Didesnės dėmėtos beždžionės

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Gentis: Cercopithecus - Dryas beždžionė

TheDryas beždžionė(Cercopithecus dryas), dar žinomas kaip Salongos beždžionė arba Ntolu, yra mažai žinoma guenono rūšis, randama tik Kongo baseine, ribojama kairiajame Kongo upės krante.



Dabar nustatyta, kad beždžionė Dryas yra tai, kad gyvūnai, anksčiau klasifikuoti kaip Cercopithecus salongo (įprastas vardas Zaire Diana Monkey), iš tikrųjų buvo Dryos beždžionės.



Kai kuriuose senesniuose šaltiniuose Dryas beždžionė traktuojama kaip Diana beždžionės porūšis ir priskiriama Cercopithecus diana dryas, tačiau ji yra geografiškai izoliuota nuo visų žinomų Diana beždžionių populiacijos.

Dryos beždžionė yra gana tipiška miško guenon. Kūno dydis svyruoja nuo 40 - 55 centimetrų, uodegos ilgis - 50 - 75 centimetrai. Suaugusios sausosios beždžionės sveria nuo 4 iki 7 kilogramų, turi ryškų lytinį dimorfizmą. Ženklai panašūs į beždžionės Diana ženklus, išskyrus tai, kad apatinė nugaros dalis ir priekinės galūnės yra žalsvai pilkos spalvos. Grupių dydis svyruoja iki 30 asmenų, tik vienas suaugęs vyras.



Dryos beždžionės juda mišku keturkojis (judėjimo būdas, kai gyvūnas juda išilgai horizontalių šakų su taisyklingu eisenos modeliu, apimančiu visas keturias galūnes).

Manoma, kad sausųjų beždžionių mėgstamiausia buveinė yra antrinis miškas arba viršutinė miško istorija. „Dryas“ beždžionės daugiausia minta augalinėmis medžiagomis, pirmiausia vaisiais, gėlėmis ir jaunais lapais, nors ir paims keletą bestuburių. Nėštumo laikotarpis yra 5 mėnesiai, paprastai gimsta vienas kūdikis. Lytinė branda pasiekiama po 3 metų. Nelaisvėje užfiksuota iki 19 metų gyvenimo trukmė.

Dryas beždžionės veido išraiškos

Spoksojimas: Šis beždžionės dryų ekranas naudojamas kaip grėsmės ekranas. Akys yra pritvirtintos prie dirgiklio, antakiai pakeliami ir galvos oda įtraukiama, veido oda taip pat ištempiama, judinant ausis atgal. Po akių dangteliais spalva skiriasi, o tai smarkiai kontrastuoja su supančia veido spalva.



visas baltas vokiečių aviganių šuniukas

Spoksojimas atvira burna: tai žvilgsnis, kurį atidaro burna, bet dantys yra uždengti. Tai yra grėsmės išraiška ir dažnai pasitaiko, kai bobinėjama galva.

Bobbing of head: Tai naudojama kaip grėsmės rodymas beždžionių ir galvos bobų aukštyn ir žemyn. Tai dažnai atsitinka žiūrint atvira burna.

Pristatymas: Moteris iš anksto formuoja tokį elgesį, kad paskatintų vyro kopuliaciją. Šis modelis vyrui sako, kad ji yra pasirengusi poruotis.

Gentis: Cercopithecus - Diana beždžionė

TheDiana beždžionė(Cercopithecus diana) dažnai laikoma viena gražiausių iš Senojo pasaulio beždžionių. Diana beždžionė yra Vakarų Afrikoje, nuo Siera Leonės iki Ganos. Diana beždžionė gyvena pirmykščiuose miškuose, tačiau antriniuose miškuose nedaug klesti.

Diana beždžionė yra aktyvi dienos metu. Jis retai nusileidžia į žemę, bet maitinasi visais lajų lygiais, naktį atsitraukdamas į viršutinius medžių lygius, nors inkilų nedaro.

