Makakos beždžionės

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Gentis: Macaca - barbariškoji makaka

visos veislės raudonos nosies duobutė

Barbarų makaka(Macaca sylvanus) yra Alžyro ir Maroko Atlaso kalnuose ir galbūt Gibraltare. Barbarinė makakų beždžionė yra viena iš geriausiai žinomų senojo pasaulio beždžionių rūšių. Jie laisvai gyvena Europoje. Nors vadinama „Barbary Ape“, ji yra tikra beždžionė.



„Barbary Macaque“ yra nuo gelsvai rudos iki pilkos, o apačia yra šviesesnė. „Barbary Macaque“ užauga iki maksimalaus 75 centimetrų (30 colių) dydžio ir sveria 13 kilogramų (29 svarų) svorio. Jų veidai yra tamsiai rausvos spalvos, o uodegos neveikia. „Barbary Macaques“ priekinės galūnės yra ilgesnės už galines. Patelės yra šiek tiek mažesnės nei vyrai. Jie gyvena kedro, pušies ir ąžuolo miškuose.



„Barbary Macaque“ yra dienos beždžionė, savo laiką daugmaž vienodai padalijanti tarp medžių ir sausumos teritorijų. Dažniausiai jie yra žolėdžiai, jie minta lapais, šaknimis ir vaisiais, tačiau valgys ir vabzdžius. Dieną Barbary Macaque patruliuoja teritorijoje, kuri gali užimti kelis kvadratinius kilometrus, kur ji taikiai egzistuoja kartu su kitomis primatų rūšimis. Jie dalijasi vandens skylėmis be ginčų. „Barbary Macaque“ energingai juda keturiese, kartais pakyla ant užpakalinių galūnių, norėdamas ištirti grėsmes.

Barbarų makaka yra draugiška beždžionė, sudaranti mišrią kelių moterų ir patelių grupę. Kariuomenę sudaro 10–30 asmenų, kurių hierarchiją lemia pagrindinė moteris. Skirtingai nuo kitų makakų, vyrai dalyvauja auginant jaunus vaikus, daug laiko praleidžiama žaidžiant ir tvarkantis su jais. Tokiu būdu užsimezga stiprus socialinis ryšys tarp patino ir jo jauniklių, tiek patinų, tiek kitų kariuomenėje. Tai gali būti moterų atrankos rezultatas, kurios, atrodo, teikia pirmenybę labai tėvų patinams.



Gentis: „Macaca“ - „Bonnet Macaque“

„Bonnet Macaque“(Macaca radiata) yra makaka, gyvenanti Indijoje. „Bonnet Macaque“ yra dienos beždžionė, o tai reiškia, kad dažniausiai ji būna aktyvi dienos metu. Kapoto makakos yra apie 35 - 60 centimetrų ilgio, plius uodega - 35 - 68 centimetrai. Moteriškos Bonnet makakos patinai sveria 5,5–9 kilogramus, o moterys - 3,5–4,5 kilogramo.

„Bonnet Macaque Monkey“ gyvenimo trukmė yra daugiau nei 30 metų. „Bonnet Macaque“ yra visavalgė ir minta vaisiais, riešutais, sėklomis, gėlėmis, bestuburiais gyvūnais ir javais. Nustatyti du Bonnet makakų porūšiai: Macaca radiata radiata ir Macaca radiata diluta.



Gentis: „Macaca“ - paleista makaka

Įkrauta makaka(Macaca ochreata) - Indonezijos Sulavezio salos makaka. Booted Macaque Monkey yra dieninė (aktyvi dienos metu) ir didžiąją dienos dalį praleidžia medžiuose. Jie gali užaugti iki 50 - 59 centimetrų ilgio plius uodega 35 - 40 centimetrų.

Booted Macaque yra visavalgis ir minta figomis, pumpurais, bestuburiais gyvūnais ir javais. Pripažįstami du apatinės makakos porūšiai: Macaca ochreata ochreata ir Muna-Buton Macaque, Macaca ochreata brunnescens.

Gentis: Macaca - krabus valganti makaka

Krabus valganti makaka(Macaca fascicularis) yra daugiausia arborealinė makaka, kilusi iš Pietryčių Azijos. Jis taip pat vadinamas „Cynomolgus Monkey“ ir „Long-tailed Macakque“. Krabus valganti makaka randama įvairiose buveinėse, įskaitant pirminius žemumų atogrąžų miškus, sutrikusius ir antrinius atogrąžų miškus bei upių ir pakrančių miškus, kuriuose yra nipa palmių ir mangrovių.

