Milžinas pandos lokys

Vaizdo šaltinis

Milžiniška panda(nespalvota katės pėda) (Ailuropoda melanoleuca), yra žinduolis, klasifikuojamas Ursidae lokių šeimoje, kilęs iš centrinės-vakarinės ir pietvakarinės Kinijos. Milžiniškos pandos yra vieni rečiausių žinduolių pasaulyje. Pandos lengvai atpažįstamos dėl didelių, išskirtinių juodų dėmių aplink akis, virš ausų ir apvalaus kūno.

Milžiniškos pandos gyvena keliose kalnų grandinėse Centrinėje Kinijoje, Sičuano, Šaansi ir Gansu provincijose. Kadaise pandos gyveno žemumų vietovėse, tačiau ūkininkavimas, miško kirtimas ir kita plėtra dabar milžiniškas pandas riboja tik kalnuose.

Kinijos kalnų miškus apgaubusi rūkas per pastarąjį šimtmetį pamažu dingo. Daugelį bambukų plotų, kurie yra gyvybiškai svarbūs Pandos dietai ir išgyvenimui, pjauna žmonės, kurie ten stato fermas. Milžiniška panda yra nykstanti rūšis. Remiantis naujausia ataskaita, Kinija nelaisvėje turi 239 milžiniškas pandas (iš jų 128 Wolong ir 67 Chengdu), o dar 27 pandos gyvena už šalies ribų. Taip pat apskaičiuota, kad gamtoje gyvena apie 1590 pandų.



Milžiniškos pandos charakteristikos

shih tzu mišrūnas

„Giant Panda“ turi juodai baltą paltą. Suaugusių pandų ilgis yra maždaug 1,5 metro, o petys - apie 75 centimetrus. Patinai yra 10 - 20% didesni nei moterys. Vyrų pandos gali sverti iki 115 kilogramų (253 svarai). Moteriškos pandos paprastai yra mažesnės už vyrus ir kartais gali sverti iki 100 kilogramų (220 svarų).

Milžiniška panda turi meškoms būdingą kūną. Pandos turi juodą kailį ant ausų, akių pleistrus, snukius, kojas ir pečius. Likęs pandų kailis yra baltas. Pandos storas, vilnonis kailis jį sušildo vėsiuose savo buveinės miškuose.

Milžiniškos pandos turi didelius krūminius dantis ir stiprius žandikaulio raumenis, kad sutraiškytų kietą bambuką. Daugelis žmonių mano, kad šie švelniai atrodantys lokiai yra mieli, tačiau milžiniškos pandos gali būti tokios pat pavojingos kaip ir bet kurios kitos meškos.



Pandose yra didžiausi krūminiai dantys iš visų mėsėdžių žinduolių. Pandos priekinėse kojose yra papildomas 'nykštis', vadinamas 'priešingu pseudo nykščiu', kuris naudojamas kartu su 'pirštais' ir leidžia pandai tiksliai sugauti net mažus bambuko ūglius.

Po tinginio meškos panda turi ilgiausią 4–6 colių ilgio meškų uodegą. Milžiniškos pandos nelaisvėje paprastai gali gyventi nuo 20 iki 30 metų.

Milžiniškos pandos dieta

mėlyna brindle bully pitbull

Nors pandos dažniausiai valgo bambuką, jie vis tiek priskiriami mėsėdžiams. Pandose yra mėsėdžių virškinimo sistema, tačiau jie prisitaikė prie vegetariškos dietos vartodami daug bambuko. Virškinimo sistema „Pandas“ negali virškinti bambuke esančios celiuliozės, todėl jie turi valgyti tiek daug ir ilgą dienos laiką.

Vidutinis milžinas Panda per dieną suvalgo net nuo 20 iki 30 svarų bambuko ūglių. Kadangi pandos vartoja mažai maistą, svarbu, kad jos virškinimo traktas būtų pilnas. Pandos gali valgyti kitus maisto produktus, tokius kaip medus, kiaušiniai, žuvis, jamsai, krūmų lapai, apelsinai ir bananai.

