Galapagų trumpoji ausinė

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheTrumpa ausinė pelėda(Asio flammeus) - rūšinė pelėda, priklausanti Asio genčiai. Jie yra žinomi kaip „ausinės pelėdos“, nes turi plunksnų kuokštus, panašius į ausis kaip žinduoliai. Jų ausų kuokštai kartais būna matomi, o kartais - ne. Šios pelėdos dažniausiai demonstruoja savo kuokštus būdamos gynybinės pozos. Trumpa ausis aptinkama atviroje šalyje ir pievose.

Trumpa ausis pelėda yra vidutinio dydžio pelėda, kurios ilgis yra vidutiniškai 34 - 43 centimetrai (13 - 17 colių) ir sveria 206 - 475 gramus (11 - 13 uncijos). Jis turi dideles akis, dideles galvas, trumpus kaklus ir plačius sparnus. Jo snapas yra trumpas, stiprus, užsikabinęs ir juodas. Jo plunksna yra margai rusvai rusvos spalvos, su uodega ir sparnais. Viršutinė krūtinė yra žymiai dryžuota.



Trumpos ausinės pelėdos sparnų ilgis svyruoja nuo 85 iki 103 centimetrų (38 iki 44 colių). Patelės yra šiek tiek didesnės už patinus. Geltonai oranžinės akys yra perdėtos juodais žiedais, apgaubiančiais kiekvieną akį, ir dideliais, balkšvais plunksnos diskais, juosiančiais akis kaip kaukė.



Trumpąją ausinę galima rasti visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą ir Australiją. Jis turi vieną didžiausių paukščių paplitimą. Trumposios pelėdos veisiasi Europoje, Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Karibuose, Havajuose ir Galapagų salose. Trumpa ausis yra iš dalies migruojanti, žiemą juda į pietus nuo šiaurinių arealo dalių. Žinoma, kad trumparagė pelėda persikelia į aukštesnių graužikų populiacijos vietoves. Trumpasis ausis pelėda inkilai ant žemės prerijų, tundros, savanų ar pievų buveinėse.



Lizdus slepia žema augmenija, juos lengvai gali iškloti piktžolės, žolė ar plunksnos. Tipiškoje sankaboje randama maždaug nuo 4 iki 7 baltų kiaušinių, tačiau sankabos dydis per metus, kai gausu pelėnų, gali siekti keliolika kiaušinių. Per metus yra vienas peras. Kiaušinius dažniausiai patelė inkubuoja 21 - 37 dienas. Palikuonys pabėgo kiek daugiau nei per keturias savaites. Žinoma, kad ši pelėda vilioja plėšrūnus nuo savo lizdo, nes atrodo, kad turi suluošintą sparną.

Trumparagės pelėdos lytinė branda pasiekiama per vienerius metus. Veisimosi sezonas šiauriniame pusrutulyje trunka nuo kovo iki birželio, o didžiausias balandis. Per tą laiką šios pelėdos gali susiburti į pulkus.

bokserio rotveilerio pitbull mišinys

Perėjimo sezono metu patinai, norėdami pritraukti pateles, skraido patys iš savęs. Patinas nusileidžia virš lizdo, plekšnojančio sparnais piršlybų ekrane. Šios pelėdos paprastai yra monogamiškos (santykiuose turi tik vieną porą).



Medžiojama daugiausia naktį, tačiau ši pelėda yra dienos (aktyvi dienos metu ir ilsisi naktį) ir krepuskulinė (pirmiausia aktyvi prieblandoje), taip pat naktinė (mieganti dieną ir aktyvi naktį). Jis linkęs skristi tik pėdas virš žemės atviruose laukuose ir pievose, kol pirmiausia nusileidžia ant savo grobio kojų.

Toje pačioje atviroje vietoje gali medžioti kelios pelėdos. Maistą daugiausia sudaro graužikai, ypač pelėnai, tačiau jis valgys kitus mažus žinduolius ir kai kuriuos didelius vabzdžius. Kartais jis linkęs valgyti net mažesnius paukščius. Jo skrydis būdingas diskeliu dėl netaisyklingų sparnų smūgių.

Trumpos ausinės pelėdos turi įbrėžtą žievės skambutį. Dažnai skamba rasio „waowk, waowk, waowk“ arba „toot-toot-toot-toot-toot“ garsai. Veislinėse vietose taip pat girdimas garsus „eeee-yerp“. Tačiau trumparagės pelėdos žiemos vietose tyli.