Krabus valganti makakų beždžionė taip pat lengvai prisitaiko prie žmonių gyvenviečių ir yra laikoma šventa kai kuriose induistų šventyklose ir kai kuriose mažose salose.

Gimtoji krabų valgomos makakos arealas apima didžiąją dalį žemyninės Pietryčių Azijos, įskaitant Malajų salyno Sumatros, Javos ir Borneo salas, Filipinų salas ir Bengalijos įlankoje esančias Nicobaro salas. Nors ši beždžionė dažnai vadinama krabus valgančia makaka, jos mityba jokiu būdu neapsiriboja krabais. Kiti maisto produktai iš tikrųjų yra kur kas dažnesni. Jie yra oportunistinis maitinimosi visavalgis, tai reiškia, kad jie gali ir valgys įvairiausius gyvūnus, augalus ir kitas medžiagas, taip pat valgo lapus, žiedus, šaknis ir žievę. Jis taip pat grobia paukščių jauniklius ir perinčias paukščių pateles, driežus, varles, žuvis ir paukščių kiaušinius.

Krabus valganti makaka yra labai socialus gyvūnas, gyvenantis grupėmis nuo 5 iki 60 individų. Šios grupės yra kelių vyrų grupės, paprastai turi 2–5 vyrus ir 2–3 kartus daugiau moterų. Jų grupės yra orientuotos į moteris. Jie liks grupėje iki 4 ar 5 metų ir keletą kartų emigruos per savo gyvenimą. Krabus valgančios makakos turi griežtą dominavimo hierarchiją. Suaugę vyrai užima aukštesnę vietą nei moterys.

Krabų valgančių moterų makakų nėštumo laikotarpis yra 167 - 193 dienos, patelė atsiveda vieną jauniklį. Kūdikių svoris gimstant yra maždaug 350 gramų. Kūdikiai gimsta su juodu kailiu ir maždaug po 3 mėnesių šis kailis pradės virsti geltonai žaliu, pilkai žaliu ar rausvai rudu atspalviu. Jauni nepilnamečiai būna kartu su motina ir giminaičiais, formuodami ryšius, kurie jiems gali padėti, kai jie emigruoja iš savo gimimo grupės. Vyrai, kurie emigruoja kartu su partneriu, atrodo sėkmingesni už tuos, kurie išvyksta vieni.

Priklausomai nuo porūšio, suaugusios beždžionės kūno ilgis yra 38 - 55 centimetrai, palyginti su trumpomis rankomis ir kojomis. Uodega ilgesnė už kūną, paprastai 40 - 65 centimetrai. Vyrai yra žymiai didesni nei moterys, sveriantys 5–9 kilogramus, palyginti su 3–6 kilogramais moterų.

Gentis: beždžionė -„Celebes“ kuoduota makaka

„Celebes“ kuoduota makaka(Macaca nigra) taip pat žinoma kaip kuoduota juoda makaka, Sulawesi kuoduota makaka arba juoda ‘beždžionė“. „Celebes Crested Macaque“ gyvena Indonezijos Sulavesi salos (Celebes) šiaurės rytuose, taip pat mažesnėse kaimyninėse salose.

„Celebes Crested Macaques“ oda ir beplaukis veidas, išskyrus kai kuriuos baltus plaukus pečių srityje, yra visiškai juodi. „Celebes Crested Macaque Monkey“ turi ilgą snukį aukštais skruostais ir ilgą plaukų kuokštą arba keterą viršutinėje galvos pusėje. Jų uodega yra tik 2 centimetrai stub. Jo bendras kūno ilgis yra nuo 45 iki 60 centimetrų, o svoris - nuo 7 iki 10 kilogramų. Tai viena iš mažesnių makakų rūšių. „Celebes Crested Macaque“ yra dienos atogrąžų miškų gyventojas.

„Celebes Crested Macaque“ yra daugiausia antžeminė, daugiau nei 60% dienos praleidžianti žemėje, ieškodama maisto ir bendraudama, miegodama ir ieškodama maisto medžiuose. Jis gyvena grupėse nuo 5 iki 25 asmenų. Mažesnėse grupėse yra tik vienas vyras, o didesnėse - iki 4 vyrų. Tačiau patelių skaičius visada viršija vyrų skaičių maždaug 4–1. Kadangi jauni vyrai turi palikti savo gimimo grupę subrendę, prieš sudarydami mišrią grupę, jie kartais sudaro bakalauro grupes. Bendravimas susideda iš įvairių garsų ir gestų.

