Javos raganosis

SKELBIMAS

TheJavos raganosis(Rhinoceros sondaicus), taip pat žinomas kaip „mažasis vienaragis raganosis“. Jį galima rasti Vakarų Indonezijoje ir Rytų Indokinijoje. Javos raganosių buveinės yra atogrąžų ir subtropiniai drėgni plačialapiai miškai, tokie kaip tankūs atogrąžų miškai su purvynais ir daugybe vandens, todėl pirmenybė teikiama žemai esančioms vietoms.

Javos raganosio charakteristikos

TheJavos raganosisyra tamsiai pilkos spalvos ir turi vieną ragą, apie 25 centimetrų ilgio, nors pažymima, kad matomus ragus turi tik patinai - patelės turi labai trumpus ragus arba neturi ragų. Javos raganosių oda yra be plaukų ir turi daug laisvų raukšlių, todėl atrodo, kad ji yra „padengta šarvais“, kaip ir Indijos raganosis.



Javos raganosis savo išvaizda yra labai panašus į glaudžiai susijusius Indijos raganosius, tačiau jis yra šiek tiek mažesnis, jo galva yra daug mažesnė, o odos raukšlės mažiau matomos nei Indijos raganosio. Viršutinė lūpa yra smaili ir neperšlampama, ją galima naudoti maistui paimti ir į burną patraukti.



Javos raganosių kūno ilgis siekia 3,1–3,2 metrus (10–10,5 pėdos), įskaitant galvą ir 1,5–1,7 metro aukščio. Suaugę Javos raganosiai įvairiai sveria nuo 900 iki 1 400 kilogramų arba 1 360 - 2 000 kilogramų.

pasienio kolis kirsti korgį

Javos raganosių dieta

Javos raganosių maisto šaltiniai yra ūgliai, šakelės, jauna lapija ir nukritę vaisiai. „Javan“ raganosis griebia maistą savo neperžengiančia viršutine lūpa ir numuša sodinukus, kad pasiektų lapus, ūglius ir vaisius.

Javos raganosio reprodukcija

Moteriškos Javos raganosių branda pasiekia 3–4 metus, o vyrai - daug vėliau - apie 6 metus. Javos raganosio reprodukcijos greitis yra palyginti mažas. Kas 4–5 metus patelei gimsta vienas veršelis, jaunikliai žindomi iki 2 metų.

Išskyrus motinas, veršelius ir poravimosi poras, Javos raganosis yra labai vienišas individas. Tačiau jie kartais renkasi druskos laižyklose ir pylimo vietose.

pitbull lab mix šuniukas

Javos raganosio porūšis

Yra 3 skirtingi porūšiai, iš kurių laikoma, kad yra tik 2:

TheIndonezietis Javanas raganosis(Rhinoceros sondaicus sondaicus), kadaise gyvenęs Javoje ir Sumatroje. Dabar populiacija apsiriboja maždaug 40–50 gyvūnų Ujung Kulon nacionaliniame parke, esančiame Java salos vakariniame gale.

TheVietnamo Javano raganosis(Rhinoceros sondaicus annamiticus) arba Vietnamo raganosis kadaise gyveno visame Vietname, Kambodžoje, Laose ir į Tailandą bei Malaiziją. Annamiticus yra kilęs iš pietryčių Azijoje esančio Annamito kalnyno, kuris yra šio porūšio diapazono dalis. Vietnamo Cat Tien nacionalinio parko žemumų miško plote gyvena viena populiacija, kuriai priklauso maždaug 12 likusių raganosių. Genetinė analizė rodo, kad du išlikę porūšiai paskutinį kartą turėjo bendrą protėvį prieš 300 000–2 milijonus metų.

TheIndijos Javano raganosis(Rhinoceros sondaicus inermis), kadaise svyravęs nuo Bengalijos iki Birmos, vis dėlto manoma, kad jis išnyko pirmąjį 1900-ųjų dešimtmetį. „Inermis“ reiškia be ragų, nes išskirtiniausia šios porūšio savybė yra maži ragai vyrams ir moterų trūkumas. Originalus šios rūšies egzempliorius buvo beragė patelė. Politinė padėtis Birmoje neleido vertinti rūšies toje šalyje, tačiau jos išlikimas laikomas mažai tikėtinu.

Australijos aviganis, sumaišytas su Sibiro haskiu

Visi trys Javos raganosių porūšiai priskiriami kritiškai pavojingiems.

Javano raganosio anatomija

Javos raganosio išsaugojimo statusas

Pagrindinės „Javan Rhino“ skaičiaus mažėjimo priežastys buvo buveinių nykimas dėl medienos ruošos ir plėtros, kartu su kūno dalių medžiokle, kurios yra paklausios rytietiškuose vaistuose. Dvi kritiškai mažos populiacijos taip pat yra pažeidžiamos ligų, stichinių nelaimių, brakonieriavimo ir genetinių problemų, kurias sukelia inbreedingas.

Šiuo metu nelaisvėje nėra Javano raganosių. Nors jie gyvena saugomose teritorijose, aukščiau nurodytas spaudimas vis dar daro jiems didelį poveikį. Nors parko asortimentas buvo padidintas, o šalies gyventojai uždraudė brakonieriavimą ir pasirašė tam tikrus susitarimus neprekiauti šiais gyvūnais, gali būti per vėlu išsaugoti šią kritiškai retą rūšį.