„Dromedary Camels“

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

The„Dromedary Camel“(Camelus dromedarius) yra didelis vienakojis kanopinis kanalas, kilęs iš Šiaurės Afrikos ir Vakarų Azijos, taip pat rytų Afrikos, Sudano, Etiopijos ir Somalio žemės. „Dromedary Camel“ turi vieną kuprą ir yra dykumos gyventojai. „Dromedary Camels“ taip pat yra geriausiai žinomas kupranugarių šeimos narys.



„Dromedary Camel“ dažnai vadinamas „vieno kupra kupranugariu“, „arabų kupranugariu“ arba tiesiog „dromedaru“. Dromedariniai hibridai vadinami „Bukhts“ ir yra geri kupranugariai. Iš pradžių kilę iš Vakarų Azijos ir Rytų Afrikos, Dromedary kupranugariai pirmą kartą buvo prijaukinti Arabijos viduryje arba pietuose prieš tūkstančius metų.



Šiuo metu yra beveik 13 milijonų prijaukintų „Dromedary“ kupranugarių, daugiausia rajone nuo Vakarų Indijos iki Pakistano per Iraną iki Šiaurės Afrikos. Niekas neišgyvena laukinėje gamtoje savo pradiniame diapazone, nors manoma, kad pabėgusių Australijos laukinių kupranugarių populiacija yra mažiausiai 500 000. Kai kurie teigia, kad pavadinimas „dromedaras“ turėtų būti naudojamas tik lenktyniniams kupranugariams.

„Dromedary“ kupranugaris yra šešis kartus didesnis už lamos svorį. Suaugę dromedariniai kupranugariai užauga 10 pėdų ilgio ir 6–7 pėdų aukščio. Svoris paprastai yra nuo 1000 iki 1500 svarų. „Dromedary“ kupranugaris yra aukštesnis ir greitesnis už „Bactrain Camel“. Su raiteliu „Dromedary“ kupranugaris kelias valandas vienu metu gali išlaikyti 8–9 mylių per valandą greitį. Pakrautas „Bactrian“ kupranugaris juda maždaug 2,5 mylios per valandą greičiu.

Dromedarai turi nuo kreminės iki rudos arba juodos spalvos trumpaplaukį kailį, kuris yra ilgesnis ant galvos, kaklo, gerklės, nugaros ir uodegos. Jie turi vieną kuprą, ilgas kojas ir ilgą, išlenktą kaklą. Kupra kaupia riebalus, kuriuos jie gali pasisavinti maitindami ir riebalų oksiduodamiesi (chemiškai jungdami medžiagą su deguonimi) gamina vandenį.

Dromedarinių kupranugarių patinai turi švelnų gomurį, kurį pripūtę susidaro giliai rausvas maišas, arabiškai vadinamas „doula“. Jis kabo iš jų burnos šonų, kad poravimosi metu pritrauktų pateles. Dromedariniai kupranugariai yra dykumos gyvūnai ir turi daugybę pritaikymų gyvenimui sausoje buveinėje. Jie turi pėdas su tinklu (kad nenugrimztų į smėlį). Jie gali užmerkti šnerves ir turi dvigubą blakstienų eilę, kad neliktų smėlio. Dromedariniai kupranugariai gali ištverti ilgą laiką negerdami - iki 17 dienų. Išgėrę jie vienu metu gali išgerti iki 136 litrų (30 litrų). Gamindami sausas išmatas ir mažai šlapimo, jie gali taupyti vandenį. Jų kūno temperatūra prieš prakaitavimą gali pakilti 6–8 laipsnius šilumos.

Kupranugariai yra žolėdžiai gyvūnai ir valgo bet kokią augaliją, kurią tik gali rasti, įskaitant žoles, lapus ir augalus.

Moteriškos Dromedary kupranugario nėštumas trunka apie 12 mėnesių. Paprastai vienas veršiukas gimsta ir slaugomas iki 18 mėnesių. Patelės lytiškai subręsta po 3–4 metų, vyrai - po 5–6 metų. Nelaisvėje gyvenimo trukmė paprastai yra apie 25–30 metų, kai kuriems gyvūnams sukanka 60 metų.

Šiuolaikiniai naminiai dromedarai naudojami pienui ir mėsai, o kroviniams ir keleiviams - kaip „naštos žvėrys“. Skirtingai nei arkliai, jie klūpo pakraunant keleivius ir krovinius.

„Dromedary“ kupranugariai turi ne pelnytą reputaciją kaip blogo būdo ir atkaklūs padarai, kurie spjaudosi ir spardosi. Iš tikrųjų jie būna malonūs, kantrūs ir protingi. Kupranugaris parodys nepasitenkinimą, įspaudęs kojas ir bėgdamas. Daugelyje dykumoje esančių turistinių objektų Egipte galima pamatyti kupranugarius.

cavalier king charles pudelio mišinys

Dromedarai laukinėje gamtoje yra išnykę ir egzistuoja kaip naminiai gyvūnai, nors kai kurie tapo laukiniais. Jie nėra išvardyti IUCN.