Didieji baltieji afrikiniai pelikano paukščiai

Vaizdo šaltinis

Didysis baltasis pelikanas (Pelecanus onocrotalus) yra vienas didžiausių pasaulyje skraidančių paukščių, randamas negiliose Afrikos pelkėse.



Didysis baltasis pelikanas veisiasi Pietų Europoje ir Azijoje. Didžiojo baltojo pelikano porūšių nėra.

Didieji baltieji pelikanai taip pat žinomi kaip baltasis pelikanas arba rytinis baltasis pelikanas.



Pelikanai ir jų artimieji sudaro „Pelecaniformes“ rūšį, ir juos galima atskirti nuo kitų paukščių, turint kojas su visais 4 pirštais, vadinamais „totipalmate“.

Norėdami sužinoti daugiau apie paukščio „Gray Lourie“ ypatybes, buveinę, mitybą, elgesį ir dauginimąsi, naudokite toliau pateiktą informaciją.

Puikios baltojo pelikano savybės



Didžiųjų baltųjų pelikanų patinai yra šiek tiek didesni už pateles. Patinų ilgis siekia 175 centimetrus, o moterų - 148 centimetrai. Vyrai taip pat turi šiek tiek ilgesnį snapą / sąskaitą, kurio dydis yra 35 - 47 centimetrai, o patelės - 29 - 40 centimetrų. Vyriškojo pelikano svoris yra 9 - 15 kilogramų, o patelės - 5 - 9 kilogramai. Abiejų sparnų plotis yra iki 3 metrų.

Didieji baltieji pelikanai yra baltos spalvos, juodomis ir pilkomis pirminėmis plunksnomis. Jų kūnas didelis, pritvirtinti ilgi, platūs sparnai. Jie turi trumpą uodegą, trumpas, rausvas kojas ir pėdas su tinklu. Jų akyse yra plikas rausvas / geltonas veido lopas. Jų įspūdingos kupiūros yra žydra mėlyna viršuje ir geltona apačioje, kur yra didelis maišelis. Sąskaita turi centrinę raudoną juostą ir baigiasi mažu, raudonu kabliuku.

Didžiojo baltojo pelikano krūtinė ir gerklė gali būti rausvos arba gelsvos / oranžinės spalvos, atsižvelgiant į veisimosi sezoną. Veisimosi metu patinas turi rausvą veido veidą, o patelė - gelsvą / oranžinę odą.

Didžioji Baltojo Pelikano didžiulė, ilga sąskaita / snapas naudojama žuvims semti iš vandens. Maišelis po snapu yra ištemptas ir talpina kelis litrus vandens. Pelikanui stumiant sąskaitą po vandeniu, apatinė sąskaita nusilenkia ir sukuria didelį maišelį, kuris užpildomas vandeniu ir žuvimis. Paukščiui pakėlus galvą, maišelis susitraukia, išstumdamas vandenį, tačiau išlaikydamas sveikas prarytas žuvis.

Didžioji baltojo pelikano buveinė



Didžiųjų baltųjų pelikanų galima rasti Afrikos (Azijos ir Europos) pelkėse, gėlo vandens ežeruose, sūriuose ežeruose, pelkėse ir deltose.

Didžioji baltojo pelikano dieta

Didieji baltieji pelikanai daugiausia maitinasi tokiomis žuvimis kaip karpiai ir cichlidai, tačiau taip pat valgys mažus bestuburius. Šie vandens paukščiai neturi nardyti, norėdami sugauti savo grobį, vietoj to jie naudojasi didelėmis kupiūromis, kad įmerktų žuvis į burną, panardinę galvą į vandenį.

Maitinimas kartais atliekamas bendradarbiaujant, kai keli pelikanai judės ratu, kad sutelktų žuvis ir vieningai panardintų galvas į vandenį, kad pagautų žuvį. Tai leidžia sėkmingai žvejoti. Kiekvienam Pelikanui kasdien reikia apie 1,2 kilogramo (2,6 svaro) žuvies.

