Galapagų žudikas banginis

TheOrkosarbaOrkos(Orcinus orca) taip pat rečiau žinomas kaip „Blackfish“ arba „Seawolf“. Tai didžiausia vandenynų delfinų (Delphinidae) šeimos rūšis. Jo yra visuose pasaulio vandenynuose, pradedant labai šaltais Arkties ir Antarkties regionais, baigiant šiltomis, atogrąžų jūromis ir baigiant šaltomis tropinėmis Galapagų salų jūromis.

Orkos atvyksta į Galapagų salyną važiuodami medžiokle ir dažnai juos rasite šalia vietų, kur yra jūrų liūtai. Orkose buvo matyti medžiojantys delfinus ir net Bryde banginius. Orkos keliauja pažįstamomis grupėmis ar ankštimis, kur vyrauja vyriškos lyties atstovas, lydimas nuo dviejų iki keturių patelių ir jaunos Orkos ar dviejų.





Orkos yra universalūs ir oportunistiniai plėšrūnai. Kai kurios populiacijos daugiausia minta žuvimis, kitos medžioja jūros žinduolius, įskaitant jūrų liūtus, ruonius ir net didelius banginius. Yra iki penkių skirtingų „Orca“ tipų, kai kurie iš jų gali būti atskiri porūšiai ar net rūšys.

Orkos yra labai socialios. Kai kurios populiacijos susideda iš matrilinealių šeimos grupių (sistemos, kurioje žmogus priklauso motinos giminei), kurios yra stabiliausios iš visų gyvūnų rūšių. Rafinuotas socialinis elgesys, medžioklės metodai ir vokalinis Orcas elgesys buvo apibūdinami kaip kultūros apraiška.



Nors „Orcas“ nėra nykstanti rūšis, kai kurios vietinės populiacijos laikomos nykstančiomis arba nykstančiomis dėl taršos, grobio rūšių išeikvojimo, konfliktų su žvejybos veikla ir laivais, buveinių nykimo ir banginių medžioklės. Laukiniai orkai paprastai nelaikomi grėsme žmonėms. Tačiau buvo pavienių pranešimų apie nelaisvėje esančius orkus, kurie užpuolė savo prižiūrėtojus prie jūrų pramogų parkų.

Manoma, kad Orca yra viena iš seniausių delfinų rūšių. Tačiau vargu ar ji bus tokia sena, kaip pati šeima (Delphinidae), kuri, kaip manoma, prasidėjo mažiausiai penkis milijonus metų.

Pavadinimą „Orca“ (daugiskaitą „Orcas“) iš pradžių šiems gyvūnams davė senovės romėnai. Terminas „orkas“ buvo naudojamas apibūdinti didelę žuvį, banginį ar jūrų pabaisą. Dabar jis laikomas pasenusiu „Orca“ atitikmeniu.



mikro arbatos puodelis Pomeranijos haskis

Pavadinimas „banginis žudikas“ plačiai vartojamas bendrinėje anglų kalboje. Tačiau nuo 1960-ųjų „Orca“ nuolat populiarėjo kaip bendrinis šios rūšies pavadinimas ir dabar naudojami abu pavadinimai. Rūšis vadinama Orca daugumoje kitų Europos kalbų.

Orkos kartais vadinamos juodaisiais žuvimis - grupe, kurioje yra bandomieji banginiai, pigmėjai ir netikrieji banginiai žudikai bei banginiai su melionais. Buvęs rūšies pavadinimas yra grampus. Tai dabar naudojama retai ir nereikėtų painioti su „Grampus“ gentimi, kurios vienintelis narys yra Risso delfinas.

„Orca“ charakteristikos

Orkos yra aiškiai pažymėtos, juoda nugara, balta krūtinė ir šonai bei baltas lopas virš ir už akies. Orkos veršeliai gimsta su gelsvu arba oranžiniu atspalviu, kuris išblunka iki baltumo. Orkos turi sunkų ir stambų kūną bei didelį nugaros peleką su tamsiai pilku „balno lopu“ pelekų gale. Orcas patinas gali svyruoti nuo 6 iki 8 metrų ilgio (19 - 26 pėdos) ir sverti daugiau nei 6 tonas; pranešta, kad ypač dideli patinai pasiekė arčiau 8 tonų. Patelės Orkos yra mažesnės, užauga nuo 5–7 metrų (16–23 pėdos), o svoris siekia apie 5 tonas. Didžiausias kada nors užfiksuotas „Orca“ buvo patinas prie Japonijos krantų, svėręs 9,8 metrus (32 pėdas) ir sveriantis daugiau nei 8 tonas. Gimę veršeliai sveria apie 180 kilogramų ir yra apie 2,4 metro ilgio (8 pėdos). Dėl didelio dydžio ir stiprumo „Orcas“ jie yra greičiausi jūrų žinduoliai, dažnai pasiekiantys didesnį nei 56 km / h (35 mylių per valandą) greitį.

