Didžiosios Britanijos vandens pelė

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheEuropos vandens grobis(Arvicola amphibius) - pusiau vandens žinduolis, panašus į žiurkę. Tiesą sakant, vandens purvas dažnai neoficialiai vadinamas 'vandens žiurkė'. Vandens pelėnai turi apvalesnes nei žiurkės nosis, giliai rudą kailį, putlius veidus ir trumpas neryškias ausis, skirtingai nuo žiurkės, jų uodegos, letenos ir ausys yra padengtos plaukais. Gamtoje jie išgyvena vidutiniškai 5 mėnesius, dauguma neišgyvena antros žiemos. Nelaisvėje jie išgyvena daugiausiai 5 metus.



Vandens pelėnų ilgis siekia 5–9 colius (120 - 235 milimetrai), o uodega - 55–70%. Suaugusiųjų vandens pelėnai sveria nuo 6 iki 12 uncijų (160 - 350 gramų), jaunikliai sveria mažiau, tačiau turi išgyventi pirmąją žiemą - 5–6 uncijos (140 - 170 gramų). Vandens purvasalis randamas didžiojoje Britanijos dalyje, šiaurės ir vidurio Europoje bei kai kuriose Rusijos vietose. Didžiojoje Britanijoje vandens pelėnai gyvena urvuose, iškastuose iš ramių upių, griovių, tvenkinių ir upelių krantų.



Vandens pelėnai taip pat gyvena nendrių lysvėse, kur jie audžia rutulio formos lizdus, ​​jei nėra tinkamų krantų, kuriuose būtų galima įlįsti. Europoje ir Rusijoje pelėnai gali patekti į mišką, laukus ir sodus. Žiemą po sniegu gyvena vandens pelėnai.

Vandens pelėnai daugiausia valgo žolę ir augalus šalia vandens. Kartais jie taip pat vartos vaisius, svogūnėlius, šakeles, pumpurus ir šaknis. Europoje, kai yra pakankamai maisto, kad ilgai laistytų vandens pelėnas, gali įvykti vandens erškėčių „marai“. Vandens pelėnai valgo siautulingai, sunaikindami ištisus žolių laukus ir palikdami laukus pilnus urvų.



Jų poravimosi laikotarpis trunka nuo kovo iki vėlyvo rudens. Moterų pelėnų nėštumo laikotarpis trunka maždaug 21 dieną. Gali gimti iki 8 pelėnų, kurių kiekvienas sveria maždaug penktąją uncijos. Jaunieji pelėnai atmerkia akis praėjus trims dienoms po jų gimimo. Iki atjunkymo jie yra perpus didesni už pilną užaugintą vandens gyslelę.

JK vandens telkinių populiacija sumažėjo nuo maždaug 1960 m. Buvusio maždaug 8 mln. Iki 2,3 mln. 1990 m. Ir 354 000 1998 m. Lygio. Tai reiškia 90–95 proc. Nuostolius. Vandens griovys vis dar smarkiai mažėja, naujausias 2004 m. Įvertinimas yra apie 220 000. Šį nuosmukį daugiausia lemia amerikietis Minkas, agresyvus plėšrūno plėšrūnas, kartu su nesimpatišku ūkininkavimu ir vandens telkinių tvarkymu, kurie sunaikino dalis vandens pelėnų buveinių.

Vadinasi, vandens pelėkaitė yra greičiausiai nykstantis JK žinduolis, todėl stengiamasi apsaugoti vandens telkinį ir jo buveinę nuo tolesnio sunaikinimo. Nors Didžioji Britanija oficialiai daugiausiai dėmesio skiria vandens purvo apsaugai dideliuose nendrių dugno plotuose, palaikančiuose tankias, tačiau lokalizuotas ir izoliuotas populiacijas, didžiausios sveiką vandens pelėnų populiaciją palaikančios teritorijos yra didelės aglomeracijos, tokios kaip Birmingamas ir Londonas bei kai kurios aukštumos vietovės. kur trūksta amerikietiško minko. Visoje JK „Wildlife Trust“ vykdo daug praktinių projektų, skirtų išsaugoti ir atkurti vandens telkinių populiacijas.



Po daugelio metų nebuvimo vandens pelėnai neseniai grįžo į Lindow Common gamtos draustinį Češyre, Didžiojoje Britanijoje. Rezervų prižiūrėtojai tai priskiria gamtos apsaugos valdymui, kuris apėmė miškų retinimą.

kaip atrodo maltipoo

Taip pat yra požymių, kad JK rajonuose, kur grįžo Europos ūdra, vandens gurkšnių daugėja. Ūdras atsirado prieš amerikietišką minką.