Paprastasis delfinas

Vaizdo šaltinis

ThePaprastasis delfinasyra vardas, skirtas iki trijų delfinų rūšių, sudarančių Delphinus gentį.

Dažniausi iš šių delfinų yra ilgasis snapas ir trumpasis snapas. Trečiajai rūšiai (D. tropicalis, įprastas pavadinimas dažniausiai yra Arabijos paprastasis delfinas) būdingas ypač ilgas ir plonas snapas, aptinkamas Raudonojoje jūroje ir Indijos vandenyne.

Paprastieji delfinai taip pat žinomi kitais pavadinimais: balninis delfinas, baltojo pilvo kiaulė, kryžminis delfinas, smėlio laikrodžio delfinas ir rago delfinas. Nepaisant savo pavadinimo, paprastasis delfinas nėra populiarios vaizduotės delfinas - tas skirtumas priklauso Bottlenose delfinas , daugiausia dėl televizijos serialo „Flipper“.



Paprastasis delfinas yra plačiai paplitęs vidutinio klimato, atogrąžų ir atogrąžų vandenyse visame pasaulyje juostoje, apimančioje maždaug 40 laipsnių į pietus iki 50 laipsnių šiaurės. Jų pageidaujama paviršiaus vandens temperatūra yra 10–28 laipsniai Celsijaus. Gyventojų skaičius nežinomas, tačiau jų skaičius šimtais tūkstančių.

Paprastojo delfino savybės



Paprastieji delfinai turi smėlio laikrodžio piešinį ir įdegį arba gelsvą pleistrą iš abiejų pusių, todėl juos galima lengvai atpažinti, nors kartais juos galima supainioti su Dryžuoti delfinai . Jie turi tamsų kyšulį, svyruojantį nuo juodos iki rudos, su v formos forma po nugaros peleku. Jų apačios yra baltos, kartais pasitaiko geltonos juostelės, o jų uodega yra baltos spalvos. Jų žvyneliai iš abiejų pusių yra tamsūs, o nugaros pelekai yra nuo kreivų iki trikampių ir gali būti juodos, pilkai baltos arba kur nors tarp jų. Tarp vyrų ir moterų yra tik subtilūs skirtumai, dėl kurių kartais sunku juos atskirti.

Paprastieji delfinai turi racionalų kūną ir ilgą liekną snapą. Jie turi vieną pūtimo angą, o jų šlepetės yra smailios. Paprastieji delfinai yra greitai aktyvūs plaukikai.

žiurkių terjeras ir chihuahua maišosi šuniukus

Kai jie gimsta, paprastieji delfinai yra apie 80 centimetrų ilgio (32 colių). Paprastųjų delfinų ilgis gali būti nuo 1,7 iki 2,4 metro (5 pėdos 9 coliai - 8 pėdos).

Nedaug žinoma apie tai, kiek įprasti delfinai sveria gimdami, tačiau suaugę jie sveria nuo 70 iki 110 kilogramų (155 - 245 svarai).

Dažnas delfinų elgesys

Paprastieji delfinai keliauja maždaug 10–50 grupėmis ir dažnai renkasi į mokyklas, kuriose gyvena 100–2000 asmenų. Jų mokyklos dydis priklauso nuo dienos laiko ir sezono. Kai jie išsigąsta, jie tvirtai susikaupia. Paprastieji delfinai yra greiti plaukikai ir mėgaujasi akrobatika. Šios mokyklos paprastai yra labai aktyvios - grupės dažnai iškyla į paviršių, šokinėja ir taškosi kartu. Tipiškas elgesys apima laužymą, uodegos pliaukštelėjimą, smakro pliaukštelėjimą, jodinėjimą lanku ir kiaulę.

Paprastieji delfinai trumpai neria nuo 10 sekundžių iki 2 minučių, nors buvo užfiksuoti 8 minučių nardymai.

Pastebėta, kad paprastieji delfinai maišosi su kitais banginių šeimos gyvūnais, tokiais kaip kiti delfinai Ramiojo vandenyno rytinės dalies geltonpelekių tunų plotuose ir bandomųjų banginių mokyklose. Įdomi teorija rodo, kad delfinai „važiuoja iš lanko“ ant labai didelių banginių buvo tai, kaip jie pradėjo plaukti laiveliais.

Paprastieji delfinai yra daugelyje uždarų jūrų ir retai pastebimi vandenyse, kurių gylis yra mažesnis nei 180 metrų. Kai kuriose vietovėse paprastųjų delfinų yra ištisus metus, tačiau kitos populiacijos migruoja sezoniškai. Paprastus delfinus galima reguliariai stebėti aplink Galapagai vandenys.

Paprastoji delfinų dieta

Paprastojo delfino racioną daugiausia sudaro žuvys ir kalmarai.

Bendras delfinų bendravimas

Paprastieji delfinai yra labai balso ir gali būti girdimi virš paviršiaus.

Paprastoji delfinų reprodukcija

Paprastojo delfino patelės nėštumo laikotarpis yra apie 11 mėnesių, o veršiavimosi laikotarpis yra nuo 1 iki 3 metų. Paprasti delfinai lytiškai subręsta 5 metams, o jų gyvenimo trukmė svyruoja nuo 20 iki 25 metų. Šie skaičiai gali labai skirtis skirtingose ​​populiacijose.

Paprastieji delfinų plėšrūnai

Kai kurie rykliai (įskaitant tigrinius, sutemus ir jaučius) ir orkos grobia delfinus. Delfinai taip pat dažnai įstrigę žvejybos tinkluose.

maltiečių mišinys su pudelio šuniukais

Paprastoji delfinų apsauga

Paprasti delfinai susiduria su grėsmių mišiniu dėl žmogaus įtakos. Populiacijos buvo sumedžiotos prie Peru krantų, kad būtų naudojamos kaip maistas ir ryklių masalai. Daugumoje kitų vietovių delfinai nebuvo tiesiogiai sumedžioti. Keli tūkstančiai asmenų buvo sugauti pramoniniuose tralerių tinkluose. Paprastųjų delfinų Vakarų Viduržemio jūroje buvo gausu iki 1960-ųjų, tačiau jų paplitimas greitai nutrūko. Priežastys nėra gerai suprantamos, tačiau manoma, kad jas lemia plati žmonių veikla šioje srityje. JAV jie yra saugoma rūšis ir kartais atsitiktinai sugaunami kai kuriuose tralerių tinkluose kaip priegauda, ​​nors, nepaisant to, jie vis dar gana paplitę visame paplitimo diapazone.