Galapagų pingvinas

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Galapagų pingvinasyra Galapagų salų endeminis pingvinas. Tai vienintelis pingvinas, gyvenantis ant pusiaujo tropinėje aplinkoje.

Galapagų pingvinas išgyvena dėl vėsios vandenyno temperatūros, atsirandančios dėl Humboldto srovės, ir vėsaus vandens iš didelio gylio, kurį išnešė Kromvelio srovė. ( Žr. Galapagų vandenyną ).



Artimiausi Galapagų pingvinų giminaičiai yra Afrikos pingvinas , Magelano pingvinas ir Humboldto pingvinas .



Galapagų pingvinas daugiausiai paplitęs Fernandinos saloje ir vakarinėje Izabelės salos pakrantėje, tačiau nedidelės populiacijos yra išsibarsčiusios kitose Galapagų salyno salose.

Galapagų pingvino charakteristikos

Galapagų pingvinas yra mažiausias iš šilto oro pingvinų. Jis yra tik 16–18 colių (40–45 centimetrų) aukščio ir sveria tik 5 svarus (2–2,5 kilogramo). Galapagų pingvinai turi ploną baltą juostą, kuri eina po smakru. Jie turi juodą apverstos pasagos formą aplink pilvą. Nors Galapagų pingvinų juostos modeliai yra panašūs į Magelano pingvinai , Galapagų pingvinai yra žymiai mažesni, o pagrindinė juoda juosta aplink jų priekį yra daug plonesnė.

Galapagų pingvinų snapas yra ilgesnis ir lieknesnis už kitų vidutinio klimato regiono pusbrolių snapus. Suaugę pingvinai, kai nauji, turi melsvai juodą galvą, nugarą ir šlepetes. Senesnės dėvėtos plunksnos, blankios iki rudos spalvos ir šiek tiek nelygios.

Galapagų pingvinų dieta

Galapagų pingvinai dažniausiai valgo mažas žuvis, tokias kaip kefolė ir sardinės. Jie yra priklausomi nuo vandenyno srovių, kad atvežtų žuvis į savo maitinimosi vietas. Sunkus oras nuo El Nino (pasaulinis susietas vandenyno ir atmosferos reiškinys) prieš maždaug 20 metų sukėlė didelį maisto trūkumą. Tuo metu mirė daugiau kaip 70% Galapagų pingvinų.

Galapagų pingvinų elgesys

Galapagų pingvinai nėra migruojantys, jie išlieka vidutinio klimato vandenyse ištisus metus. Viena pagrindinių šio pingvino problemų yra vėsumas. Gyvenant netoli pusiaujo, dienos metu temperatūra gali pakilti iki daugiau nei 100 laipsnių Fahrenheito (38 laipsnių Celsijaus). Galapagų pingvinai dieną vėsina plaukdami ir medžiodami maistą šaltame Ramiojo vandenyno Kromvelio srovės vandenyje.

Vėsiomis naktimis jie miega ir peri žemėje. Galapagų pingvinas išlaiko savo šlepetes, kad šiluma galėtų pabėgti iš kūnų. Jie saugo kojas nuo saulės nudegimo, sausumoje laikydami virš kojų savo šlepetes.

Galapagų pingvinų reprodukcija

Galapagų pingvinai naudoja duobes ir paprastai dedami du kiaušiniai. Poruojasi ir veisiasi tik tada, kai yra daug maisto. Dažnai auginamas tik vienas jauniklis. Abu tėvai kiaušinius linkę 38–40 dienų. Viščiukais rūpinasi ir vyrai, ir moterys. Po perėjimo viščiukas saugomas apie 30 dienų. Tuomet jaunikliai supūliuoja, gauna suaugusių plunksnų ir tampa nepriklausomi maždaug per 60–65 dienas.

Galapagų pingvinų plėšrūnai

Plėšrūnai apima Galapagų ryklys ir kartais antspaudas. Krante pingvinų kiaušiniai ir jaunikliai yra grobuoniški Galapagų vanagas ir įvedė žiurkių.

Galapagų pingvinų apsauga

Galapagų pingvinas yra nykstantis, jo apskaičiuota populiacija 2004 m. Buvo apie 1500 žmonių, rodo Charleso Darwino tyrimų stoties apklausa. Devintajame dešimtmetyje gyventojų skaičius sumažėjo 65%, tačiau pamažu atsigauna. Todėl tai yra rečiausia pingvinų rūšis (statusas, kuris klaidingai priskiriamas Geltonomis akimis pingvinas ).

Gyventojų lygiui įtakos turi „El Niño Southern Oscillation“ poveikis, dėl kurio mažėja sekliųjų žuvų prieinamumas, dėl ko mažėja reprodukcija ar badas. Tačiau antropogeniniai veiksniai (pvz., Naftos tarša, žvejybos priegauda ir konkurencija) gali papildyti nuolatinį šios rūšies nykimą. Isabela saloje introdukuotos katės, šunys ir žiurkės gali užpulti pingvinus ir sunaikinti jų lizdus.