„Celebes Crested Macaque“ yra visavalgė, 70% jos raciono sudaro vaisiai, tačiau taip pat vartojami lapai, pumpurai, sėklos, grybelis, paukščiai ir paukščių kiaušiniai, vabzdžiai (pvz., Vikšrai) ir retkarčiais pasitaikanti maža driežas ar varlė.

Moterų nėštumo laikotarpis yra 174 dienos, o vieniši jaunikliai gimsta pavasarį, kai maisto gausu. Kūdikių beždžionės slaugomos maždaug vienerius metus ir visiškai subręsta per 3–4 metus, moterys šiek tiek anksčiau nei vyrai.

„Celebes Crested Macaques“ gyvenimo trukmė yra maždaug 20 metų. Manoma, kad bendra Sulavesiso makakos populiacija siekia 4000–6000, o Indonezijos saloje Bacane randama iki 100 000 beždžionių auganti populiacija.

Gentis: Macaca - liūto uodegos makaka

Liūto uodegos makaka(Macaca silenus) yra Senojo pasaulio beždžionė, gyvenanti tik Pietų Indijos vakariniuose Gatuose. Liūto uodegos makakos oda yra tamsiai ruda arba juoda, o ryškiausia jos savybė yra sidabrinės baltos spalvos karčiai, kurie supa galvą nuo skruostų iki smakro, suteikiantys šiai beždžionei vokišką Beard Ape vardą.

„Lion-tailed Macaque Monkeys“ beplaukis veidas yra juodos spalvos. Liūto uodegos makakos beždžionės ilgis nuo galvos iki uodegos yra nuo 45 iki 60 centimetrų, o svoris - nuo 3 iki 10 kilogramų. Ji yra viena iš mažesnių makakų. Jų uodega yra vidutinio ilgio, maždaug 25 centimetrų, o gale yra juodas kuokštas, panašus į liūtų uodegą.

Liūto uodegos makaka yra dienos atogrąžų miškų gyventojas. Jie yra geri alpinistai ir didžiąją gyvenimo dalį praleidžia medžiuose. Skirtingai nuo kitų makakų, jis vengia žmonių. Grupinis elgesys yra panašus į kitas makakas, nes jis gyvena hierarchinėse grupėse, kuriose paprastai yra nuo 10 iki 20 asmenų, kurias sudaro kai kurie vyrai ir daugelis moterų. Tai teritorinis gyvūnas, pirmiausia ginantis savo teritoriją garsiu šauksmu įsibrovusių karių link.

Liūto uodegos makaka pirmiausia valgo vaisius, tačiau ji valgo ir lapus, pumpurus, vabzdžius ir mažus stuburinius.

Moters nėštumas yra maždaug 6 mėnesiai. Jaunuoliai slaugomi vienerius metus. Moterims lytinė branda yra 4 metai, vyrams - 6 metai. Liūtų uodegos makakų gyvenimo trukmė laukinėje aplinkoje yra maždaug 20 metų, o nelaisvėje - iki 30 metų.

Liūto uodegos makaka priskiriama prie rečiausių ir grėsmingiausių primatų. Remiantis IUCN vertinimais, tik maždaug 2500 šių beždžionių gyvena išsibarsčiusios keliose pietvakarių Indijos vietovėse. Sunaikinus jų buveines ir tai, kad jie vengia žmonių artumo, jų gyventojų skaičius smarkiai sumažėjo. Daugelis zoologijos sodų dalyvauja veisimo programose, kurios padeda užtikrinti šios rūšies išlikimą.

Gentis: Macaca - japonų makaka

Japonų makaka(Macaca fuscata), taip pat žinomas kaip sniego beždžionė. Tai sausumos senojo pasaulio beždžionių rūšis, kilusi iš Japonijos šiaurės, nors Teksase nuo 1972 m. Gyveno būrys. Japonijos makakos beždžionė yra šiauriau gyvenanti nežmoginė primata. Asmenys turi rudai pilką kailį, raudoną veidą, rankas ir dugną bei trumpą uodegą.

Yra du japonų makakų beždžionių porūšiai, Macaca fuscata fuscata ir Yakushima Macaque, Macaca fuscata yakui.

Japonijos makaka yra dienos ir didžiąją laiko dalį praleidžia miškuose. Jis gyvena įvairiuose miško tipuose, įskaitant subtropinius ir subalpinius, lapuočius, plačialapius ir visžalius miškus, žemiau 1500 metrų.

