Galapagų Brydeso banginis

Vaizdo šaltinis

Brydes banginis

Bryde'o banginiai(Balaenoptera brydei) yra mažiausiai žinomi ir daugeliu atvejų labiausiai neįprasti rorquals. Bryde banginiai pagal rorqual standartus yra maži ir sveria ne daugiau kaip apie 25 tonas, nors jie yra didesni už Minke ir labai racionalūs. Patino Bryde‘o ilgis paprastai yra apie 12 - 14 metrų, o moterų - 13 - 15 metrų.

Bryde banginiai dažnai rodo galvas būdami vandens paviršiuje, kur galima išskirti tris keteras, einančias iš smūgio skylės į tašką.





Nugaros pelekas ant Bryde banginio yra gana didelis ir sugedęs (išlenkta nugara). Jų snapelis yra siauras ir aukštas. Jis linkęs giliai išlenkti nugarą. Bryde banginiai turi labai plačią ir trumpą galvą, su 40–70 skilvelių grioveliais ir gana didelėmis akimis.

Bryde banginis yra balinis banginis ir yra unikalus tuo, kad ant galvos yra trys išilginės keteros, nuo snukio galo iki smūgio. (Kiti rorqualai turi tik vieną kalvagūbrį.)



Tarptautinio gyvūnų gerovės fondo duomenimis, žinduolio gerklėje ir krūtinėje yra klosčių ar griovelių, kurie, pripildyti vandens, leidžia praplėsti burną.

Banginis turi dvigubas pūtimo angas su žemu apsauga nuo priekio. Jis neturi dantų, bet turi dvi balinių plokščių eilutes. Jų plekšnės yra mažos ir lieknos, plačios, į centrą išpjovotos uodegos blauzdos niekada nelaužo paviršiaus.

Bryde banginių nugara paprastai būna nuo tamsiai pilkos arba nuo mėlynos iki juodos, pilvo srityje šviesesnis kremas, pilve nuspalvintas iki pilkai violetinės spalvos. Kai kuriuose yra daugybė balkšvai pilkų dėmių, kurios gali būti parazitų ar ryklių išpuolių randai.



Bryde banginiai labiau mėgsta atogrąžų ir vidutinio klimato vandenis, o ne poliarines jūras, kuriuos labiau mėgsta kiti jų šeimos banginiai. Jie daugiausia yra pakrančių, o ne pelaginiai, ir, nors jie išlaiko būdingus banginių ūsų lėkštes, kurias baliniai banginiai naudoja sijodami mažus gyvius iš vandenų, jų racioną beveik vien sudaro žuvys.

Manoma, kad Bryde banginiai veisiasi ištisus metus, o jų nėštumo laikotarpis yra 12 mėnesių. Gimdami veršeliai yra apie 4 metrų ilgio ir sveria 1 000 kilogramų.

„Bryde“ tariamas „broo-dess“.

Brydes banginių apsaugos būklė nebuvo įvertinta. Tarptautinė gamtos ir gamtos išteklių apsaugos sąjunga (IUCN) juos įtraukė kaip duomenų trūkumą. Jie taip pat yra išvardyti nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos apsauga (CITES) I priede, kuriame draudžiama tarptautinė prekyba.