Skirtingai nuo daugumos delfinų, „Orca“ krūtinės pelekas yra didelis ir suapvalintas, labiau naudojamas kaip irklas nei kitose delfinų rūšyse. Patinų krūtinės pelekai yra žymiai didesni nei patelių. Maždaug 1,8 metro (6 pėdų) patino nugaros pelekas yra daugiau nei dvigubai didesnis nei moterų, ir jis yra labiau trikampio formos, aukšto, pailgos lygiašonio trikampio, o patelės nugaros pelekas yra trumpesnis ir apskritai labiau išlenktas.

Suaugę Orkos patinai yra labai saviti ir vargu ar bus painiojami su jokiais kitais jūros padarais. Žiūrint iš tolo vidutinio klimato vandenyse, suaugusios patelės ir jaunikliai gali būti supainioti su įvairiomis kitomis rūšimis, tokiomis kaip Klaidingas žudikas banginis arba Risso delfinas.

Orca banginių reprodukcija

Moterys Orkos subręsta maždaug 15 metų. Tuomet jiems būna poliestrinio ciklo periodai (pasikartojantys fiziologiniai pokyčiai, kuriuos sukelia reprodukciniai hormonai), o be ciklų - nuo trijų iki šešiolikos mėnesių. Nėštumo laikotarpis svyruoja nuo penkiolikos iki aštuoniolikos mėnesių. Moterys atsiveda vieną palikuonį maždaug kartą per penkerius metus. Gimimai vyksta bet kuriuo metų laiku, populiariausi mėnesiai yra žiemą. Veršeliai slaugo iki dvejų metų, tačiau kietą maistą pradės vartoti maždaug po dvylikos mėnesių. Visi gyvenantys „Orca pod“ nariai, įskaitant įvairaus amžiaus vyrus, dalyvauja prižiūrint jaunus banginius.

Karvės (orkų patelės) veisiasi iki 40 metų, vadinasi, vidutiniškai per visą savo gyvenimą augina penkis palikuonis. Paprastai moterys gyvena iki penkiasdešimties metų, tačiau išskirtiniais atvejais gali išgyventi ir iki aštuoniasdešimtmečių ar devyniasdešimtmečių. Patinai lytiškai subręsta sulaukę 15 metų, tačiau paprastai nesidaugina iki 21 metų. Vyrai vidutiniškai gyvena iki maždaug 45, o išskirtiniais atvejais - iki 90 metų. Nelaisvėje gyvenančių orkų gyvenimo trukmė yra žymiai trumpesnė, paprastai mažiau nei 25 metai.

Orca banginių platinimas

Orkos yra visuose vandenynuose ir daugumoje jūrų, įskaitant Viduržemio jūros ir Arabijos jūras (neįprastai banginių šeimos gyvūnams). Tačiau jie nori vėsesnio vidutinio klimato ir poliarinių regionų. Nors pakrantės zonos kartais pastebimos giliame vandenyje, jos dažniausiai renkasi pelaginę aplinką.

Orca banginių elgesys

Orkos gali išgyventi esant daugumai vandens temperatūrų. Indonezijos ir Filipinų vandenyse pastebima retai. Apskaičiuota viso pasaulio gyventojų skaičiaus nėra. Vietos skaičiavimai apima 70 000–80 000 Antarktidoje, 8 000 tropiniame Ramiojo vandenyno regione (nors tropiniai vandenys nėra Orkos mėgstamiausia aplinka, vien šios teritorijos dydis, 19 milijonų kvadratinių kilometrų, reiškia, kad yra tūkstančiai Orkos), iki 2000 nuolaidų Japonija, 1 500 nutolusi nuo vėsesnio šiaurės rytų Ramiojo vandenyno ir 1 500 nuo Norvegijos. Pridedant labai apytikrius neapžvalgytų vietovių skaičiavimus, bendras gyventojų skaičius gali būti apie 100 000.

Orkų migracijos modeliai yra menkai suprantami. Kiekvieną vasarą tas pats gyventojas Orkas pasirodo prie Britų Kolumbijos ir Vašingtono valstijos krantų. Po dešimtmečių tyrimų vis dar nežinoma, kur šie gyvūnai eina likusius metus.

sabalo vokiečių aviganio temperamentas

Orkos dažnai iškelia kūnus iš vandens elgdamiesi, vadinamą šnipų šuoliu. Kasdienis „Orcas“ elgesys paprastai skirstomas į keturias veiklas: maisto ieškojimas, kelionė, poilsis ir bendravimas. „Orcas“ paprastai entuziastingai bendrauja, elgiasi kaip pažeidimas, šnipų šuolis ir pliaukštelėjimas uodega.

