Milžiniškas skruzdėlynas

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Skruzdėlynaipriklauso „Pilosa“ ordinui, kuris taip pat apima tinginius. Milžiniškas skruzdėlynas yra didžiausia iš skruzdžių rūšies, todėl kilo jo pavadinimas. Kitos skruzdėlių rūšys yra šilkinis skruzdėlynas (Cyclopes didactylus) ir apykaklės skruzdėlynas (Tamandua tetradactyla). Milžiniškų skruzdėlių gali rasti miškuose ir savanose visoje Centrinėje ir Pietų Amerikoje nuo Belizo iki Šiaurės Argentinos, tačiau jie labiau paplitę pietuose.

Milžiniško skruzdėlyno aprašymas

Skruzdėlynai yra vieni iš svetimesnės išvaizdos gyvūnų mūsų planetoje. „Milžiniškas skruzdėlynas“ gali būti iki 2 metrų ilgio (nuo nosies iki uodegos) ir sverti 40–100 svarų. „Giant Anteaters“ paltas yra pilkai / rudas, ant jų pečių yra juodos ir baltos įstrižainės žymės. Jų plaukai yra linkę į viršutines dalis, bet ilgi ir nušiurę ant apatinių dalių ir uodegos.



„Anteaters“ uodega yra ilga ir krūminė, viena gali būti 2–3 pėdų. Jų galvos ilgos ir siauros, ant galo - nedidelis snukis. Jų akys ir ausys yra mažos, o liežuvis labai ilgas.



juoda ir balta pomeranija

„Milžiniški skruzdėlės“ turi keturias trumpas, tvirtas kojas. Kiekviena pėda susideda iš 5 skaitmenų, o 3 viduriniai skaitmenys priekinėse letenose yra su didžiuliais, aštriais nagais, kurie naudojami laužti atvirus termitų ir skruzdžių lizdus. Kadangi ant savo letenų jie turi tokius ilgus nagus, skruzdėlytė, norėdama juos apsaugoti, turi vaikščioti ant pirštų, sulenkdama nagus. Jų nagai yra labai stiprūs ir ši stiprybė yra būtina, nes termitų ir skruzdžių lizdai sumaišomi su dirvožemio ir termito seilėmis, kurios kepant saulėje tampa itin kietos.

Skruzdėlynai neturi dantų, o ilgais liežuviais išbrovę vabzdžius, skruzdžių dantukai juos sutramdo burnoje esančiais įklotais, prieš juos nurydami. Nors „Anteaters“ rega ir klausa nėra labai gerai išvystyti, jie turi puikų uoslę. Milžiniški skruzdėlių teatrai turi gana mažas smegenis, palyginti su jų kūno dydžiu, nors jie turi dideles kaukoles, kurių ilgis gali siekti 18 colių.



Džeko Raselio terjero laboratorijos mišinio asmenybė

Milžiniškas skruzdėliukų buveinis

Milžiniškų skruzdžių mėgėjų buveinės yra pievos, atogrąžų miškai, atviri miškai ir sausos savanos.

Milžiniška skruzdžių dieta

Milžiniški skruzdžių dribsniai yra mėsėdžiai plėšrieji plėšrūnai. Jie aptinka skruzdėlynus ir termitų piliakalnius su savo uosle. Radę grobį, skruzdėlynas iškasa lizdą didžiuliais, aštriais nagais. Tada skruzdžių dribsniai įkiša labai ilgą liežuvį į lizdą ir ištraukia vabzdžius, kurie tada patenka į virškinimo sistemą.

Skruzdėlyje yra didžiulės seilių liaukos, dėl kurių liežuvyje susidaro daug lipnių seilių, o tai leidžia daugeliui skruzdžių, termitų ir jų kiaušinių vienu metu prilipti. Mikroskopiniai į stuburą panašūs iškyšos dar labiau padeda valgyti. Jo liežuvis gali būti iki 2 pėdų ilgio ir gali būti paleidžiamas į vabzdžių lizdą ir iš jo du kartus per sekundę. Per vieną dieną galima suvartoti net 30 000 - 35 000 skruzdžių. Skruzdėlynai niekada visiškai nesunaikina lizdo. Vabzdžiai gali greitai ištaisyti jų padarytą žalą, o skruzdžių dribsniai vėl gali grįžti į lizdą pašerti. Skruzdėlynai labai atsargiai vengia pavojingų ir agresyvių kareivių skruzdėlių.



Milžiniškas skruzdėlių elgesys

Milžiniški skruzdėlynai yra vieniši gyvūnai. Paprastai matomos tik motinos ir jų jaunikliai. Skruzdėlynai yra klajojantys gyvūnai ir paprastai nelieka vienoje vietoje, nors kai kuriems patinams gali būti skiriama viena kvadratinė mylia (didesnė patelėms). Teritorijos pažymėtos išangės išskyromis. Užimdamas tiek kaimo, tiek tankiai apgyvendintas vietoves, skruzdžių dribsniai yra labiau naktiniai, jei gyvena apgyvendintuose regionuose, kurie naktį medžioja grobį. Kaimo vietovėse skruzdėlynai po kelių dienų maitinimo ras nakvynės prieglobstį galbūt tuščiaviduriame medyje ar nedidelėje žemės įduboje.

Skruzdėlynai nėra labai balsingi gyvūnai, tačiau sunerimę jie skleis „varpą“, o kūdikiai „niurzgės“, jei jie nukris nuo motinos nugaros.

Milžiniškas skruzdėlių dauginimas

Skruzdėlių patelės nėštumo laikotarpis yra 6 mėnesiai, po kurio gims vienas kūdikis. Patelės gimdo bipedalinėje padėtyje (ant užpakalinių kojų), naudodamos uodegą, kad galėtų save palaikyti. Kūdikiai gimsta su visu kailiu ir ženklais. Kūdikis yra maitinamas iš moterų pieno liaukų maždaug 6 mėnesius ir jis važiuos ant savo motinos iki metų, nors jis gali padaryti lėtą galopą. Kūdikis pas motiną liks iki 2 metų arba tol, kol vėl pastos. Šiame etape kūdikis išeis iš motinos, kad pradėtų savo gyvenimą, ir sulauks lytinės brandos (galėdamas veistis) nuo 2 iki 4 metų. Skruzdėlyno gyvenimo trukmė laukinėje aplinkoje yra apie 14 metų, o nelaisvėje - apie 26 metus.

corgi kryžius auksaspalvis retriveris

Milžiniško skruzdžių apsaugos statusas

Milžinišką skruzdėlyną IUCN priskiria „šalia grėsmės“. Kadangi skruzdėlynai yra ramūs padarai, juos grobia didelės katės, tokios kaip Pumas ir Jaguars. Tačiau kampinis skruzdėlynas pakils užpakalinėmis kojomis, naudodamas uodegą atramai, o ilgais 4 colių ilgio nagais kovos su užpuoliku. Skruzdėliukai taip pat medžiojami Pietų Amerikoje dėl kailio ir maisto.