Humboldto pingvinas

Vaizdo šaltinis

TheHumboldto pingvinasyra Pietų Amerikos pingvinas, perintis Peru ir Čilės pakrantėse. Tai artimiausi pingvinų giminaičiai Afrikos pingvinas , Magelano pingvinas ir Galapagų pingvinas . Humboldto pingvinas pavadintas gamtininko ir tyrinėtojo Aleksandro von Humboldto vardu, kuris pirmą kartą aprašė gyvūną vakarų stebėtojams.

Humboldto pingvino charakteristikos



Humboldto pingvinai yra vidutinio dydžio, juodai balti pingvinai, užaugantys 65 - 70 centimetrų. Humboldto pingvinai turi juodą galvą su balta sienele, einančia iš už akies, aplink juodus ausų dangčius ir smakrą, kad galėtų prisijungti prie gerklės.



Humboldto pingvinai turi juodai pilkas viršutines dalis ir yra balkšvi po dalimis, o juoda krūtinės juosta tęsiasi šonuose žemyn iki šlaunies. Jų snapai turi mėsingą rausvą pagrindą. Jaunikliai turi tamsias galvas ir neturi krūtinės juostos.

Humboldto pingvinų dieta

Humboldto pingvinai minta žuvimis, ypač ančiuviais, silke ir stintomis.

Humboldto pingvino elgesys

Humboldto pingvinai yra socialūs gyvūnai, gyvenantys gana didelėse kolonijose, kur svarbus bendravimas. Kolonijos yra naudingos, nes jos teikia kolektyvinę gynybą nuo plėšrūnų.

Skirtingai nuo Antarkties pingvinų, kurie glaudžiasi didelėmis grupėmis, kad išliktų šilti, Humboldto pingvinai to daryti neturi dėl šilto, vidutinio klimato, kuriame gyvena. Vietoj to, norėdami sušilti ar atvėsinti, Humboldto pingvinai siekia saugumo ir komforto savo lizduose. Humboldto pingvinai, kaip ir visi pingvinai, yra monogamiški.

Susiporavę pingvinai gali atpažinti vienas kitą per kolonijos vokalinius ir vaizdinius mechanizmus. Tėvai ir palikuonys taip pat gali lengvai atpažinti vienas kitą, naudodami regėjimą ir garsą. Kiekvienas pingvinas turi unikalų balsą, kuris leidžia jį atpažinti savo porai ir palikuonims.

Humboldto pingvinai turi kūną, skirtą plaukti. Naudodamiesi stipriais sparnais, jie „skrenda“ po vandeniu, paprastai tiesiai po paviršiumi, greičiu iki 20 mylių per valandą (32 kilometrai per valandą). Humboldto pingvinai vairuoja kojomis ir uodega. Jų plunksnos yra standžios ir persidengia, kad nepraleistų vandens ir apšiltintų kūną. Tankios plunksnos taip pat apsaugo pingviną, kai vėjas yra iki 60 mylių per valandą (96 kilometrai per valandą). Humboldto pingvinai, kaip ir visi pingvinai, gali lengvai matyti po vandeniu ir sausumoje. Be to, šie paukščiai turi superraitalinę liauką, leidžiančią be gėlo vandens gerti druskingą vandenį. Liauka pašalina druskos perteklių iš pingvinų kraujo ir išskiria koncentruotame tirpale, kuris varva snapu. Zoologijos soduose Humboldto pingvinai dažniausiai gyvena gėlame vandenyje, todėl liauka būna neveikianti. Gyvenimas tik gėlame vandenyje neturi įtakos pingvinų sveikatai.

Humboldto pingvino reprodukcija

Humboldto pingvinai gali daugintis bet kuriuo metų laiku. Lytinė branda pasiekiama nuo 2 iki 7 metų. Lizdai daromi urvuose, įtrūkimuose ar skylėse ir kartais atviresnėse vietose, tokiose kaip uolėtas krantas.

Humboldto pingvinai dažniausiai iškasa į urvą panašius lizdus tarp guano (sukauptų jūros paukščių išmatų), susiformuojančių urvuose ir palei uolas, krūvelių. Patelės deda vieną ar du kiaušinius, o inkubacinis laikotarpis yra maždaug 40 dienų. Abu tėvai pakaitomis kiaušinius inkubuoja. Kartais išgyvena tik vienas viščiukas, nes perinti yra palaipsniui, o vienas jauniklis gali būti mažesnis už kitą. Kai maisto trūksta, tėvai maitina tik didesnį jauniklį, o mažesnis - greitai badauja.

Viščiukų priežiūra prasideda nuo to, kad tėvai keičia darbą sėdėdami su viščiuku ir medžiojant maistą. Maždaug po dviejų mėnesių viščiukas dieną paliekamas vienas, kol abu tėvai medžioja maistą. Viščiukai gimsta su pilkšvai rudomis, pūkuotomis plunksnomis, tada, kai jie skrenda, jos susilieja į visiškai pilkas plunksnas. Humboldto pingvinų jaunikliai išsiveržia maždaug 70 - 90 dienų.

Maždaug po vienerių metų po viščiukų išskridimo jie sulūžta į suaugusių plunksnas. Suaugę pingvinai turi baltą priekį ir rusvai juodą nugarą bei galvą. Jie taip pat turi tamsią juostą per krūtinę ir baltą ženklą, sukantį virš kiekvienos akies ir į priekį aplink kaklą.

raudono kulno mišri šuo

„Humboldt Penguins“ gyvenimo trukmė yra apie 20 metų.

Humboldto pingvinų plėšrūnai

Be natūralių plėšrūnų, tokių kaip kirai, grifai, karakarai, lapės, pinipedai ir banginių šeimos gyvūnai, Humboldto pingvinai taip pat susiduria su daugybe žmogaus sukeltų pavojų. Verslinė žvejyba sumažina veisimo sėkmę ir išgyvenamumą dėl maisto išteklių išeikvojimo. Per didelė Peru ančiuvių (Engraulis ringens) žvejyba lėmė jo populiacijos aštuntą dešimtmetį. Ši žuvis buvo pagrindinis Humboldto pingvinų dietos komponentas ir dėl to nukentėjo pingvinų populiacijos.

Šimtai Humboldto pingvinų taip pat kasmet pagaunami ir paskandinami vietinių žvejų tinkluose. Atsitiktinis įsipainiojimas į žiauninius tinklus ir sąmoningas suaugusiųjų medžioklė maistui ir žūklės masalui yra pagrindinės suaugusiųjų mirtingumo priežastys kai kuriose vietovėse. Kiaušiniai taip pat paimami iš daugelio veisimo kolonijų, dėl to sutrinka ir sumažėja veisimo sėkmė.

Humboldto pingvinų apsauga

Dabartinis Humboldto pingvino statusas yra pažeidžiamas dėl gyventojų skaičiaus mažėjimo, kurį iš dalies lemia per didelė žvejyba. Istoriškai tai buvo per didelio guano išnaudojimo auka. Manoma, kad dabartinis gyventojų skaičius yra nuo 3 300 iki 12 000.