Galapagų lavos kirų paukštis

Vaizdo šaltinis

TheLava Gull(Larus fuliginosus) yra didelis kiras, tikriausiai susijęs su besijuokiančiu kiru. Viena iš rečiausių kirų pasaulyje, visa populiacija yra endeminė Galapagų saloms ir vertinama 400 porų. Suaugusiųjų „Lava Gull“ savybės yra juoda galva, juodi sparnai, tamsiai pilkos spalvos kūnas ir blyškesnis pilkas pilvas. Jų sąskaita ir kojos yra juodos, o burnos vidus yra raudonos spalvos.

Lavaos kirai yra gana dažnai matomi, nes jie dažnai skleidžia ilgus, įnirtingus kirai skambučius, kurių sąskaitos plačiai atvertos. Jie turi baltus viršutinius ir apatinius antakius, raudonus dangtelius. Jauni kirai paprastai būna tamsiai rudos spalvos.



Lavaos kirai yra vieniši lizdininkai, dedantys du alyvuogių spalvos ir gerai užmaskuotus kiaušinius, kurių inkubacija trunka 30 dienų. Jauni paukščiai išskrenda 60 dienų, juos suaugusieji prižiūri trumpą laiką.



Lavajos kirai yra visavalgiai, kaip ir dauguma Laruso kirų, paprastai valantys ar vagiantys iš lizdų, tačiau jie taip pat gaudys žuvis, mažus vėžiagyvius ir naujai išsiritusius driežai , iguanos ir vėžliai . Būdami šiukšlintojai, jaunieji lavos kirai natūraliai apsirūpina labiau nei kai kurios rūšys, turinčios labiau specializuotus mitybos įpročius.



IUCN raudonasis sąrašas „Lava Gull“ priskiria „pažeidžiamiems“, nes jų yra nedaug, nors populiacija yra stabili, tačiau jai gresia daugybė grėsmių.