Dianos beždžionės ilgis yra nuo 40 iki 55 centimetrų, išskyrus 3–4 centimetrų skersmens ir 50–75 centimetrų ilgio uodegą. Diana beždžionės paprastai yra juodos arba tamsiai pilkos, jos turi baltą gerklę, pusmėnulio formos antakio juostą, raukšlėtą ir barzdą. Antakių juosta suteikia rūšiai bendrą pavadinimą, nes ji buvo panaši į deivės Dianos lanką. Dianos beždžionių pažastys taip pat yra baltos, o jų šlaunyse yra balta juosta, o šlaunų ir apatinės nugaros dalys yra kaštono spalvos. Be antakių juostos, raukinio ir lokio bei kai kurių galūnių pakraščių, jų kailis yra trumpas ir aptakus. Suaugusiųjų svoris yra nuo 4 iki 7 kilogramų.

Diana beždžionės paprastai gyvena mažomis grupėmis. Grupės dydis gali siekti 30. Paprastai būna tik vienas suaugęs vyras, dvi ar trys suaugusios moterys ir iki aštuonių jaunų. Dianos beždžionės patinas netoleruos kito suaugusio patino ir įspėja apie tai, kad galva loja. Karštosiomis vidurdienio valandomis nepailsi, grupė juda ramiai. Grupės teritorija gali apimti nuo 0,19 iki 0,38 kvadratinių mylių. Maitinimas ir viliojimas atliekamas saugiai nuo vidurio iki aukšto miškų vainiko.

Diana beždžionės pasižymi ryškia spalva, leidžiančia įvairius regimus socialinius signalus, be to, jos turi platų aliarmo skambučių spektrą, skirtingiems plėšrūnams skirdami skirtingus garsus. Dianos beždžionės skleidžia skirtingą niurzgėjimą ir žemą kūkčiojimą, tačiau Dianos šauksmas apibūdinamas kaip žiaukčiojimas. Jie taip pat bendrauja veido išraiška ir galvos judesiais.

kiek yra baltųjų vokiečių aviganių šuniukų

Diana beždžionės daugiausia minta vaisiais ir vabzdžiais, tačiau jos taip pat ims gėlių, jaunus lapus ir bestuburius. Diana beždžionės gali supakuoti savo skruostų maišelius, prilygstančius maždaug skrandžio maistui. Tai leidžia šioms beždžionėms pakrauti maisto pavojaus ar konkurencijos vietose, tada pereiti į saugesnę vietą valgyti. Jei skruostų maišeliai yra pilni, rankos nugara naudojama maistui pastumti į maišelio galą. Maistas labai kruopščiai apdorojamas (nulupamas ir pan.) Rankomis ir burna, kad būtų padidinta prarytų daiktų kokybė ir virškinamumas.

Geromis sąlygomis suaugusios moterys dauginasi kasmet. Nėštumas trunka apie 5 mėnesius, o jauna motinos slaugytoja - dar 6 mėnesius. Gimsta tik vienas kūdikis. Nors jaunikliai gimsta gana gerai išsivysčiusios būklės, atviromis akimis ir sugeba užčiuopti savo motiną. Dianos beždžionių motinos atrodo nerimastingos ir savininkiškos, retai leisdamos jauniems kūdikiams jas palikti. Tačiau augdami kūdikiai jie tampa labai žaismingi. Nepilnamečiai lytinę brandą pasiekia maždaug 3 metų amžiaus. Dukros lieka motinų socialinėse grupėse, o vyrai palieka savo gimimo grupes netrukus prieš sulaukdami lytinės brandos. Diana beždžionės laukinėje gamtoje gali gyventi iki 20 metų. Jų gyvenimo trukmė nelaisvėje yra 22 metai.

Diana beždžionę IUCN, taip pat Jungtinių Valstijų žuvų ir laukinės gamtos tarnyba laiko pavojuje. Pagrindinis pavojus jiems yra buveinių naikinimas (dabar jie praktiškai apsiriboja pakrančių teritorijomis) ir krūmų mėsos medžioklė. Miško gentys medžioja juos maistui, o profesionalūs medžiotojai medžioja juos parduoti vietinėse rinkose, grasindami jų tolesne egzistencija. Didžiausias mažėjantis veiksnys buvo miškų kirtimas žemės ūkiui. Dianos beždžiones grobia karūnuoti ereliai, leopardai, šimpanzės ir žmonės.

