Kaukės beždžionės

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Gentis: Alouatta - Mantled Howler

ThePriglaudusi staugianti beždžionė, (Alouatta palliata), arba kartais auksinė mantija staugianti beždžionė, yra kaukiančių beždžionių rūšis, Naujojo pasaulio beždžionių rūšis, kilusi iš Centrinės ir Pietų Amerikos. „Mantled Howlers“ savo „apsiaustą“ vardą paima iš ilgų apsauginių plaukų šonuose.



Buvo pripažinti keli „Mantled Howler“ porūšiai:



Ekvadoro smaigstanti kaukianti beždžionė, („Gorilla equatorial“) Kolumbijoje, Kosta Rikoje, Ekvadore, Panamoje ir Peru.
Auksiniu apsiaustu staugianti beždžionė, (Alouatta palliata palliata), Kosta Rikoje, Gvatemaloje, Hondūre ir Nikaragvoje.
Meksikos kaukianti beždžionė, (Alouatta palliata mexicana), Meksikoje.

Kartais pripažįstami du papildomi „Mantled Howler“ porūšiai, tačiau jie paprastai pripažįstami Coiba salos „Howler“ (Allouatta coibensis) porūšiais, nors įrodymai nėra galutiniai:



Azuero kaukianti beždžionė, (Gorilla dėvi), Panama;
Koibos salos kaukianti beždžionė, (Alouatta palliata coibensis), Panamoje.

Išpjautos kaukiančios beždžionės gimtinė yra Kolumbija, Kosta Rika, Ekvadoras, Hondūras, Gvatemala, Meksika, Nikaragva ir Panama. Prigludusi staugianti beždžionė yra tarp dažniausiai matomų ir girdėtų primatų daugelyje Centrinės Amerikos nacionalinių parkų, įskaitant Manuelį Antonio, Corcovado ir Soberaniją.

„Mantled Howlers“ išvaizda yra panaši į kitas kaukiančias beždžiones, išskyrus spalvą. Mantled Howler Beždžionė pirmiausia yra juoda, išskyrus aukso pakraštį, kad plaukai būtų švelnūs iš abiejų pusių, o tai suteikia jam bendrą pavadinimą. Patinams subrendus, kapšelis pasidaro baltas. Patelių kūno ilgis yra nuo 18 iki 25 colių, o vyrų - nuo 20 iki 27 colių. Jo priesenio uodega yra nuo 21 iki 26 coliu ilgio. Suaugusios moterys paprastai sveria nuo 6 iki 17 svarų, o vyrai paprastai sveria nuo 10 iki 22 svarus.



mėlynas kulnas galvijų šunų mišinys

Mantled Howler Monkey naudoja platų vokalizacijos spektrą, įskaitant lojimą, niurzgėjimą ir woofus. Šiai beždžionių grupei būdingas kaukimas, pelnantis šios rūšies bendrąjį pavadinimą, atsiranda auštant ir sutemus, taip pat reaguojant į sutrikimus. Judėjimas atogrąžų miškų baldakimu ir grindimis apima keturkojį judėjimą (vaikščiojimą, bėgimą ir šuoliavimą ant atramų), tiltą (spragų kirtimas tempiant) ir laipiojimą. Grupės dydis svyruoja nuo 10 iki 20 narių, paprastai nuo 1 iki 3 suaugusių vyrų ir nuo 5 iki 10 suaugusių moterų. Įrodyta, kad „Mantled Howlers“ elgesys atspindi socialinę hierarchiją, kai dominuojantys asmenys tvarko pavaldinius.

Mantled Howler beždžionė yra apsaugota nuo tarptautinės prekybos pagal Tarptautinės prekybos nykstančių rūšių konvencijos (CITES) I priedą. Jiems labiausiai gresia atogrąžų miškų susiskaidymas, dėl kurio grupės buvo priverstinai perkeltos į mažiau gyvenamus regionus.

Gentis: Alouatta - juoda kaukianti beždžionė

TheJuodoji staugianti beždžionė(Alouatta caraya) - kaukiančių beždžionių rūšis, kilusi iš Argentinos, Bolivijos, Brazilijos ir Paragvajaus. Tai piečiausias Alouatta genties narys. Juodoji staugėja beždžionė gyvena grupėse nuo 3 iki 19 asmenų (paprastai nuo 7 iki 9). Paprastai kiekvienai 7 - 9 patelei grupėje tenka 1-3 vyrai. Poruodamiesi, vienos grupės vyrai ir moterys poruojasi.

Pavadinta dėl savo balsų, juodoji staugianti beždžionė gali būti girdima dažniausiai saulėtekio metu. Šis „aušros choras“ skamba labiau kaip riaumojimas, o ne kaukimas ir jis skelbia staugiančiųjų poziciją kaip priemonę išvengti konflikto su kitomis grupėmis. Juodojo staugiklio beždžionių skambutį galima išgirsti iki 5 kilometrų.