Pandos nemiega žiemos miego, nes nesugeba sukaupti pakankamai riebalų, kad per žiemą galėtų juos maitinti laikydamosi bambuko dietos.

Milžiniškas pandos elgesys

Pandos puikiai laipioja medžiais ir gali plaukioti. Pandas sunku pamatyti laukinėje gamtoje, nes jie gyvena tarp storų tankių bambukinių augalų sename miške, kuris yra jų mėgstamiausia buveinė. Pandos yra labai vienišos būtybės, jos gyvens vienos, o kitas pandas sutiks tik poravimosi sezono metu.

Milžiniški pandos lokiai dažniausiai yra tylūs padarai, tačiau jie gali išblukti. Pandos neriaumoja kaip kiti lokiai, tačiau jie turi 11 skirtingų skambučių, iš kurių keturi naudojami tik poravimosi metu.

„Milžiniška panda“ veikia prieblandoje ir naktį. Visą dieną urvuose, tuščiaviduriuose medžiuose ir tankiuose tankumynuose jis pasidarys tankus. Kad išvengtų konkurencijos su kitomis pandomis dėl maisto ir praneštų apie savo buvimą, Panda pažymės savo teritoriją ant akmenų ir medžių kamienų ant aštrių išangės liaukų išskyrų.

Milžiniškų pandų patinų namų arealas gali sutapti su keliomis moteriškomis teritorijomis, o kai pavasarį atkeliaus veisimosi sezonas, jis bandys poruotis su šiomis vietinėmis moterimis.

Pandos patelės paprastai praneša apie savo pasirengimą veistis, tapdamos balsingesnės ir palikdamos aplinkui specialius kvapo ženklus, kad vyrai galėtų juos atsekti. Patelės atsiveda jauniklius rudenį, o jie būna nuolatiniai palydovai kitus 18 ar daugiau mėnesių.

Pandos reiškia agresiją nuleisdamos galvas ir spoksodamos į priešininkus. Norėdama pranešti apie paklusnumą, panda įkiš galvą tarp priekinių kojų ir dažnai paslėpia akių pleistrus letenomis. Tokios pozicijos laikosi ir moterys poravimosi metu, ir nelaisvėje laikomi gyvūnai, kuriuos priekabiauja žmonės. Arti atstumo agresiją signalizuoja braukimas letena arba žemo ūžesio ar žievės siuntimas, kuris oponentą suksis artimiausiu medžiu.

Milžiniškos pandos reprodukcija

Milžiniškų pandų reprodukcijos greitis yra labai lėtas, o tai, deja, prisideda prie jų skaičiaus mažėjimo. Milžiniškos pandos poruojasi pavasarį. Moteriškos pandos nėštumo laikas svyruoja nuo 112 dienų iki 163 dienų. Po šio laiko ji pagimdys vieną vienintelį jauniklį. Retais atvejais ji užaugins 2–3 jauniklius, tačiau dažniausiai išgyvena tik vienas.

Panda patelė gali pastoti tik per 72 valandų rujos periodą, kuris vyksta tik pavasario veisimosi laikotarpiu.

Dėl riboto patelės pastojimo laiko kai kurios poravimosi poros dažnai kopijuoja kelias valandas, o kitos poravimosi poros - tik vieną kartą. Vyrai pandos yra seksualiai aktyvesni ilgiau ir bandys poruotis su keliomis moteriškomis pandomis per šį laiką. Poravimosi poros nerodys jokio susidomėjimo kitu kitu metų laiku.

