Kapucinų beždžionės

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheKapucinų beždžionėsyra Naujojo pasaulio beždžionių grupė, priskiriama Cebus genčiai.

Kapucinų beždžionių arealas apima Centrinę Ameriką (Hondūras) ir vidurio Pietų Ameriką (vidurio Brazilija, rytinė Peru, Paragvajus). Kapucinų beždžionės paprastai primena savo vardo brolius.

raudonos nosies duobės patinai





Jų kūnas, rankos, kojos ir uodega yra tamsios (juodos arba rudos) spalvos, o veidas, gerklė ir krūtinė yra baltos spalvos, o galvos dangtelis juodas. Kapucinų beždžionių ilgis siekia nuo 30 iki 56 centimetrų (12 - 22 coliai), o uodegos yra tokios pat ilgos kaip ir jų kūnas. Kapucinų beždžionės sveria iki 1,3 kilogramo (2 - 3 svarai), o smegenų masė 35 - 40 gramų. Jie laikomi protingiausiomis Naujojo pasaulio beždžionėmis.

Kaip ir dauguma Naujojo pasaulio beždžionių, kapucinų beždžionės yra dienos ir medienos. Išskyrus vidurdienio miegą, jie visą dieną ieško maisto. Naktį jie miega medžiuose, įsispraudę tarp šakų. Kapucinų beždžionės yra nereiklios dėl savo buveinės, todėl jų galima rasti daugelyje skirtingų vietovių. Tarp natūralių kapucinų priešų yra dideli sakalai, katės ir gyvatės.

Kapucinų beždžionių mityba yra įvairesnė nei kitų Cebidae šeimos beždžionių. Kapucinų beždžionės yra visaėdės, valgančios ne tik vaisius, riešutus, sėklas ir pumpurus, bet ir vabzdžius, vorus, paukščių kiaušinius ir mažus stuburinius. Netoli vandens gyvenančios kapucinų beždžionės taip pat valgys krabus ir vėžiagyvius, suskeldamos savo kriaukles akmenimis.

Kapucinų beždžionės, lengvai atpažįstamos kaip „vargonų malimo“ beždžionės, kartais laikomos egzotiškais augintiniais. Jie taip pat kartais naudojami kaip tarnybiniai gyvūnai. Kartais jie grobia laukus ir pasėlius, o netoliese esantys žmonių gyventojai juos vertina kaip nerimą. Kai kuriuose regionuose jie tapo reti dėl sunaikintos jų buveinės.

Kapucinų beždžionės gyvena kartu nuo 6 iki 40 narių. Šias grupes sudaro giminės moterys ir jų palikuonys, taip pat keli patinai. Paprastai grupėse vyrauja vienas patinas, turintis pagrindines teises poruotis su grupės moterimis. Abipusis viliojimas ir vokalizavimas tarnauja kaip bendravimas ir grupės dinamikos stabilizavimas. Kapucinų beždžionės yra teritoriniai gyvūnai, aiškiai pažymintys šlapimą savo teritorijos centrinėje dalyje ir apsaugantys ją nuo įsibrovėlių.

Po 160–180 dienų nėštumo patelės atsiveda kas dvejus metus. Jaunikliai glaudžiasi prie motinos krūtinės, kol būna didesni, kai persikelia į jos nugarą. Suaugę vyrai kapucinai rūpinasi jaunaisiais. Moterims per 4 metus ir vyrams per 8 metus jaunikliai visiškai subręsta. Nelaisvėje asmenys sulaukė 45 metų amžiaus, nors gyvenimo trukmė gamtoje yra tik 15–25 metai.

Uodų sezono metu kapucinų beždžionės sutriuškina tūkstantkojius ir trina palaikus ant nugaros. Tai veikia kaip natūralus vabzdžių repelentas.

Gentis: Cebus - auksapilvis kapucinų beždžionė

TheAuksapilvis kapucinų beždžionė(Cebus xanthosternos), yra viena iš kelių Naujojo pasaulio beždžionių rūšių. Aukso pilvo kapucinų beždžionės turi ryškią geltonos ar auksinės raudonos spalvos krūtinę, pilvą ir viršutines rankas. Jų veidas yra šviesiai rudas, o kepurė, dėl kurios pirmą kartą buvo įvardyti kapucinai, yra tamsiai ruda / juoda arba šviesiai ruda. Trumpų plaukų juosta aplink viršutinę veido dalį su dėmėta spalva kontrastuoja su tamsesnėmis aplinkinėmis vietomis. Jų galūnės ir uodega taip pat tamsiai spalvos.

Šiaurės Amerikos vilkų šuo

Auksinio pilvo kapucinų beždžionės yra ribojamos Atlanto miške, pietinėje Bahijos dalyje, Brazilijoje, dėl didelio žmogaus kišimosi. Išgyvena tik 300 asmenų. Išsaugojimo statusas - kritinis pavojus.

