Hektorai Delfinas

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Hektoro delfinastaip pat žinomas kaip baltagalvis delfinas (Cephalorhynchus hectori). Hektoro delfinas yra labiausiai žinomas iš keturių delfinų Cephalorhynchus gentyje.

Hektoro delfinas turi porūšį, vadinamą „Maui delfinu“ (Cephalorhynchus hectori maui), kuris randamas prie Naujosios Zelandijos Šiaurės salos šiaurės vakarų pakrantės. Abu delfinai yra endemiški šiai salai.



Maui delfinas yra labiausiai nykstantis visų jūros žinduolių porūšis. Sakoma, kad laukinėje gamtoje yra tik apie 100 Maui delfinų. Maui delfinui kyla kritinė grėsmė dėl to, kad jį sugauna žvejybos tinklai ir sužeidė valčių sraigtai.



Hektoro delfinas buvo pavadintas sero Jameso Hectoro vardu. Seras Jamesas buvo Velingtono kolonijinio muziejaus (dabar Naujosios Zelandijos muziejaus - „Te Papa“) kuratorius. Jis ištyrė pirmąjį rastą delfino egzempliorių. Seras Jamesas gyveno 1834–1907 m. Jis buvo įtakingiausias savo laikų Naujosios Zelandijos mokslininkas.

Hektoro delfinų charakteristikos

Hektoro delfinas neturi butelio formos snukio. Hektoro delfino kakta nusileidžia iki galo, todėl nesudaro tokio išsikišusio snapo kaip butelio delfinas . Jis turi mažą, suapvalintą nugaros peleką, visi kiti Naujosios Zelandijos delfinai turi pusmėnulio formos pelekus.

Jų žvynelis turi smailius antgalius ir įgaubtus galinius kraštus. Bendra šio delfino spalva yra blyškiai pilka. Jų kakta pilka su juodos spalvos dryželiais. Snapo galas yra juodas. Gerklė ir krūtinė yra baltos. Nuo šlepetės iki akių eina tamsiai pilki lopai. Pilvas taip pat yra baltas, o juosta eina šonais iš po nugaros peleko. Didžioji nugaros ir šonų dalis yra ta pati šviesesnė snapo pilka. Uodegos atsargos yra siauros.

Gimęs Hectoro delfinas sveria apie 9 kilogramus, o suaugęs suauga iki maždaug 40–60 kilogramų. Maždaug 1,4 metro ilgio jis yra vienas iš mažiausių banginių šeimos gyvūnų. Hektoro delfinų gyvenimo trukmė yra apie 20 metų.

Hektoro delfinų elgesys

Hektoro delfinai mėgsta turėti kompaniją. Paprastai jie plaukia grupėmis nuo 2 iki 12 delfinų. Hektoro delfinai yra aktyvūs gyvūnai, lengvai lenkiantys ir žaidžiantys su jūros dumbliais. Šokdami iš jūros, asmenys dažnai nusileis ant šono, sukurdami garsų purslą (jų vertikalūs ir horizontalūs nardymai yra daug mažiau triukšmingi).

Hektoro delfinai linkę likti toje pačioje vietovėje - kartais visam gyvenimui. Čia jie dienas leidžia maudydamiesi pakrante, atsikvėpdami, nardydami, norėdami rasti maisto ir žaisti.

Hektoro delfinų dieta

Hektoro delfinai minta žuvimis ir kitais jūros gyvūnais, randamais sekliame vandenyje su smėlio dugnu, tokiais kaip plekšnė, raudonoji menkė, skumbrė, krabai ir kalmarai.

Hektoro delfinų bendravimas

Hektoro delfinai naudoja echo vietą, norėdami rasti savo grobį. Delfinai siunčia aukšto dažnio spustelėjimo triukšmą, o kai garsas smogia daiktui, jis atšoka ir delfinas gali pasakyti klausydamasis, koks objektas yra - kokia tai žuvis, kiek toli ir kaip greitai juda .

Hektoro delfinų reprodukcija

Hektoro delfinai subręsta maždaug 8 metų amžiaus, o jų ir jų gyvenimo trukmė yra maždaug 15–18 metų. Patelės paprastai turi po 1–3 metus veršelį. Hektoro delfinai poruojasi vėlyvą pavasarį, o veršeliai gimsta maždaug po metų. Gimdami veršeliai yra 50–60 centimetrų ir būna šalia savo motinų, kurie juos pienu aprūpina ir saugo, kol jie bus pakankamai seni, kad galėtų išsilaikyti, paprastai būdami maždaug 1 metų amžiaus.

Hektoro delfinų plėšrūnai

Kai kurie rykliai grobia Hektoro delfinus.

Hektoro delfinų apsauga

Gamtos apsaugos departamentas Hectoro delfinui 1999 m. Gruodžio mėn. Suteikė „grėsmingos rūšies“ statusą.