Bottlenose delfinai

Vaizdo šaltinis

TheBottlenose delfinasyra labiausiai paplitusi ir geriausiai žinoma delfinų rūšis. Jis gyvena šiltose ir vidutinio klimato jūrose visame pasaulyje ir gali būti randamas visuose, išskyrus Arkties ir Antarkties vandenynus. Bottlenose delfinai mėgsta seklius, pakrančių vandenis ir dažniausiai pastebimi prie Havajų ir Floridos krantų.

Bottlenose delfino giminaičiai yra Ramiojo vandenyno baltasis delfinas (Lagenorhynchus Obliquidens), išsiskiriantis siaurėjančia galva, pilkai baltu pilvu ir aukštu nugaros peleku, Risso delfinas (Grampus Griseus), kuris identifikuojamas dėl didelio dydžio ir bukos, beraktės galvos bei baltasnapio delfino (Lagenorhynchus Alborostris), didelio akrobatinio plaukiko su užsispyrusia uodega.



Bottlenose delfinų charakteristikos



Bottlenose delfinai turi supaprastintus, torpedos formos kūnus, kurie leidžia jiems greitai sklandyti per vandenyną. Bottlenose delfinų spalva yra nuo grietinėlės iki anglies arba beveik juoda. Paprastai jų nugara yra tamsesnė, o pilvas lengvesnis. Pailgi viršutiniai ir apatiniai žandikauliai suteikia gyvūnams Bottlenose vardą.

Tikroji nosis yra smūgio skylė ant galvos, o nosies pertvara matoma, kai smūgio skylė yra atvira. Jų veidas rodo būdingą „šypseną“. Buteliuko delfinai užauga 2–4 ​​metrus (6–13 pėdų) ir sveria apie 500 kilogramų (1100 svarų). Bottlenose delfinų patinai yra šiek tiek ilgesni ir gerokai sunkesni nei moterys vidutiniškai.



Bottlenose delfinai turi išskirtinius odos ženklus, kurie jiems padeda maskuotis nuo potencialių plėšrūnų. Jų uodegos turi dvi horizontalias irklas, vadinamąsias „flukes“, kuriose nėra kaulų ar raumenų, kurios padeda jas valdyti vandeniu.

mėlynos duobės laboratorinis mišinys

Butelio delfinų elgesys

Šis labai protingas vandens žinduolis visada buvo vaizduojamas kaip vienas geriausių mano vandenyno draugų. Didžiausias iš snapuotų delfinų jis pavadintas dėl savo trumpo, užsispyrusio snapo, panašaus į butelio viršų ar kaklą.

Bottlenose delfinai gyvena socialinėse grupėse, vadinamose „mokyklomis“ arba „ankštimis“, kuriose yra iki 12 asmenų. Tai yra ilgalaikiai socialiniai vienetai. Paprastai patelių ir jų jauniklių grupė gyvena kartu ankštyje, o jaunikliai - maišytoje. Kelios iš šių ankščių gali susijungti ir sudaryti didesnes šimto ar daugiau delfinų grupes. Vyrai dažniausiai gyvena vieni arba 2–3 grupėmis ir trumpam prisijungia prie ankščių.



Bottlenose delfinas yra paprastai žinomas dėl savo draugiško charakterio ir smalsumo žmonėms, panirusiems į vandenį ar šalia jo. Neretai narą tiria jų grupė, ir jie dažnai imasi švelniai paglostyti ar paglostyti. Kartais delfinai išgelbėjo sužeistus narus, pakeldami juos į paviršių - taip elgiasi ir sužeisti savo rūšies atstovai.

Tačiau buteliuko delfinai yra plėšrūnai, be to, jie elgiasi agresyviai. Tai apima vyrų tarpusavio kovas dėl rango ir patekimo į pateles, taip pat agresiją ryklių ir kitų mažesnių delfinų rūšių atžvilgiu. Delfinų patinai poravimosi sezono metu labai stipriai konkuruoja tarpusavyje, demonstruodami tvirtumą ir dydį daugybe veiksmų, tokių kaip galvos užpakalis.

Bottlenose delfinas, dažnai matomas važiuojant laivo bangos laivu ir „laužantis“ (darydamas pilvą), gali iššokti keletą metrų iš vandens. Jie atlieka šiuos aukštus šuolius ir salto, kad galėtų kvėpuoti ir bendrauti tarpusavyje.

Bottlenose delfinai miega apie aštuonias valandas per dieną, plaukia 12 mylių per valandą greičiu ir neria iki 20 minučių 300 metrų gylyje.

Bottlenose delfinų dieta

Jų mityba daugiausia susideda iš mažų žuvų, kartais taip pat kalmarų, krabų, aštuonkojų ir kitų panašių gyvūnų. Buteliuko delfinai per parą minta maždaug 8–15 kilogramų maisto.

