Paprastoji gaurelė

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Paprastoji gaurelėyra didelis plėšrus paukštis ir vienas iš labiausiai matomų Didžiosios Britanijos apsiuvų. „Common Buzzard“ turi daug britų gyventojų ir dažnai gali būti matomas giedrą dieną Didžiosios Britanijos kaime. Tai galima pastebėti sėdint ant tvoros stulpo ir laukiant kito valgio, arba greitai sklandant po dvi ar daugiau po pietų termosus.

Buzzards yra visoje Didžiojoje Britanijoje, tačiau vis dar geriausiai randama kalvotoje vietovėje JK vakaruose, ypač tuščiuose plotuose. Tarp gerų vietų yra Dartmooras ir Deano miškas Glosteršyre.



Škotijoje dėl savo dydžio, elgesio ir žymių Paprastasis eršketas dažnai klaidingai laikomas auksiniais ereliais, ypač kai jie sklando.

kieti juodi dobermano šuniukai

Didžiojoje Britanijoje yra apie 40 000 perinčių porų. Zučeris dažniausiai gyvena visus metus, išskyrus šalčiausias jo arealo dalis.

Bendrosios bučo savybės

Paprastosios gauros ilgis paprastai yra nuo 51 iki 57 centimetrų, o sparnų ilgis yra nuo 110 iki 130 centimetrų (48 - 60 colių). Patelės sveria net 1,3 kilogramo. Patinai paprastai sveria mažiau, todėl yra efektyvesni medžiotojai ir skraidytojai.



Paprastųjų kuokštų plunksna yra sodri ruda spalva, po žiburiu pažymėta šviesesniais ženklais. Skrydžio metu sparnai yra nuskurę, panašūs į kandis, nes šis paukštis slysta pirmyn ir atgal didžiuliame aukštyje. Plunksna Didžiojoje Britanijoje gali skirtis nuo beveik grynos baltos iki juodos, tačiau dažniausiai ji būna rudų atspalvių, su baltu plunksnų „vėriniu“.

Paprastoji gaurelių dieta

Paprastieji kuokštai daugiausia minta triušiais, tačiau jiems reikės beveik bet kurio mažo žinduolio, roplio ir dažnai mėsos (negyvo gyvūno skerdenos). Retkarčiais galima pamatyti, kaip paukščiai išdidžiai stovi ant kelio gabalo, gindami jį valgydami.



Puikus oportunistas, jis puikiai prisitaiko prie įvairaus fazano, kitų mažų žinduolių, gyvačių ir driežų mitybos ir dažnai jį galima pamatyti einantį per neseniai suartus laukus, ieškant kirmėlių ir vabzdžių.

Paprastas bučo elgesys

Paprastieji kuokštai paprastai nesudaro pulkų, tačiau kelis galima pamatyti kartu migruojant ar esant geroje buveinėje. Viename mažame plote pastebėta net 20 dumblių, nors paprastai vienas nuo kito yra vidutiniškai 30 metrų. Itin teritorinės kovos iš tiesų prasideda, jei vienas nuklysta į kitą porą iš teritorijos.

Daugelis mažesnių paukščių, tokių kaip varnos ir kiaunės, juos laiko grėsme ir kankins juos judėdami iš konkretaus medžio ar vietovės, pakartotinai mobinguodami, kol jie išskris.

Paprastoji kuojų reprodukcija

Poros poruojasi visam gyvenimui. Norėdami pritraukti porą (arba sužavėti savo esamą draugą) patinas prieš pavasario pradžią atlieka ritualinį oro demonstravimą. Šis įspūdingas ekranas žinomas kaip „kalneliai“. Jis pakils aukštai danguje, pasisukdamas ir krisdamasis žemyn, spirale, sukdamasis ir pasisukdamas nusileisdamas. Tada jis iškart kils aukštyn, kad pakartotų pratimą.

Paprastoji kuokštinė veisiasi miške, dažniausiai pakraščiuose. Patelė deda nuo 2 iki 4 kiaušinių, pasidalindama 33–35 dienų inkubacijos darbu su paukščio patinu. Jaunikliai palieka lizdą po poros mėnesių, visiškai nepriklausomi būna maždaug po 5 mėnesių, o aktyviais veisėjais tampa po 2–3 metų.

Bendra burnyno apsaugos būklė

Dėl žmonių persekiojimo ir miksomatozės įvedimo tarp triušių 1950-aisiais, nykštukių tapo labai mažai, jie gyveno tik aukštose vietose tokiose vietovėse kaip Brecon Velse ir Cairngorms Škotijoje. Nedaugeliui išgyvenusių triušių vėl pasigamino ir tapo atsparesni miksomatozės virusui, jų skaičius didėjo, o kartu augo ir nykščių bei kitų plėšriųjų paukščių populiacija ir paplitimas. Manoma, kad jų skaičius siekia net 60 000 porų visoje JK, todėl jie yra labiausiai paplitę JK plėšrieji paukščiai.