Koala

Vaizdo šaltinis

Koala(Phascolarctos cinereus) yra Australijos arborealinis marsupialas, kilęs iš Australijos dalių, ypač Kvinslando, Viktorijos ir Naujojo Pietų Velso. Žodis koala kilęs iš dharuko žodžio „gula“. Sakoma, kad šis žodis reiškia „negeria“, nes „Koala“ daugiau nei 90% drėgmės gauna iš eukalipto lapų (dar vadinamų dantenų lapais), kurie yra pagrindinė jos dieta.

Koalos kartais vadinamos „Koala Bears“, tačiau tai tikrai nėra meškos, nors manyta, kad jos panašios į meškiukus. Artimiausias gyvenantis Koalos giminaitis yra panašios išvaizdos Vombatas.



Koala aprašymas

Koalos yra storo ūgio gyvūnai su storais, minkštais, vilną primenančiais pelenų pilkos spalvos paltais, kurių apačia yra balta.



Jų kailis apsaugo juos nuo aukštos ir žemos temperatūros ir lietaus paltai veikia lietui atbaidant drėgmę.

shih tzu pudelis

Kailis ant koalos dugno yra tankiai supakuotas, kad būtų „pagalvėlė“ kietosioms šakoms, ant kurių jis sėdi.



Subrendusius patinus galima atpažinti iš rudos „kvapo liaukos“ baltos krūtinės centre.

Koalas turi dideles ausis su baltais plaukais ant galų ir mažomis akimis. „Koalas“ nosis yra viena iš svarbiausių jos savybių ir ji turi labai gerai išvystytą uoslę. Tai būtina norint atskirti eukalipto lapų rūšis ir nustatyti, ar lapai yra nuodingi, ar ne. Koalos galūnės yra ilgos ir turi didelius aštrius nagus, kurie padeda laipioti medžiais. „Koalas“ turi 5 skaitmenis ir yra su priešingais nykščiais, kurie padeda suvokti daiktus, tokius kaip maistas ir šakos.

Koalos yra viena iš nedaugelio žinduolių rūšių, kurios iš tikrųjų turi pirštų atspaudus. „Koala“ pirštų atspaudai yra panašūs į žmogaus pirštų atspaudus, ir juos sunku atskirti net mikroskopu. „Koalas“ svoris svyruoja nuo 30 svarų (14 kilogramų) didesnėms rūšims iki 11 svarų (5 kilogramai) mažesnėms rūšims. Vidutinis Koala užauga maždaug 2 metrų aukščio.



Koalas turi panašius dantis kaip kengūros ar vombato dantys, kurie yra pritaikyti prie jų žolėdžių mitybos. Jų aštrūs pjūklai nukerpa lapus burnos priekyje, o šlifuojantys skruosto dantys kramto maistą. Tarpas tarp smilkinių ir krūminių dantų, vadinamas „diastema“, leidžia liežuviui efektyviai judinti lapų masę aplink burną.

Koalas puikiai jaučia pusiausvyrą, o tai reiškia, kad jie gerai tinka gyvenimui medžiuose. Jų liesas, raumeningas kūnas padeda išlaikyti svorį lipant į medį. Jų laipiojimo jėga atsiranda dėl to, kad šlaunų raumenys sujungia blauzdas daug žemiau nei kitų gyvūnų.

Koalas virškinimo sistema yra ypač pritaikyta nuodingoms cheminėms medžiagoms detoksikuoti eukalipto lapuose. Manoma, kad toksinus gamina dantenų medžiai, kad apsaugotų nuo lapus valgančių gyvūnų, pavyzdžiui, vabzdžių. Medžiai, augantys ne tokiuose derlinguose dirvožemiuose, atrodo, kad turi daugiau toksinų nei tie, kurie auga geruose dirvožemiuose. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl koalos valgys tik tam tikros rūšies eukaliptus ir kodėl jos kartais net vengs, kai auga ant tam tikro dirvožemio. Toksinai dezaktyvuojami ir pasta virškinama bakterijomis fermentuojant labai išsiplėtusioje aklojoje žarnoje, kurios ilgis yra 2 metrai (6 pėdos 6 coliai).

Koala buveinė

Koalas labiau mėgsta eukalipto miškus, pakrančių regionus ir drėgnus miškus. Jie praleidžia didžiąją dalį laiko medžiuose, sėdėdami ant šakų, spustelėdami lapus ar valgydami lapus.

„Koala“ dieta

„Koalas“ dietą beveik visiškai sudaro eukalipto lapai. Vidutinis koalas per dieną gali suvalgyti 500 gramų eukalipto lapų, prieš prarydamas aštriais dantimis ir galingais žandikauliais juos sukramtydamas iki smulkios pastos. Koalas valgo platų eukalipto lapų asortimentą (12 rūšių), taip pat valgys kitas lapų rūšis, tokias kaip Acacia, amalas, dėžutės lapai ir Leptospermum.

Koalas turi gerti tik susirgę arba kai sausros metu trūksta drėgmės, nes 90% jų drėgmės gaunama iš valgomų augalų. (Kaip paminėta aukščiau). Koalas taip pat gali praryti šiek tiek dirvožemio, kad gautų mineralų ir maistinių medžiagų.