Bottlenose delfinai turi 18 - 27 poras mažų kūginių dantų abiejuose žandikauliuose. Jų dantys, panašūs į kaiščius, yra naudojami maistui suvokti, bet ne kramtyti.

Suradus žuvų seklą, gyvūnai dirba kaip komanda, kad žuvys būtų arti vienas kito ir padidintų derlių. Bottlenose delfinai taip pat ieško tik žuvų, dažnai dugne gyvenančių rūšių. Kartais jie pasitelks „žuvų plakimą“, kai žuvis apsvaiginama (o kartais ir išmetama iš vandens), kad būtų lengviau pagauti ir suvalgyti žuvį.

Bottlenose delfinų pojūčiai ir bendravimas

Bottlenose delfinai bendrauja tarpusavyje naudodamiesi kūno kalba ir išskirtiniais švilpukais, spragtelėjimais ir garsais, kuriuos sukuria šeši oro maišeliai šalia jų smūgio skylės (jiems trūksta balso stygų). Kiekvienam gyvūnui būdingas dažnio moduliuojamas siauros juostos parašo vokalizavimas (parašo švilpukas), kuris unikaliai identifikuojamas. Kitose komunikacijose naudojama apie 30 kitų skiriamų garsų.

Bottlenose delfinų reprodukcija

Pagrindinis buteliuko delfino veisimosi sezonas yra nuo kovo iki balandžio.

Piršlybos- Patino elgesys su pirštu apima prisirišimą prie patelės, pozavimą patelei, glostymą, trynimą, glostymą, burnojimą, žandikaulio plojimą ir šnipštimą. Prieš kopijavimą vyksta ilgas preliudas; tada abu gyvūnai susitvarko nuo pilvo iki pilvo, varpa tęsiasi iš savo plyšio ir įkišama į makštį. Veiksmas trunka tik 10–30 sekundžių, tačiau kartojamas daug kartų, tarp jų darant kelias minutes pertrauką.

Nėštumas ir gimimas- Bottlenose Dolphin patelės nėštumo laikotarpis yra 12 mėnesių. Veršeliai gimsta vidurvasarį Europos vandenyse ir nuo vasario iki gegužės Floridoje. Jaunikliai gimsta sekliame vandenyje, jiems kartais padeda „akušerė“ (kuri gali būti patinas). Naujo vieno veršelio gimimo laikas yra apie 1 metras.

Norėdami pagreitinti slaugos procesą, motina gali išpūsti pieną iš pieno liaukų. Yra du plyšiai, vienas iš abiejų lytinių organų plyšio pusių, kiekvienas iš jų turi po vieną spenelį. Veršelis slaugomas 12–18 mėnesių.

Jaunuoliai glaudžiai gyvena su mama iki 6 metų. Patinai nedalyvauja savo atžalų auginime. Patelės lytiškai subręsta 5 - 12 metų, vyrai - kiek vėliau, sulaukę 10 - 12 metų.

Natūralūs plėšrūnai iš buteliukų

Didelės ryklių rūšys, tokios kaip tigras, sutemęs ryklys ir bulių ryklys, grobia Bottlenose delfiną. Tačiau delfinas toli gražu nėra bejėgis prieš savo plėšrūnus, ir buvo žinoma, kad jis kovojo prieš užpuoliką. „Orca“ taip pat gali jį grobti, tačiau tai atrodo labai, labai retai.

Bottlenose delfinų apsauga

Nors „Bottlenose Dolphins“ kol kas vis dar gausu, kai kur jie buvo praktiškai išnaikinti. Kai kuriose pasaulio vietose jie medžiojami dėl mėsos ir kitų produktų

Ramiajame vandenyne jie dažnai paskęsta tunų tinkluose, nors dabar plačiau naudojami nauji tinkami delfinams tinklai. Taip pat buvo nerimaujama dėl žmogaus sukeltų jūrinių garsų, tokių kaip laivybos sonaras. Šie triukšmai sutrikdo banginius ir delfinus ir daro įtaką jų gebėjimui maitintis, naršyti ir bendrauti. Įrodymai rodo, kad karinės povandeninių laivų aptikimo sistemos, gaminančios žemo dažnio aktyvųjį sonarą, užtvindo vandenynus triukšmu ir kelia grėsmę banginių ir delfinų išlikimui, nes sunaikina jų klausą ir sukelia kraujavimą ausyse ir plaučiuose.