Tanzanijoje esančiame Rukvos ežere yra didžiausia Pelikanų kolonija, kurioje gyvena daugiau kaip 80 000 paukščių, o alkiui numalšinti kiekvienais metais reikia 35 milijonų kilogramų žuvų.



Pelikanai neapsiriboja tik žuvimis ir dažnai yra oportunistiniai pašarai. Kartais jie valgo kitų paukščių jauniklius. Pelikanai iš Dasseno salos kolonijos grobia jauniklius, sveriančius iki 2 kilogramų, iš Gannet kyšulio kolonijos Malgas saloje. Didieji baltieji pelikanai taip pat valgo vėžiagyvius, buožgalvius ir net vėžlius. Jie lengvai priima dalijamąją medžiagą iš žmonių, o jų mityboje buvo užfiksuota nemažai neįprastų daiktų. Laikotarpiais, kai maisto trūksta, pelikanai taip pat valgo žuvėdras ir ančiukus, taip pat pavogs kitų paukščių grobį.

Puikus baltojo pelikano elgesys

Nors didieji baltieji pelikanai yra gana sudėtingi sausumoje, jie yra puikūs, grakštūs skrajokliai, galintys nuolat skristi visą dieną ir naktį be atstumo įveikdami iki 300 mylių atstumą. Pelikanai dažnai keliauja V formacijos grupėmis, o tai yra įspūdingas vaizdas.

Didysis baltasis pelikanas gerai pritaikytas vandens gyvūnijai. Vandenyje paukščiai yra tokie pat grakštūs, kaip ir skrisdami. Jie yra greiti, stiprūs plaukikai, galintys pasiekti iki 6 kilometrų per valandą (3,7 mylios per valandą) greitį, nes tvirtos kojos ir pintinės kojos juos varo per vandenį, ruošdamiesi kartais nepatogiam kilimui.

Didieji baltieji pelikanai paprastai tyli, išskyrus tuos atvejus, kai jie peri perėjimo sezono metu.

Didžiojo baltojo pelikano reprodukcija

Didieji baltieji pelikanai peri didelėse kolonijose. Veisimosi sezono metu suaugę pelikanai skleidžia žemą, kiaurą iškvietimą. Lizdai daromi įbrėžimuose žemėje ir išklojami augmenija, žole, lazdomis, plunksnomis ir kitomis turimomis medžiagomis. Lizduose patelė deda 2 didelius, kreidinius baltus kiaušinius, kurie inkubuojami 29–36 dienas.

Pelikano jaunikliai yra pilki ir turi tamsias skraidymo plunksnas. Jais rūpinasi abu tėvai. Jaunikliai tampa jaunikliai maždaug 65–75 dienas. Pelikanai lytiškai subręsta 3–4 metais. Didžiojo baltojo pelikano gyvenimo trukmė gali būti daugiau nei 16 metų.


Didžiojo baltojo pelikano apsaugos statusas

IUCN Raudonajame sąraše Didysis baltasis pelikanas priskiriamas „Mažiausiai rūpesčiui“. Tačiau žmonės yra pagrindiniai didžiųjų baltųjų pelikanų plėšrūnai. Didysis baltasis pelikanas yra viena iš rūšių, kuriai taikomas Susitarimas dėl Afrikos ir Eurazijos migruojančių vandens paukščių apsaugos (AEWA).

Pelikanai yra labai pažeidžiami taršos ir dėl per didelio žvejybos tam tikrose vietovėse jie yra priversti skristi didelius atstumus, kad rastų pakankamai maisto.

Didieji baltieji pelikanai yra išnaudojami dėl daugelio priežasčių. Iš jų maišelio gaminami tabako maišeliai, oda paverčiama oda, guanas (jūros paukščių, ruonių ar šikšnosparnių išmatos) naudojamas kaip trąša, o jaunų pelikanų riebalai Azijoje paverčiami aliejumi tradicinei medicinai. Žmonių trikdymas, pašarų buveinių ir veisimosi vietų praradimas bei tarša prisideda prie Didžiojo Baltojo Pelikano nykimo.

haskis / vokiečių aviganis