Galapagų kuprotasis banginis

Vaizdo šaltinis

Kuprotasis banginis(Megaptera novaeangliae) yra viena iš didesnių rorqual rūšių. Suaugusiųjų ilgis siekia nuo 12 iki 19 metrų (40–70 pėdų) ir sveria maždaug 36 000 kilogramų (79 000 svarų). Kuprinį banginį yra lengviausia atpažinti banginį banginį, kurio plačia apvalia galva padengta gumbais ar rankenėlėmis.

Ant kiekvieno žandikaulio krašto esančios rankenėlės rodo išsikišusius plaukus, kurie yra labai saviti. Kuprinio banginio kūnas yra juodos spalvos, baltos gerklės grioveliai. Kėbulo konstrukcija yra didelių gabaritų, kuri pastebimai susiaurėja uodegos srityje. Galbūt paprasčiausias būdas juos atpažinti yra žiūrint į jų plekšnes, kurios yra labai didelės (iki 5 metrų ilgio), ant viršaus juodos, o apačioje baltos, o galiniame krašte - labai šukotos. Nugaros pelekas atrodo kaip kupra tuo metu, kai banginis neria.





Kuprinis banginis yra akrobatinis gyvūnas, dažnai laužantis ir plekšnojantis vandenį. Patinai sukuria sudėtingą banginių dainą, kuri trunka 10–20 minučių ir kartojama kelias valandas. Dainos tikslas dar nėra aiškus, nors atrodo, kad ji turi poravimosi vaidmenį.

Kupriniai banginiai turi 270–400 tamsiai spalvotų balinių plokščių kiekvienoje burnos pusėje. Ventaliniai grioveliai eina nuo apatinio žandikaulio iki bambos maždaug pusiaukelėje išilgai banginio dugno. Šių griovelių yra mažiau (paprastai 16 - 20), todėl jie ryškesni nei kituose raliuose. Užsispyręs nugaros pelekas matomas netrukus po smūgio, kai banginis iškyla, tačiau tuo metu, kai atsiranda fluskai, jis išnyko. Kuprinės turi išskirtinį 3 metrų (10 pėdų) krūminį smūgį.

Kuprinių banginių patelės paprastai veisiasi kas dvejus ar trejus metus. Jų nėštumo laikotarpis yra 11,5 mėnesio, tačiau kai kurie asmenys gali daugintis dvejus metus iš eilės. Buvo manoma, kad kuprotieji banginiai gyvena 50–60 metų.

peke-a-poo

Naujagimių kuprotų veršelių ilgis yra maždaug toks, koks yra jų motinos galva. 50 pėdų motina turėtų 20 pėdų naujagimį, sveriantį 2 tonas. Maždaug šešis mėnesius juos slaugo motinos, tada dar šešis mėnesius palaiko slaugos ir savarankiško maitinimo mišinys.

Kuprinių banginių patelės lytiškai subręsta sulaukę penkerių metų, o suaugę žmonės pasiekia kiek vėliau. Remiantis naujais tyrimais, vyrai lytiškai subręsta sulaukę maždaug 7 metų. Visiškai suaugę patinai vidutiniškai siekia 15 - 16 metrų (49 - 52 pėdos), moterys yra šiek tiek didesnės - 16 - 17 metrų (52 - 56 pėdos), jų svoris yra 40 000 kilogramų (arba 44 tonos). Didžiausias užfiksuotas kuprotas buvo 19 metrų (62 pėdų) ilgio, jo krūtinės pelekai buvo 6 metrų (20 pėdų). Pagal banginių medžioklės įrašus didžiausias rekordinis kuprotas žuvo Karibuose. Ji buvo 88 pėdų ilgio, sverė beveik 90 tonų.

borderkolio korgio mišinys šuniukas

Kuprinių banginių socialinė struktūra yra gana lanksti. Paprastai asmenys gyvena vieni arba mažose grupėse, kurios susirenka ir išsiskiria per kelias valandas. Grupės gali pabūti kartu šiek tiek ilgiau vasarą, kad galėtų kartu maitintis ir maitintis. Buvo pastebėti ilgalaikiai porų ar mažų grupių santykiai, trunkantys mėnesius ar net metus, tačiau jie yra reti.

Kupriniai banginiai, randami viso pasaulio vandenynuose ir jūrose, kasmet paprastai migruoja iki 25 000 kilometrų.

Kupriniai banginiai maitinasi tik vasarą, poliariniuose vandenyse ir migruoja į tropinius ar subtropinius vandenis, kad galėtų daugintis ir gimdyti žiemą. Jie eina į Galapagus kaip pratęsimo kelionę, kuprūnai eina gimdyti į kontinentinio Ekvadoro pakrantės vandenis ir kasmet dešimtys jų ten grįžta. Kai kurie asmenys atvyksta į salyną, tačiau jie yra atsitiktiniai lankytojai. Žiemos metu kupranugariai pasninkauja greitai ir gyvena iš riebalų atsargų. Jų racione daugiausia yra krilių ir mažų žuvų.

Kuprinių banginių patinai ir patelės gali gaminti garsus, tačiau tik vyrai kuria ilgas, garsias, sudėtingas „dainas“, kuriomis ši rūšis garsėja. Kiekviena daina susideda iš kelių garsų, esančių žemame registre (natos diapazone), kurie skiriasi amplitude (bangos matas) ir dažniu ir paprastai trunka nuo 10 iki 20 minučių. Dainos gali būti kartojamos nepertraukiamai kelias valandas. Pastebėta, kad kuprotieji banginiai dainuoja nuolat daugiau nei 24 valandas. Kadangi banginių šeimos gyvūnai neturi balso stygų, banginiai sukuria savo dainą verčiant orą pro savo didžiąsias nosies ertmes.

Kupriniai banginiai yra konservatyvūs banginiai ir nepriartės prie valčių, nors jiems nė motais, jei prie jų prisiartins valtis.

Kupriniai banginiai laikomi pažeidžiamais. Nuo komercinės banginių medžioklės eros pabaigos labiausiai stebimi kuprotųjų banginių ištekliai atsigavo. Tačiau ši rūšis laikoma nykstančia kai kuriose šalyse, kuriose vietinės populiacijos atsigauna lėtai, įskaitant JAV.