Gentis: Cercopithecus - Roloway beždžionė

TheRoloway beždžionė(Cercopithecus roloway) yra viena iš trijų labiausiai nykstančių Ganos beždžionių vakarinėje Afrikos pakrantėje. Roloway beždžionės yra arborealų rūšys, daugiausia randamos netrikdomuose, brandžiuose miškuose. Deja, atrodo, kad jie nėra labai pritaikomi prie savo buveinės pokyčių, todėl jie yra ypač pažeidžiami žmogaus veiklos.

kreminės spalvos auksaspalvis retriveris

Roloway beždžionės yra Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante, taip pat Gvinėjoje, Dramblio Kaulo Krante, Liberijoje ir Siera Leonėje. Roloway beždžionės dažniausiai gyvena miškuose ir yra po atogrąžų miškų baldakimu.

Vidutinis suaugusio Roloway beždžionės patino dydis yra maždaug 5 kilogramai, o patelių - 4 kilogramai. Jų veido plaukų spalva yra juoda, tačiau jie turi baltą barzdą. Jų užpakalinių kojų viduje galima rasti oranžinės spalvos.

Roloway beždžionės gyvena grupėse nuo 15 iki 30 individų ir, kaip ir kiti primatai, jie sąveikauja ir juda su kitais miške esančiais primatais. Patelės Roloway beždžionės linkusios visam laikui palikti savo šeimos grupę. Patelės Roloway beždžionės yra filopatros. Tai reiškia, kad jie lieka su grupe, kurioje gimė.

Kaip ir visos beždžionės, Roloway beždžionės bendrauja balsu. Jų skambučiai naudojami grupei įspėti apie plėšrūną ar kitą beždžionių kariuomenę. Tai įspėjamasis pavojaus signalas. Vyrai taip pat gali kviesti suburti kariuomenę, jei jie persikėlė per toli vienas nuo kito. Roloway beždžionės bendrauja ir vizualiai. Jie spokso, kai grasina kitai beždžionei ar priešui. Tai padarę, jie taip pat pakelia antakius, kurie stumia galvos odą atgal, demonstruodami ryškų baltą kailį ant antakių linijos. Kartais jie taip pat spokso atmerkę burną, bet nerodydami dantų. Tai taip pat grėsminga pozicija. Kitu metu jie taip pat spokso galvomis žiūrėdami.

Roloway beždžionės yra vabzdžiaėdžiai vabzdžiaėdžiai gyvūnai, o tai reiškia, kad jie daugiausia valgo vaisius ir vabzdžius. Jie taip pat valgo lapus ir sėklas.

Roloway beždžionės po 5 - 6 mėnesių nėštumo laikotarpio atsiveda po vieną palikuonį. Roloway beždžionės gyvenimo trukmė yra 20–30 metų nelaisvėje. Neaišku, kiek laiko jie gyvena laukinėje gamtoje, tačiau tai būtų greičiau.

IUCN mano, kad Roloway beždžionė yra nykstanti. Roloway beždžiones užmuša karūnuoti ereliai, leopardai, šimpanzės ir žmonės. Neseniai sumažėjęs Roloway beždžionių skaičius greičiausiai susijęs su miško buveinių mažėjimu ir miškų kirtimu. Per pastaruosius 100 metų Gana prarado 80% miškingų žemių. Beždžionėms taip pat kyla pavojus dėl plačios krūmų mėsos medžioklės. Kasmet Ganos turguose parduodama per 800 tonų krūmo mėsos.

Gentis: Cercopithecus - didžioji dėmėtoji beždžionė

Didesnės dėmėtosios beždžionės(Cercopithecus nictitans) yra mažiausios beždžionės iš Senojo pasaulio primatų grupės. Mažiausiai 3 skirtingų guenonų rūšių nosyse yra dėmių, didžiosios dėmės, mažosios dėmės ir raudonosios uodegos.