Orkas taip pat galima pamatyti plaukiojančias su kiaulėmis, kitais delfinais, ruoniais ir jūrų liūtais, kurie kartais yra įprastas grobis. Orkos nuolat keliauja, kartais per dieną nuvažiuoja net 160 km (100 mylių), tačiau gali būti matomos bendroje vietovėje mėnesį ar ilgiau. „Orcos“ ankščių atstumas gali siekti 1300 km (800 mylių) arba tik 320 km (200 mylių).

Orkos dažniausiai pažeidžia, dažnai iškelia iš vandens visą kūną.

Orca viršūnės plėšrūnas

„Orca“ yra viršūnės plėšrūnas (plėšrūnai, kurie, būdami suaugę, laukinėje gamtoje paprastai nemedžiojami). Jie kartais vadinami „jūros vilkais“, nes medžioja pakuotėse kaip vilkai. Vidutiniškai „Orca“ kasdien suvalgo 227 kilogramus (500 svarų) maisto.

„Orcas“ grobia įvairias rūšis. Tačiau konkrečios populiacijos rodo aukštą tam tikrų grobio rūšių specializaciją. Pavyzdžiui, kai kurios Norvegijos ir Grenlandijos jūros populiacijos specializuojasi silkių srityje ir kiekvieną rudenį eina į Norvegijos pakrantę. Kitos šios vietovės populiacijos grobia ruonius. Ramiojo vandenyno šiaurės rytų banginių gyventojų stebėjimo metu lašišos sudarė 96% gyvūnų raciono, o 65% lašišos buvo didelis, riebus Chinook. Pastebėta, kad jie plaukė per mažesnių lašišų rūšių mokyklas nė vieno iš jų nepuolę.

parduodamas kalnų feistinis šuo

Nors niekada nebuvo pastebėta, kad Orcas gyventojai ėda kitus jūrų žinduolius, žinoma, kad jie be aiškios priežasties kartais priekabiauja ir žudo kiaules ir ruonius.

Žuvis valgantys „Orcas“ grobia 30 rūšių žuvų, ypač lašišas (įskaitant „Chinook“ ir „Coho“), silkę ir tuną, taip pat kaitinamuosius ryklius, vandenyninius baltagumblius ir lygias kūjagalves. Naujojoje Zelandijoje banginiai žudikai buvo pastebėti ir medžiojantys stygas. Taikiniai taip pat yra galvakojai, tokie kaip aštuonkojai, įvairūs kalmarai ir ropliai, pavyzdžiui, jūros vėžliai.

„Orcas“ grupės puola dar didesnius banginių šeimos gyvūnus, tokius kaip Minke Banginiai, Pilkieji Banginiai ir labai retkarčiais - Kašalotai arba Mėlynieji. „Orcas“ dažniausiai nusprendžia pulti jaunus arba silpnus banginius. Tačiau penkių ar daugiau orkų grupė gali užpulti sveikus suaugusius banginius. Jaučių kašalotų vengiama, nes jie yra pakankamai dideli, galingi ir agresyvūs, kad užmuštų orkas.

Medžiojant jauną banginį, grupė orkų vijosi jį ir jo motiną, kol abu nusidėvėjo. Galiausiai orkams pavyksta atskirti porą ir apsupti jauną banginį, neleidžiant jam grįžti į paviršių kvėpuoti. Paprastai tokiu būdu skandinami banginiai. Kašalotų moterų ankštys kartais gali apsisaugoti nuo orkų grupės, aplink veršelius suformuodamos apsauginį apskritimą, kurio žarnos nukreiptos į išorę. Šis darinys leidžia jiems panaudoti savo galingus briaunas, kad atbaidytų Orkas. Tačiau didelių banginių medžioklė užima daug laiko, paprastai kelias valandas. Taip pat buvo pranešta apie „Orca“ kanibalizmą.

Kitos jūros žinduolių grobio rūšys apima daugumą ruonių ir jūrų liūtų rūšių. Valai ir jūrų ūdros imami rečiau, o baltosios meškos - retai.

Ramiojo vandenyno šiaurėje žuvis valgantys Orcai turi sudėtingą, bet ypač stabilią socialinių grupių sistemą. Skirtingai nei kitos žinduolių rūšys, kurių socialinė struktūra yra žinoma, abiejų lyčių gyventojai Orcas visą gyvenimą gyvena su motinomis. Todėl „Orca“ draugijos remiasi matrilinomis, susidedančiomis iš vienos moters (matriarcho) ir jos palikuonių. Matriarcho sūnūs ir dukterys sudaro dalį linijos, kaip ir tų dukterų sūnūs ir dukterys. Vidutinis matrilino dydis yra devyni gyvūnai.

