalva yra labiau oranžinė arba „sviestinė“, ypač ant krūtinės.



Mėlyna ir geltona ara yra nuo 34 iki 36 colių ilgio nuo galvos galo iki uodegos galo, todėl jie yra viena didžiausių papūgų pasaulyje. Jo sparnų ilgis yra nuo 41 iki 45 colių, o svoris - nuo 900 iki 1300 gramų.

Mėlynos ir geltonos arų reprodukcija

Mėlynoji ir geltonoji ara veisiasi sulaukus 3–4 metų. Žinoma, kad jie poruojasi visą gyvenimą ir gyvena mažose šeimos grupėse. Mėlynos ir geltonos aravos peri aukštai virš žemės ertmėse, aptiktose dideliuose, negyvuose medžiuose. Į lizdą dedama tik du ar trys kiaušiniai. Manoma, kad patelė juos inkubuoja. Tačiau tiek patinas, tiek moteris agresyviai gina kiaušinėlius.

Kai jaunikliai išsirita, jie yra akli ir be plunksnų. Tėvai užaugins tik stipriausią jauniklį, palikdami kitus badauti. Jaunieji arai neišgauna plunksnos, kol jiems sukanka mažiausiai 10 savaičių. Užaugę plunksnomis ar praskridę, jie kelis mėnesius lieka su tėvais, kol tampa nepriklausomi. Mėlyna ir geltona ara gali gyventi iki 60 metų.

Mėlynos ir geltonos aravos dieta

Gamtoje mėlynieji ir geltonieji arai valgo palmių vaisius ir kitus medžių vaisius. Vienas iš mėgstamiausių arų maisto yra Hura crepitans medžio sėklos. Paprastai jie kepa kitoje vietoje nei ten, kur valgo. Jų maistas gali būti nutolęs. Dažnai aros renkasi prie molinių laižinių, norėdami suvalgyti mineralą ir druską turinčio molio, kuris yra upių pakrantėse.

Mėlynos ir geltonos aravos elgesys

Aravos yra labai draugiški gyvūnai. Jie linkę burtis į šimto ar daugiau gyvūnų pulkus. Aravos neturi pulko vado. Atrodo, kad visi paukščiai yra lygūs, ir jie tiesiog juda kaip grupė. Tačiau suporuoti paukščiai paprastai skraido labai arti vienas kito, sparnai beveik liečiasi.

Mėlyna ir geltona ara nelaisvėje

Apačia yra draugiškas paukštis, kai jis yra nelaisvėje ir gali būti pakeltas ranka. Tai gali išmokti mėgdžioti garsus ir žodžius. Tai iš tikrųjų negali kalbėti, tik imituoti. Aravas gali būti išmokytas sėdėti ant ešerio, tačiau jei jis yra narve, jo gražios uodegos plunksnos bus sugadintos, nes jos yra tokios ilgos.

pitbull ir vokiečių aviganių šuniukai

Aravos reikalauja daug daugiau pastangų ir daugiau žinių iš savininkų, nei labiau tradiciniai augintiniai, tokie kaip šunys ar katės. Aravos yra protingos ir mylinčios, todėl tiems, kurie gali patenkinti jų poreikius, jie tampa gerais gyvūnais.

Kadangi naminiams gyvūnams aravoms reikia įvairios dietos, tik sėklų dieta sukels sveikatos problemų, tokių kaip vitaminų trūkumas. Geros dietos pavyzdys galėtų būti kokybiškas granulių mišinys kartu su mišiniu, kuriame yra sėklų, riešutų ir džiovintų vaisių, su šviežiomis daržovėmis ir reguliariai šeriamais vaisiais; be to, yra gana įprasta (ir papūga tai vertina) su savo žmonėmis mėgautis saugiais maisto produktais, tokiais kaip makaronai, duona ir kt. maisto produktai.

Yra keletas paukščiams ir papūgoms kaip toksiškų maisto produktų. Vyšnių kauliukai, avokadai, šokoladas ir kofeinas yra keletas maisto produktų, kurių nereikėtų maitinti. Šokoladas ir kofeinas paukščių nemetabolizuojami taip pat, kaip ir žmonėms.