Paprastasis palmių cibetas

Vaizdo šaltinis

Paprastasis palmių cibetas(Paradoxurus hermaphroditus), dar vadinamas „Azijos palmių cibetu“ „Musang“ arba „Toddy Cat“, yra katės dydžio žinduolis, gyvenantis Pietryčių Azijos atogrąžų miškuose. Paprastoji palmių cibetė randama nuo Himalajų ir Kinijos pietų iki Filipinų, Malajų pusiasalio ir Indonezijos salų.

Paprastoji palmių cibetė yra labai prisitaikantis gyvūnas ir gali gyventi tankiuose miškuose, žemės ūkio plotuose ir net šalia žmonių.



Bendros palmių cibeto savybės



Paprastasis palmių cibetas sveria maždaug 3,2 kilogramo (7 svarus), o kūno ilgis yra 53 centimetrai (21 coliai). Paprastojo delno uodegos ilgis yra 48 centimetrai (19 colių). Jo ilgas, stambus kūnas yra padengtas šiurkščiais, gauruotais plaukais, kurie dažniausiai būna pilkšvos spalvos.

Paprastame palmių cibete ant kojų, ausų ir snukio yra juodi ženklai. Ant pagrindinio korpuso taip pat yra trys juodų ženklų eilės.



Jos veido žymės primena meškėnų veido žymes. Jo uodega neturi žiedų, skirtingai nuo panašių palmių cibeto rūšių. Paprastasis palmių cibetas turi aštrius nagus, leidžiančius lipti medžiais ir namų latakais.

Paprastoji palmių cibeto dieta

Paprastoji palmių cibetė yra naktinis visavalgis. Pagrindinis jo maisto šaltinis yra vaisiai, tokie kaip čiku (iš ilgo gyvenimo, amžinai žaliuojančio medžio, kilusio iš Naujojo pasaulio tropikų), mango (tropinis mango medžio vaisius) ir rambutanas (vidutinio dydžio atogrąžų medis). Jis taip pat mėgsta palmių žiedų sultis, kurios fermentacijos metu tampa „toddy“, saldžiaisiais gėrimais.

Paprastasis palmių cibetas taip pat mėgsta kavos vyšnias. Jie valgo išorinius vaisius, o kavos pupelės praeina per jų virškinamąjį traktą. An brangi kava vadinamas „kopi luwak“ neva gaminamas iš šių kavos pupelių. Sakoma, kad „Kopi luwak“ pasižymi žaismingu skoniu ir parduodamas už daugiau nei 100 USD už svarą.



Paprastosios palmių skiltelės taip pat valgys roplius, kiaušinius ir vabzdžius.

Paprastoji palmių cibeto buveinė

Paprastieji palmių civetai gyvena atogrąžų mišku apaugusiose buveinėse, parkuose ir priemiesčio soduose, kur auga subrendę vaismedžiai ir figmedžiai bei netrikdoma augmenija.

Dažnas palmių cibeto reprodukcija

„Common Palm Civets“ rūšies pavadinimas kilęs iš to, kad tiek vyrai, tiek moterys po uodega turi kvapo liaukas, kurios primena sėklides. Tai gali purkšti kenksmingą šių liaukų sekreciją. Paprastasis palmių cibetas yra pavienis, naktinis ir medinis. Paprastosios „Palm Civets“ dieną praleidžia miegodamos medžio tuštumoje. Paprastieji palmių civetai yra teritoriniai.

Paprastosios palmių skiltelės dauginasi ištisus metus, nors buvo užfiksuota, kad kačiukai dažniausiai matomi nuo spalio iki gruodžio. Kačiukai gimsta nuo 2 iki 5 jauniklių vados. Palmių civetai lytiškai subręsta nuo 11 iki 12 mėnesių. Nelaisvėje bendras palmių cibetas gali gyventi iki 22 metų.

Jaunuoliai gimsta medžių įdubose arba riedulių plyšiuose. Trumpais poravimosi laikotarpiais ir patelėms susilaukus jauniklių, civetai kartu užima poilsio medžius.

shih tzu ir yorkie maišo šunis

Dažnas delnų cibeto elgesys

Paprastieji „Palm Civets“ pašarai daugiausia būna naktį. Tikimybė susidurti su plėšrūnais dienos metu galėjo paskatinti naktinį pašarų elgesį. Veiklos laikotarpiui, maždaug nuo 18 valandos vakaro iki 4 valandos ryto, įtakos turi dienos šviesa. Palmių civetai suaktyvėja tik sutemus ir prieš pat aušrą traukiasi į poilsio vietas.

Besimaitindami toje pačioje vietoje, civetai pakartotinai naudoja tuos pačius poilsio medžius. Poilsio medžius su vynmedžiais ir skylėmis pirmenybę teikia civetai ir jie naudojami kelias dienas iš eilės.

Įdomūs faktai apie paprastąjį palmių cibetą

Šri Lankoje sinhalų kalba gyvenanti bendruomenė palmių cibatą vadina „Uguduwa“. Daugumoje salos vietų civetai tampa žmonių grėsme dėl to, kad jie šiukšlina lubose ir palėpėse bendruose namų ūkiuose, o paskui naktį skleidžia garsų triukšmą, sutrikdydami namo gyventojų miegą (garsai dažniausiai kyla dėl jų judesiai ir kovos).

Palmių cibeto apsaugos būklė

Paprastosios palmių skiltelės priskiriamos „Mažiausiai rūpesčiui“. Natūralaus paplitimo diapazone jis yra gausus ir jam nėra grėsmės.