Gentis: Sebas - kuokštinė kapucinų beždžionė

TheKuokštinė kapucinų beždžionė(Cebus apella), taip pat žinomas kaip rudasis kapucinas arba juodaplaukis kapucinas yra Naujojo pasaulio primatas iš Pietų Amerikos. Tai viena iš plačiau paplitusių primatų rūšių neotropikuose. Kuokštiniai kapucinai yra visaėdžiai gyvūnai, daugiausia besimaitinantys vaisiais ir bestuburiais, nors jie kartais maitinasi mažais stuburiniais gyvūnais ( driežai paukščių jauniklių) ir kitų augalų dalių.

yorkie shitzu maltos mišinys

Kaip ir kiti kapucinai, tai yra socialūs gyvūnai, sudarantys grupes nuo 8 iki 15 individų ir jiems vadovauja alfa arba dominuojantis patinas. Kuokštinis kapucinas yra galingesnio už kitus kapucinus pastatytas, šiurkščiau kailiu ir trumpa, stora uodega. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Gentis: Sebas - baltapriekė kapucinų beždžionė

TheBaltapriekė kapucinų beždžionė(Cebus albifrons), yra Naujojo pasaulio primatas, endeminis šešioms skirtingoms Pietų Amerikos šalims: Bolivijai, Brazilijai, Kolumbijai, Venesuelai, Ekvadorui ir Peru. Rūšis taip pat yra padalinta į keletą skirtingų porūšių. Kaip ir bet kuri kita kapucinų beždžionė, ji taip pat yra visaėdis gyvūnas, daugiausia maitinantis vaisiais, nors gali valgyti ir bestuburius bei kitas augalų dalis. Tai yra poligamiškas gyvūnas ir gyvena gana didelėse grupėse (nuo 15 iki 35 individų), 2 metų intervalais pagimdydamas pavienį jauniklį. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Gentis: Sebas - baltagalvė kapucinų beždžionė

(pavaizduota puslapio viršuje)

TheBaltagalvė kapucinų beždžionė(Cebus capucinus), dar vadinamas balto veido kapucinu arba baltosios gerklės kapucinu, yra maža Naujojo pasaulio beždžionė Cebidae šeimos. Gimtosios Pietų ir Centrinės Amerikos miškuose baltosios gerklės kapucinai yra svarbūs atogrąžų miškų ekologijai, nes jie paskleidžia sėklas ir žiedadulkes. Kaip ir kitos beždžionės Cebus gentyje, baltagalviai kapucinai vadinami kapucinų brolių įsakymu: šių brolių dėvimos karvės labai panašios į beždžionių galvos spalvą.

Baltagalviai kapucinai dažniausiai turi juodą kailį, baltu arba gelsvu kailiu aplink nuogą, rausvą veidą ir ant pečių; ir, žinoma, baltos gerklės. V formos juodo kailio plotas ant galvos vainiko yra išskirtinis. Uodegos galas dažnai laikomas suvyniotas, suteikdamas baltagalviams kapucinams pravardę „žiedinė uodega“. Suaugusiųjų ilgis gali siekti 435 milimetrus, o svoris - 3,9 kilogramo. Jų uodega yra nepraleidžianti. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Kitos beždžionės kapucinai

TheJuodoji kapucinų beždžionė(Cebus nigritus), yra kapucinų beždžionė iš Pietų Amerikos. Jis randamas Brazilijoje ir Argentinoje. Tvirtas kuokštinis kapucinas (Cebus nigritus robustus) yra Brazilijai būdingo juodojo kapucino porūšis. Išsaugojimo būklė - pažeidžiama.

TheJuodai dryžuota kapucinų beždžionė(Cebus libidinosus), yra Naujojo pasaulio kapucinų beždžionė iš Pietų Amerikos. Jis randamas Brazilijoje, Argentinoje ir Paragvajuje.

čiuaua sumaišytas su pudeliu

TheŠviesiaplaukė kapucinų beždžionė(„Cebus queirozi“) yra teigiama nauja kapucinų beždžionių rūšis, kurią 2006 m. Pradžioje atrado zoologijos tyrinėtojai iš Federalinio universiteto Pernambuco mieste, netoli Resifės, šiaurės rytų Brazilijoje. Pontesas sakė, kad „kai tik pamačiau beždžionę su aukso geltonumo plaukais ir balta diadema ant galvos, žinojau, kad tai nauja rūšis“.

TheKaapori kapucinų beždžionė(Cebus kaapori) yra kapucinų beždžionė, endeminė Brazilijai. Ši rūšis yra Brazilijos valstijose Paroje ir Maranhao. Anksčiau buvo laikomas Weeper Capuchin (Cebus olivaceus) porūšiu, jis neseniai buvo padidintas iki rūšies statuso. Išsaugojimo būklė - pažeidžiama.

TheDidelės galvos kapucinų beždžionė(Cebus apella macrocephalus), yra kuokštinio kapucino porūšis iš Pietų Amerikos. Jo yra Brazilijoje, Kolumbijoje, Ekvadore ir Peru. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

TheVerkia kapucinų beždžionė(Cebus olivaceus), yra Naujojo pasaulio kapucinų beždžionė iš Pietų Amerikos. Jo yra Brazilijoje, Gajanoje, Prancūzijos Gvianoje, Suriname ir Venesueloje. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.