Panda patelė atsiveda rudenį. Pandos jaunikliai yra labai maži, sveria nuo 3,5 iki 6 uncijos. Jie turi mažai kailių, yra rausvai baltos spalvos, akli ir labai bejėgiai. Nė vienas kitas žinduolis negimdo tokio mažo kūdikio, išskyrus žvėris, tokius kaip kengūra, kuris laiko savo kūdikius maišelyje, kol jie visiškai išsivystys. Panda motina nešios savo jauniklį ant rankų ir nuolat rūpinsis kiekviena jo užgaida. Pandos jaunikliai verkia taip pat, kaip ir žmonių kūdikiai, kai jiems reikia maitinti ar reikalinga motinos priežiūra. Jie verks pieno maždaug kas 2 valandas. Tarp maitinimo kartų motina panda nuolat švelniai laikys savo jauniklį.

Šis dėmesingas elgesys tęsis tol, kol jauniklis galės pats judėti, kai jaunikliui bus maždaug 3 mėnesiai. Šiame amžiuje jauniklis ir toliau seks savo motiną ir po 6 mėnesių jauniklis galės pradėti valgyti bambuką. Jie pagaliau atleidžiami nuo motinų maždaug 9 mėnesių amžiaus. Jauniklių atjunkymas pavasarį po jų gimimo yra idealus laikas, nes yra naujausių daugiausiai baltymų užpildytų bambuko ūglių. Tai suteikia jaunikliams geriausią įmanomą gyvenimo pradžią laikantis dietos, kuri geriausiomis sąlygomis yra blogos mitybos kokybės. Maždaug metų amžiaus jaunikliai gali sverti 75 svarus, o tai yra maždaug trečdalis suaugusių pandų svorio.

Moteriškos pandos nesulaukia lytinės brandos, kol joms sukanka 5–6 metai. Tačiau net ir jaunoms, nepatyrusioms pandų patelėms būdingas motinos instinktas ir akimirksniu žinomos, kaip prižiūrėti jaunus, nereikalaujant jokios praktikos. Tai yra labai svarbu, nes per „gremėzdišką auklėjimą“ tada nėra švaistomas joks veisimosi sezonas. Kadangi pandų patelės pradeda veistis gana vėlai ir kas dvejus metus augina tik po vieną jauną jauniklį, per visą gyvenimą ji augins tik apie 7 palikuonis. Iki 22 metų patelės patelė laikoma „sena“ ir galbūt „po reprodukcine“. Dėl mažo pandų reprodukcijos lygio milžiniškų pandų populiacijai labai sunku atsigauti po sumažėjusio skaičiaus.

Šiandien įgyvendindama daug gamtos apsaugos programų, „Panda“ labai stengiasi būti išgelbėta nuo išnykimo. Tai būtų viena didžiausių tragedijų gyvūnų karalystėje, jei šis didysis lokys būtų visiškai sunaikintas.

aussie bernese kalnų šunų mišinys

Milžiniškos pandos apsaugos statusas

Turbūt didžiausia grėsmė milžiniško pandos lokio išlikimui yra jų natūralių buveinių sunaikinimas, padidėjęs žmonių skaičius ir brakonieriavimas. Skirtingos bambuko veislės periodiškai miršta kaip atnaujinimo ciklo dalis. Neturėdamas galimybės persikelti į naujas nepažeistas sritis, milžiniškos pandos badas ir mirtis tikrai pasireikš. Tokie bambuko užgesimai taip pat užmezgė milžiniškas pandas tiesioginiame kontakte su ūkininkais ir brakonieriais, nes lokiai bando rasti naujas sritis, kuriose galėtų maitintis.

Neseniai paskelbtas pranešimas, kad Kinijos vyriausybė beveik padvigubins milžiniškų pandų saugomas teritorijas Činlingo kalnyne, sukurdama penkis naujus pandos rezervatus ir penkis „koridorius“ (jungiančius saugomus regionus), turėtų turėti didelę naudą pandos ateičiai. Daugelis organizacijų nuolat remia ir bando ieškoti būdų, kaip išsaugoti ir išsaugoti šio ypatingo, žavingo lokio egzistavimą.