Didesnės dėmėtosios beždžionės yra Liberijoje, Dramblio Kaulo Krante (Nigerija), matyt, prie Itimbiri upės, esančios Vakarų Demeryje. Kongo Respublika, Centrinės Afrikos Respublika, Rio Muni ir Bioko (Pusiaujo Gvinėja). Panašu, kad didžiosios dėmėtosios beždžionės pirmenybę teikia atogrąžų miškams šalia upių.

Didesnės beždžionės beždžionių galvos ir kūno ilgis yra 320 - 450 miilimetrų, o uodegos ilgis - 360 - 525 milimetrai. Patinai sveria apie 1250 gramų, o moterys - apie 760 gramų. Jų kailis yra nuo žalsvai pilkos arba juodos iki žalsvai geltonos arba švelnios. Jų apatinės dalys yra baltos arba pilkai baltos.

Didesnės dėmėtosios beždžionės veidai yra pliki, išskyrus keletą juodų plaukų ant viršutinės lūpos, kuri kartais būna geltona. Jų skruostai turi geltoną kailį, kurio galai yra juodi, o juoda linija tęsiasi nuo akies iki pusės atstumo iki ausies. Jų akys yra juodos, jas supa geltona arba oranžinė oda.

Kailis viršugalvyje yra juodas, o jų baltos spalvos kailis tęsiasi per kaklą ir krūtinę nuo vienos ausies pagrindo iki kitos. Išorinės galūnės yra šviesiai geltonos, nuspalvintos raudonai, o plaštakos ir kojos yra panašios spalvos. Uodega yra pilkai ruda arba juoda iš viršaus, o gelsva guma su juodu galiuku. Asmenų skirtumai yra nuo bendro alyvuogių iki tikro žalio atspalvio. Pagrindinę beždžionės, turinčios taškinę nosį, pagrindinę dietą sudaro vaisiai ir vabzdžiai.

Didesnės dėmėtosios beždžionės, matyt, nėra teritorinės, suaugę vyrai dieną veikia kaip lyderiai, o naktį - kaip sargai. Suaugusios moterys skaičiuoja suaugusių vyrų skaičių. Jie gyvena mažose 10–40 asmenų kariuomenėse, kuriose dominuoja vienas patinas.

duobė sumaišyta su rotveileriu

Patelės yra labiau teritorinės nei vyrai ir jos yra vienintelės nuolatinės grupės narės. Didesnės dėmėtosios beždžionės nėra tokios socialios, kaip kai kurie kiti primatai, ir bet koks viliojimas ar bendravimas dažniausiai pastebimas tarp motinos ir jos kūdikio. Patinai ir moterys retai bendrauja, nebent tai yra veisimosi sezonas.

Gimtosios beždžionės patelės nėštumo laikotarpis yra nuo 158 iki 166 dienų. Gimę kūdikiai sveria apie 230 gramų. Moterims lytinė branda pasiekiama 4,5 metų, o vyrams - maždaug po 1–2 metų. Pirmieji gimdymai buvo žinomi jau trečiais ir septintais metais.

Gimstama kas 1–3 metus, o kūdikiai slaugo savo motinas maždaug 6 mėnesius, tačiau jie gali pradėti valgyti kietąsias medžiagas nuo 2 mėnesių amžiaus. Šiose beždžionių grupėse yra dominuojantis patinas, tačiau tai nereiškia, kad jis susilaukė kurio nors iš grupės kūdikių. Veisimosi sezono metu vieniši ar kitų grupių patinai infiltruos grupę ir poriuos su patelėmis. Didelės dėmės nosies beždžionės gyvenimo trukmė yra 20–25 metai.

Didesnės dėmėtosios beždžionės klasifikuojamos kaip nykstančios dėl buveinių praradimo. Didesnės dėmėtosios beždžionės yra aukojamos didelių kačių ir vanagų.