Auksinės, sidabrinės ir mėlynos beždžionės

Vaizdo šaltinis

Gentis: Cercopithecus - sidabrinė beždžionė

Sidabrinės beždžionės(Cercopithecus doggetti) yra Afrikoje, centrinėje Azijos pietų dalyje, Japonijoje ir Indijoje. Sidabrinės beždžionės, priklausomai nuo rūšies, gyvena lietaus miške, salose, stepėse, kalnuose ir savanose. Sidabrinės beždžionės yra taupios ir derlingos, dažniausiai valgo vaisius ir lapus. Be to, jie taip pat valgo mažus vabzdžius.

Sidabrinės beždžionės paprastai turi siaurą nosį, siaurą pertvarą, uždėtas šnerves, nukreiptas į priekį arba žemyn, kaulinius ausies kanalus, po du premolarus kiekvienoje žandikaulio pusėje ir ant užpakalio yra kieti plikos odos pleistrai (išeminiai kaliozai). Jie taip pat turi skruostų maišelius.



Sidabrinės beždžionės yra dienos ir medienos. Kaip ir dauguma jų giminaičių iš Cercopithecidae šeimos, jie gyvena grupėse su vienu vyraujančiu patinu ir jo moterimi haremu. Viliojimas sukuria ryšį tarp palikuonių ir suaugusių moterų.



Patelės Sidabrinės beždžionės pradeda poravimąsi su patinu. Sidabrinės beždžionės patelė po 5 mėnesių nėštumo atsivedė vieną palikuonį. Veisimosi sezonas vyksta ištisus metus. Kūdikiai atjunkomi 6 mėn. Sidabrinių beždžionių patinai ir patelės lytiškai subręsta sulaukę 3 metų. Panašiai kaip jo giminaičiai, „Sidabrinių beždžionių“ gyvenimo trukmė yra apie 20–25 metus.

Kaip ir kitose miške gyvenančiose beždžionėse, sidabrinės beždžionės tampa leopardų auka. Kiti potencialūs plėšrūnai yra gyvatės ir plėšrieji paukščiai.



Kaip grobio rūšys, sidabrinės beždžionės tikriausiai turi tam tikrą poveikį plėšrūnų populiacijoms. Be to, jie greičiausiai bus svarbūs skleidžiant sėklas dėl jų taupumo.

Gentis: Cercopithecus - auksinė beždžionė

Auksinė beždžionė(Cercopithecus kandti) taip pat žinomas kaip Sičuano snukio nosis beždžionė. Auksinė beždžionė yra vienas gražiausių ir retiausių gyvūnų pasaulyje. Nors sakoma, kad jis būdingas tik Kinijai, jis iš tikrųjų gyvena Albertine Rift Afrikoje. Puikus slėnis, einantis apie 5 000 kilometrų nuo šiaurės iki pietų, nuo šiaurės Sirijos Pietvakarių Azijoje iki Mozambiko centro Rytų Afrikoje.

Vietiniai gyventojai jau seniai tikėjo, kad „Auksinės beždžionės“ kailis apsaugo nuo reumato, o anksčiau tik iš Mandžūrijos pareigūnų buvo leidžiama dėvėti paltus iš savo kailio. Endeminė Albertines Rift, auksinė beždžionė apsiriboja Virungos ugnikalniais. Jis gyvena didžiausiame visų primatų aukštyje (virš 10 000 pėdų) ir yra vienas iš labiausiai nykstančių gyvūnų žemėje, o laukinėje gamtoje suskaidytose populiacijose gyvena tik 1500 individų. Auksinės beždžionės daugiausia gyvena medžiuose, nors auksinės beždžionės taip pat daug laiko praleidžia ant žemės.



Auksinė beždžionė turi minkštą apvalkalą, apvalią galvą, trumpas ausis ir uodegą, ilgą ar ilgesnę už kūno ilgį. Auksinių beždžionių ilgis svyruoja nuo 57 iki 76 centimetrų, o uodega yra iki 72 centimetrų ilgio. Ryškių ir gražių akių pora žaižaruojančiame jo veide mirga. Jos burnos kampe yra maža snukis ir sarkoma, kuri laikui bėgant tampa vis didesnė ir sunkesnė. Ilgos jos kasos primena blizgančią auksinę vilną.

Auksinės beždžionės žiemą gyvena labai didelėse grupėse, kuriose yra iki 600 individų, dalijantis į 60–70 individų grupes. Vyrai ir moterys skambina skirtingai, nors žinoma, kad tos pačios grupės nariai dainuoja kartu. Viliojimas sukuria ryšį tarp palikuonių ir suaugusių moterų.

Auksinės beždžionės gyvena atšiaurioje aplinkoje, todėl prisitaikė prie įvairios mitybos, pradedant medžių lapais, pušų ir eglių spygliais, bambuko ūgliais, pumpurais, vaisiais, kerpėmis, medžių žieve, vabzdžiais, kirminais, mažais paukščiais ir jų kiaušiniais.

Auksinių beždžionių patelės subręsta maždaug 4-5 metus, o maždaug po 7–8 mėnesių nėštumo metu susilaukia vieno palikuonio. Auksinių beždžionių gyvenimo trukmė panaši į jos giminaičių - 20 - 25 metai.