Koala elgesys

Koalos yra naktiniai gyvūnai ir yra arborealiniai, o tai reiškia, kad jie gyvena medžiuose. Kai kurie koalai yra vieniši gyvūnai, išskyrus veisimosi sezoną ir linkę nesiburti į dideles grupes. Dauguma gyvena visuomenėse ir bendrauja su kitais koalais. Todėl jiems reikia turėti tinkamų eukaliptų miškų plotus, kurie būtų pakankamai dideli, kad palaikytų sveiką koalos populiaciją ir leistų plėstis brandinant jaunas koalas. Priartėję prie medžio, norėdami užlipti, koalos kyla iš žemės ir sugauna priekines nagus žievėje, tada surišamas į viršų. Nagų žymės paprastai matomos ant medžių kamienų, kuriuos koalos reguliariai naudoja kaip namų medžius.

Amerikos patyčių standartiniai šuniukai

Nusileidžiant nuo medžio, koalos pirmiausia nusileidžia dugnu. Jie reguliariai leidžiasi į žemę norėdami pakeisti medžius ir būtent ten yra labiausiai pažeidžiami plėšrūnų, tokių kaip šunys, lapės ir dingojai. Žemėje jie nepatogiai vaikšto keturiomis, taip pat gali bėgti. Kartais buvo pastebėta, kad koalas plaukia, tačiau tai yra reta.

Koalos naudoja daugybę garsų, kad galėtų bendrauti tarpusavyje santykinai dideliais atstumais, o koalos patinas veisimosi sezono metu turi labai garsų skambutį, kurį galima išgirsti už kilometro. Motina Koalas ir jų kūdikiai skleidžia švelnius spragtelėjimo, girgždėjimo ir švelnaus dūzgimo ar murmėjimo garsus vienas kitam, taip pat švelniai murkia, kad parodytų nepasitenkinimą ar susierzinimą.

Visoms koaloms būdingas vienas bendras skambutis, kuris kyla, kai jie bijo. Tai skamba kaip verkiantis ir pagimdytas žmogaus kūdikis, kai koalas patiria stresą ir jiems gresia grėsmė. Tai dažnai lydi purtymas. Koalos bendrauja ir kvapais žymėdami savo medžius.

Koalos medžiagų apykaita labai lėta, kaip ir tinginiai ir vombatai, todėl jie ilsisi iki 18 valandų per dieną. Didžiąją laiko dalį jie miega. Likusį laiką reikia šerti, judėti, vilioti ir bendrauti. Sutrikusi Koala gali tapti smurtine, o aštrūs dantys ir nagai gali sužeisti žmogų.

Koala reprodukcija

Moteriškos koalos lytinę brandą pasiekia 2–3 metų amžiaus. Vyrai subręsta vėliau 3–4 metais. Poravimas vyksta nuo gruodžio iki kovo mėnesių, tai yra vasara Pietų pusrutulyje. Moterys Koalos kasmet užaugina po vieną jauną džiaugsmą ir, jei jos yra sveikos, dauginasi iki 12 metų.

Moters Koalas nėštumo laikotarpis yra 35 dienos. Kūdikis Koalas yra labai pažeidžiamas gimdamas, yra beplaukis, aklas ir neturi ausų. Kūdikis koalas yra toks mažas gimęs ir jo ilgis siekia tik ketvirtį colio. Po gimimo džiaugsmas nuskaitys motinos maišelį, esantį ant motinos pilvo, ir prisitvirtins prie vieno iš savo spenių. Maišelyje jis liks maždaug 6 mėnesius, maitindamasis motinos pienelio pienu. Po šio laiko joey pradės vartoti savo motinas 'pap', atsirandančią iš motinų aklosios žarnos (storosios žarnos pradžios). Pap yra specializuota išmatų forma, kuri yra minkšta ir skysta. 'Pap' perduos mikroorganizmus iš motinų virškinimo sistemos, kad paruoštų joey žarną būsimos eukalipto lapų dietos virškinimui.

Joey liks su mama dar 6 mėnesius, jodama ant nugaros ir maitindama tiek pieno, tiek eukalipto lapais, kol 12 mėnesių amžiaus ji bus visiškai atjunkyta. Patelės dažniausiai palieka motiną, tačiau vyrai liks su mama iki 2–3 metų. „Koala“ gyvenimo trukmė yra iki 18 metų.

Koala apsaugos statusas

IUCN nurodo Koala kaip „mažiausiai susirūpinęs“. Australijos vyriausybė nemano, kad rūšiai yra grėsmė. Tačiau kai kuriose Australijos vietose, pavyzdžiui, Naujajame Pietų Velse, koalos laikomos „pažeidžiamomis“. Buveinių praradimas, šunų išpuoliai ir eismo įvykiai yra pagrindinė grėsmė Koala išlikimui. Australijos koalos fondas yra pagrindinė organizacija, užsiimanti koalos ir jos buveinės išsaugojimu, nustatydama 40 000 kilometrų kvadrato (15 000 kvadratinių mylių) žemės plotą koalos buveinei ir tvirtindama tvirtus įrodymus, kad laukinių koalų populiacijos visame natūraliame areale labai mažėja . Australijos koalos fondo vertinimu, gamtoje yra likę apie 100 000 koalų.