Juodosios staugiančios beždžionės paprastai miega arba ilsisi iki 80% dienos, todėl yra viena mažiausiai aktyvių beždžionių Naujajame pasaulyje. Jų buveinė yra miškas, kuriame jie valgo daugiausia lapus, tačiau jis taip pat valgys retkarčiais vaisius, pavyzdžiui, figas.

Juodosios staugiančios beždžionės dažniausiai mėgsta ėjimą ir laipiojimą, o ne bėgimą ar šuolį. Prehensilinė uodega yra labai tvirta ir veikia kaip penktoji galūnė, todėl beždžionėms lipant yra daugiau universalumo, todėl galima saugiau retkarčiais nukristi nuo aukštos šakos. Dėl galūnių struktūros žemiškas judėjimas tampa nepatogus, jie didžiąją laiko dalį praleidžia medžiuose ir vandens nusileidžia tik sausų burtų metu. Priešingu atveju beždžionės geria drėkindamos ranką ant drėgno lapo, o paskui laižydamos rankos vandenį.

Juodųjų staugiančių beždžionių gyvenimo trukmė yra iki 20 metų, tačiau dažniausiai laukinėje gamtoje - 15 metų. Juodoji staugianti beždžionė taip pat aptinkama Gajanos atogrąžų miškuose.

Nėštumas trunka maždaug 6 mėnesius ir gimsta vienas jaunas vaikas, nešamas po motina. Jaunikliai atjunkomi maždaug pusantrų metų ir gyvena maždaug 20 metų. Kelios moterys padės prižiūrėti vieną kūdikį (vadinamą „allomothering“), jį nešioti, prižiūrėti ir apsaugoti, taip pat padės ir vyrai, nors jauniems patinams to daryti neleidžiama, nes jie kartais gali pakenkti kūdikiui.

šuo iš Kanarų salų

Gentis: Alouatta - kitos kaukiančios beždžionės rūšys

TheKoibos salos staugianti beždžionė(Alouatta coibensis) - kaukių beždžionių rūšis, endeminė Panamai. Nors Coiba salos kaukėjas paprastai pripažįstamas kaip atskira rūšis, mitochondrijų DNR tyrimas nėra įtikinamas, ar tai tikrai „Mantled Howler“ porūšis.

TheGvatemalos juoda kaukė beždžionė(Alouatta pigra) - kaukiančių beždžionių rūšis iš Centrinės Amerikos. Jis randamas Belize, Gvatemaloje ir Meksikoje.

TheRaudona ranka kaukianti beždžionė(Alouatta belzebul) - Brazilijai būdingų kaukiančių beždžionių rūšis. Paprastai ši beždžionė yra visiškai juoda, tačiau kai kuriuose regionuose moterys gali turėti raudonas kojas ir uodegos galiuką.

TheRuda kaukia beždžionė(Alouatta guariba), dar žinoma kaip Rudoji kaukianti beždžionė, yra kaukiančių beždžionių rūšis, gyvenanti Argentinoje ir Brazilijoje. Ruda kaukia beždžionė gyvena grupėse nuo 2 iki 11 asmenų.

šviesiai pilkas pitbulio šuniukas

Yra du porūšiai:

Šiaurės rudasis staugėjas(Alouatta guariba guariba)
Pietų rudasis staugėjas(Pan guariba verkia)

TheGvianos raudonoji staugianti beždžionė(Alouatta macconnelli) - staugiančių beždžionių rūšis, kilusi iš Gajanos, Trinidado, Prancūzijos Gvianos ir Brazilijos.

TheAmazonės juodoji kaukčioji beždžionė(Alouatta nigerrima) - kaukimo beždžionių rūšis, endeminė Brazilijai.

TheBolivijos raudonoji staugianti beždžionė(Alouatta sara) - staugiančių beždžionių rūšis, endeminė Bolivijai.

TheVenesuelos raudonoji staugėja beždžionė(Alouatta seniculus) - Pietų Amerikos beždžionių rūšis, aptikta Kolumbijoje, Venesueloje, Trinidade, Gajanoje, Prancūzijos Gvianoje, Brazilijoje, Ekvadore, Peru ir Bolivijoje. Venesuelos raudonoji staugėja beždžionė gyvena grupėse nuo 3 iki 9 asmenų.

Aukso beždžionių apsaugos statusas

Grėsmė kaukiančioms beždžionėms yra medžioklė maistui ir eksportui. Kaip ir daugeliui kitų rūšių Pietų Amerikoje, nors oficialiai joms negresia išnykimas, jų buveinė yra nuolat naikinama, o laukinėje gamtoje dabar galbūt išgyvena tik 100 000 žmonių.