Kadangi moterys gali gyventi iki devyniasdešimt metų, neretai kartu keliauja keturios ar net penkios kartos. Šios grupės yra labai stabilios. Asmenys išsiskyrė iš savo matrilininės grupės tik iki kelių valandų vienu metu, tam, kad galėtų poruotis ar pašarų. Niekada nebuvo užregistruotas nuolatinis asmens išmetimas iš matrilino.

„Orca“ vokalizacija

Kaip ir kiti delfinai, Orkos yra labai balsingos. Jie gamina įvairius paspaudimus ir švilpukus, naudojamus komunikacijai ir echolokacijai. Vokalizavimo tipai skiriasi priklausomai nuo veiklos. Ilsėdamiesi jie yra daug tylesni, retkarčiais skambina skirtingai nei tie, kurie naudojami aktyviau elgiantis.

Pastebėta, kad „Orca“ motinos treniruoja savo jauniklius pagal tarmę. Motina, treniruodama veršį, naudoja supaprastintą ankščių tarmės versiją, tam tikrą kūdikio kalbą. Tai rodo, kad „Orca“ vokalizavimas turi ne tik instinktyvų, bet ir išmoktą pagrindą.

Orkos yra gerai žinomos dėl savo protinių galimybių. Tyrimai parodė, kad „Orca“ turi puikią atmintį.

„Orca Conservation“

Aplinkos būklės blogėjimas, grobio rūšių nykimas, konfliktai su žvejybos veikla ir buveinių nykimas šiuo metu yra didžiausia grėsmė Orkams visame pasaulyje.

informacija apie raudoną nosies duobutę

Pastaraisiais metais dramatiškai sumažėjo daugumos lašišų rūšių, kurios yra pagrindinis Orcas gyventojo maisto šaltinis Ramiojo vandenyno šiaurės rytuose, atsargos. Vakarinėje Aliaskos pakrantėje ir Aleutų salose ruonių ir jūrų liūtų populiacijos taip pat smarkiai sumažėjo. Jei maisto trūksta, „Orcas“ turi pasisemti energijos iš savo purvo, kuris dar labiau padidina teršalų poveikį. 2005 m. Jungtinių Valstijų vyriausybė pagal Nykstančių rūšių įstatymą Orkų valstijos pietų gyventojų bendruomenę įtraukė į nykstančią populiaciją.

Laivybos, gręžimo ir kitos žmogaus veiklos keliamas triukšmas gali trukdyti „Orcas“ akustinei komunikacijai ir echolokacijai. Dešimtojo dešimtmečio viduryje ruonių atbaidymui buvo naudojami garsūs lašišų ūkių povandeniniai garsai. Vėliau Orcas vengė aplinkinių vandenų. Be to, didelio intensyvumo jūrų laivyno sonaras tapo nauju Orcas kančios šaltiniu. „Orcas“ yra populiarus tarp banginių stebėtojų, o tai gali pakeisti „Orca“ elgesį ir sukelti Orcas stresą, ypač jei valtys per arti prisiartina prie „Orcas“ arba užblokuoja jų kelionės kelią.

Orkos ir žmonės

Laukinių orkų išpuolių prieš žmones yra nedaug. Du tokie užfiksuoti atvejai: berniukas, kuris buvo apkaltintas maudantis Aliaskoje, ir Orcas bandė nuversti ledo luitus, ant kurių stovėjo „Terra Nova“ ekspedicijos fotografas.

Daug dažniau nei laukiniai orkai, puolantys žmones, yra nelaisvėje gyvenantys orkai, puolantys žmones - tiek jų tvarkytojus, tiek įsibrovėjus. „ABC News“ pranešė, kad „Orcas“ nuo aštuntojo dešimtmečio užpuolė beveik dvi dešimtis žmonių.

Pavadinimas „Žudikas banginis“ gali būti laikomas nesąžiningu, orkos turi blogą reputaciją, tačiau ji nėra tokia bloga, kaip žmogaus reputacija. Orkos žudo, kad išgyventų ir išgyventų, tačiau žmonės žudo dėl sporto ar naudos iš banginiuose randamų medžiagų.

Orkos yra labai smalsūs banginiai, o jei jūs plaukiate ar snorkeliu, nepraleiskite progos juos pamatyti ar net nufotografuoti, tiesiog laikykitės protingo atstumo, kad netrukdytumėte jiems, kad ir ką jie darytų. Žinoma, nerekomenduojama eiti į vandenį, jei jie valgo. Kai žmonės yra vandenyje, jie galėtų prieiti patikrinti ir tęsti. Jaunimas yra smalsesnis nei suaugęs.