Delfinai ir žmonės

Bottlenose delfinai (kaip ir kiti delfinai) dažnai mokomi pasirodyti delfinų pasirodymuose. Kai kurie gyvūnų gerovės aktyvistai teigia, kad ten esantys delfinai nėra tinkamai iššaukti ir kad baseinai yra per maži; kiti teigia, kad delfinai yra gerai prižiūrimi, jiems patinka gyventi ir dirbti su žmonėmis.

Aštuoni buteliuko delfinai, kurie buvo išplauti iš savo akvariumo baseino per niokojantį 2005 m. Rugpjūčio mėnesio uraganą „Katrina“, vėliau buvo rasti gyvi gelbėjimo pajėgų, glaudžiasi pakrantės vandenyse netoli savo buvusių namų Gulfporte, Misisipėje, JAV.

Tiesioginė sąveika su delfinais naudojama gydant sunkiai neįgalius vaikus.

Daugiau informacijos apie butelius su delfinais

Vieni didžiausių butelio delfinų pasaulyje gyvena JK supančiuose vandenynuose. Paprastai jų dydis labai skiriasi, tačiau JK delfinai paprastai būna maždaug metru ilgesni už tuos, kurie gyvena netoli Floridos JAV. Bottlenose delfinai yra dviejų tipų - pakrantėje gyvenantys žmonės paprastai yra mažesni ir plonesni, o didesni ir riebesni - gyvenantys jūroje.

Delfinų šiltuose, seklesniuose vandenyse paprastai būna mažesnis kūnas nei jų pusbroliuose vėsesniuose pelaginiuose vandenyse.

Pavyzdžiui, Škotijoje esančiame Moray Firth mieste, kuris yra šiauriausia pasaulyje gyvenanti populiacija, apklausus gyvūnus, vidutinis suaugusio žmogaus ilgis buvo šiek tiek mažesnis nei 4 metrai (13 pėdų). Tai galima palyginti su 2,5 metro (8 pėdų) Floridos gyventojų vidurkiu. Esantys šaltesniuose vandenyse taip pat yra riebesnės sudėties ir kraujo, labiau tinkamo giluminiam nardymui. Buteliuko delfinus galima lengvai atpažinti iš tamsaus ir lenkto nugaros peleko ant pilkų kūnų.

Kas 5–8 minutes buteliuko delfinas, kaip ir visi kiti delfinai, turi pakilti į paviršių, kad kvėpuotų per jo pūtimo angą, nors paprastai jis kvėpuoja dažniau - iki kelių kartų per minutę.

Bottlenose delfinai gyvena socialinėse grupėse, vadinamose „mokyklomis“ arba „ankštimis“, kuriose yra iki 12 asmenų. Tai ilgalaikiai socialiniai vienetai. Paprastai grupė moterų ir jų jauniklių gyvena kartu ankštyje, o jaunikliai - mišrioje ankštyje. Kelios iš šių ankščių gali susijungti ir sudaryti didesnes šimto ar daugiau delfinų grupes. Bottlenose delfinų patinai gyvena dažniausiai vieni arba 2 - 3 grupėmis ir trumpam prisijungia prie ankščių.

Buteliuko delfinų viršutiniame žandikaulyje yra nuo 40 iki 52 dantų, o apatiniame - 36 - 48 dantys. Jų mityba daugiausia susideda iš mažų žuvų, kartais kalmarų, krabų, aštuonkojų ir kitų panašių gyvūnų. Buteliuko delfinai per parą minta maždaug 8–15 kilogramų maisto.

Bottlenose Dolphin patelės nėštumo laikotarpis yra 12 mėnesių. Veršeliai gimsta vidurvasarį Europos vandenyse ir nuo vasario iki gegužės Floridoje. Jie gimsta sekliame vandenyje, jiems kartais padeda „akušerė“ (kuri gali būti butelio delfino patinas). Naujo vieno veršelio gimimo laikas yra apie 1 metras.

Nors „Bottlenose Dolphins“ kol kas vis dar gausu, kai kur jie buvo praktiškai išnaikinti. Bottlenose delfinai medžiojami dėl mėsos ir kitų produktų kai kuriose pasaulio vietose.

Ramiajame vandenyne butelio delfinai dažnai skendi tunų tinkluose, nors dabar plačiau naudojami nauji tinkami delfinams tinklai. Taip pat buvo nerimaujama dėl žmogaus sukeltų jūrinių garsų, tokių kaip laivybos sonaras. Šie triukšmai sutrikdo banginius ir delfinus ir daro įtaką jų gebėjimui maitintis, naršyti ir bendrauti. Įrodymai rodo, kad karinės povandeninių laivų aptikimo sistemos, gaminančios žemo dažnio aktyvųjį sonarą, užtvindo vandenynus triukšmu ir kelia grėsmę banginių ir delfinų išlikimui, nes sunaikina jų klausą ir sukelia kraujavimą ausyse ir plaučiuose.