Kalėdinis vabalas

Vaizdo šaltinis

Kalėdinis vabalaspriklauso Scarabaeidae šeimai. Tai vardas, paprastai vadinamas Australijos vabalui, Anoplognathus genčiai. Jie yra žinomi kaip kalėdiniai vabalai, nes jų gausu miestuose, netoli Kalėdų. Kalėdiniai vabalai yra gana dideli vabalai, užaugantys iki maždaug 20 milimetrų ilgio ir jų gali būti daug vasaros mėnesiais.

Visoje Australijoje yra 35 kalėdinių vabalų rūšių, tačiau dauguma jų labiau mėgsta drėgnesnius rytų ir pietų rytų rajonus, ypač netoli pakrantės. Daugelis jų yra blizgios arba ryškiaspalvės, o naktį dažnai apie Kalėdas juos traukia šviesos. Jie gali būti žali arba juodi, tačiau dauguma jų yra aukso rudos spalvos.

Šveicarijos baltojo aviganio kaina

Suaugę kalėdiniai vabalai minta eukalipto medžių lapais ir gali sukelti stiprią defoliaciją, kai oro sąlygos skatina daugybės augalų atsiradimą.



Kalėdinių vabalų lervos gyvena ir vystosi dirvoje, kur valgo pūvančias organines medžiagas ar augalų šaknis. Žiemos pabaigoje arba ankstyvą pavasarį lervos juda arti dirvožemio paviršiaus, kad galėtų pasisavinti. Suaugusieji atsiranda po kelių savaičių, dažnai po lietaus suminkštėjusio dirvožemio, leidžiančio jiems iškasti kelią. Tada suaugę žmonės skrenda į artimiausią maisto gamyklą maitintis ir poruotis.

laboratorijos pasienio kolio mišinio šuniukai

Gyvenimo ciklas trunka vienerius ar dvejus metus, priklausomai nuo rūšies. Į dirvą arba kompostą kiaušiniai dedami pavasarį ir vasaros pradžioje. Patelės gali dėti po 20–40 kiaušinių.