Auksinė beždžionė yra nykstanti rūšis, jai gresia įvairios grėsmės ir nuolatinis praeities sutrikimų poveikis, įskaitant buveinių praradimą, žmogaus grobstymą ir biologinį pažeidžiamumą, susijusį su visos rūšies buvimu, vienuolikoje mažų, izoliuotų populiacijų. Kaip ir kitose miške gyvenančiose beždžionėse, auksinės beždžionės tampa leopardų auka. Kiti potencialūs plėšrūnai yra gyvatės ir plėšrieji paukščiai.

Gentis: Cercopithecus - mėlyna beždžionė

Mėlyna beždžionėarba Diademed beždžionė (Cercopithecus mitis) yra guenono rūšis, kilusi iš įvairių rytų, centrinės ir pietinės Afrikos dalių, įskaitant Kongo upės baseiną.

Mėlynoji beždžionė yra atogrąžų miškuose ir kalnų bambukiniuose miškuose, ji daugiausia gyvena miško baldakime ir nedažnai patenka į žemę. Tai labai priklauso nuo drėgnų, pavėsingų vietų, kuriose gausu vandens.

chihuahua / jack russell terrier mišinys

Nepaisant pavadinimo, Mėlyna beždžionė nėra pastebimai mėlyna. Veido plaukai nedaug, o kartais tai atrodo mėlynai, tačiau, pavyzdžiui, niekada nėra ryškiai mėlynos spalvos mandrilio. Mėlynųjų beždžionių kailis yra trumpas, be veido (daugiausia tamsus, blyškus arba gelsvas pleistras ant kaktos - „diadema“, iš kurios rūšis gauna įprastą pavadinimą) ir skraistę, kuri skiriasi porūšis. Tipiški dydžiai yra nuo 50 iki 65 centimetrų ilgio (neįskaitant uodegos, kuri yra beveik tiek pat ilga kaip ir likusio gyvūno), moterys sveria šiek tiek daugiau nei 4 kilogramus, o vyrai - iki 8 kilogramų. Mėlynosios beždžionės yra katarinas - šnervės yra arti viena kitos ir nukreiptos žemyn. Kiekvieno skaitmens vinis yra suplotas, o nykštis yra priešingas.

Mėlynoji beždžionė daugiausia valgo vaisius ir lapus, tačiau tam prireiks lėtesnių bestuburių. Mėlynoji beždžionė turi skruostų maišelius maistui nešti, kol jis ieško maisto.

Mėlynosios beždžionės yra dienos ir medienos. Mėlynosios beždžionės gyvena grupėse nuo 10 iki 40 individų, kuriose yra tik vienas suaugęs patinas. Mėlynoji beždžionė dažnai būna grupėse su kitomis beždžionių rūšimis, tokiomis kaip raudonuodegė beždžionė ir įvairios raudonojo kolobo beždžionės. Tai tikriausiai skirta papildomai apsaugai nuo plėšrūnų. Grupės turi vienodą socialinę sistemą. Alfa patinas gauna visas kopijas iš kariuomenės moterų. Jis taip pat saugo kariuomenę nuo kitų konkretaus būrio ir vyrų. Mėlynųjų beždžionių patelės linkusios į akistatas su kitais konkretaus būrio kariais. Kai įvyksta perėmimai, buvęs alfa patinas dažnai išstumiamas iš grupės.

Mėlynųjų beždžionių patelės yra tos, kurios pradeda poravimąsi su patinu. Mėlynosios beždžionės patelė pagimdė vieną palikuonį po 5 mėnesių nėštumo laikotarpio. Veisimosi sezonas vyksta ištisus metus. Kūdikiai atjunkomi 6 mėn. Mėlynųjų beždžionių patinai ir patelės lytiškai subręsta sulaukę 3 metų. Jaunuoliai yra gana gerai išsivystę gimę, jie turi atviras akis ir sugeba suvokti motiną ir išlaikyti savo svorį. Patelės jaunikliams pieną duoda maždaug 6 mėnesius. Motinos globa vyksta tarp moterų kariuomenės narių. Apie šios rūšies ilgaamžiškumą nepranešta, tačiau jei mėlynosios beždžionės yra panašios į kitas Cercopithecus genties atstovus, maksimalus gyvenimo laikotarpis tikriausiai yra apie 20 metų.

Kaip grobio rūšis, šios beždžionės tikriausiai turi tam tikrą poveikį plėšrūnų populiacijoms. Be to, jie greičiausiai bus svarbūs skleidžiant sėklas dėl jų taupumo.

Mėlynosios beždžionės IUCNI yra įtrauktos į pažeidžiamas ir JAV federaliniame sąraše, kuriai gresia pavojus. Išgyvenimo grėsmė mėlynosioms beždžionėms apima buveinių sunaikinimą, pavyzdžiui, išvalius lietaus miškus. Mėlynosios beždžionės taip pat sunaikinamos dėl kultūrinių kultūrų valgymo ar egzotinių medžių naikinimo. Kaip ir kitose miške gyvenančiose beždžionėse, mėlynosios beždžionės tampa leopardų auka. Kiti potencialūs plėšrūnai yra gyvatės ir plėšrieji paukščiai.