Japonijos makaka minta sėklomis, šaknimis, pumpurais, vaisiais, bestuburiais gyvūnais, uogomis, lapais, paukščių kiaušiniais, grybais, žieve ir javais.

Japonijos makakos kūno ilgis svyruoja nuo 79 iki 95 centimetrų, o uodegos ilgis yra maždaug 10 centimetrų. Patinai sveria nuo 10 iki 14 kilogramų, moterys - apie 5,5 kilogramo. Japonijos makaka gali išgyventi žemesnę nei -15 ° C (5 ° F) žiemos temperatūrą ir yra bene garsiausia tuo, kiek laiko praleidžia atsipalaiduodama natūraliai įkaitintose vulkaninėse karštose versmėse.

Japonų makaka gyvena 20–100 asmenų būriuose, susidedančiuose iš daugelio patelių ir kelių patinų. Vidutiniškai patelių skaičius viršija 3–1.

Moterys turi griežtą hierarchiją - kūdikiai paveldi motinos rangą. Moterų nėštumo laikotarpis yra 173 dienos, moterys turi tik vieną jauniklį, kuris gimęs sveria apie 500 gramų. Japonų makakų vidutinė gyvenimo trukmė yra 30 metų. Japonų makaka yra labai protingas. Žinoma, kad vienintelis gyvūnas, išskyrus žmones ir meškėnus, plauna maistą prieš jį valgydamas.

Japonų makaka gali sukurti skirtingus akcentus, kaip ir žmonės. Buvo nustatyta, kad makakos vietovėse, kurias skiria tik pora šimtų mylių, gali labai skirtingai skambinti, bendrauti. Japonijos makaka yra klasifikuojama kaip duomenų stoka pagal 2000 m. IUCN raudonąjį sąrašą.

Gentis: Macaca - maurų makaka

Maurų makaka(Macaca maura) yra makaka su rudos / juodos spalvos kūno kailiu su blyškiu karklo lopu ir rausva plika oda ant koto. Jis yra apie 50 - 58,5 centimetrų ilgio. Maurų makakų beždžionė tropinėse atogrąžų miškuose valgo figas, bambuko sėklas, pumpurus, daigus, bestuburius gyvūnus ir javus.

Maurų makaka kartais vadinama šuns beždžione dėl savo šuns panašių antsnukių, nors jie nėra labiau susiję su beždžionėmis nei bet kuri kita Senojo pasaulio beždžionė. Maurų makaka gyvena tik Sulavesis (Indonezija).

Maurų makakai gresia daugiausia dėl buveinių praradimo dėl besiplečiančios žmonių populiacijos ir miškų naikinimo siekiant padidinti žemės ūkio naudmenų plotą. Manoma, kad Sulavese liko tik 1000 maurų makakų. Kadangi kelios Sulawesi makakos rūšys yra nykstančios, informacija apie ekologiją ir elgseną yra labai svarbi ir rengiami apsaugos valdymo planai.

Gentis: „Macaca“ - „Rhesus Macaque“

Rezus makaka(Macaca mulatta), dažnai vadinama rezus beždžione, yra viena iš geriausiai žinomų senojo pasaulio beždžionių rūšių. Tai tipiška makaka, paplitusi visame Afganistane iki Indijos šiaurės ir Kinijos pietų.

Suaugę vyrai vidutiniškai išmatuoja maždaug 53 centimetrus, o vidutiniškai sveria 7,7 kilogramo. Patelės yra mažesnės, vidutiniškai 47 centimetrų ilgio ir 5,3 kilogramo svorio. Rhesus Macaque beždžionės yra rudos arba pilkos spalvos ir turi rausvą veidą, kuris paprastai yra be kailio. „Rhesus Macaques“ uodegos yra vidutinio ilgio ir vidutiniškai 20–22 centimetrų.

Rezus makakų gyvenimo trukmė yra apie 25 metus. Rhesus Macaque gyvena sausringose, atvirose vietose, pievose, miškuose ir kalnuotuose regionuose, kurių aukštis siekia iki 2500 metrų. „Rhesus Macaques“ yra geri plaukikai ir jie mėgaujasi šia veikla. „Rhesus Macaque“ pasižymi savo tendencija pereiti iš kaimo į miesto teritoriją, pasikliauti žmonių dalijamomis medžiagomis ar atsisakyti.

Dieną gyvūnas „Rhesus Macaque“ yra arborealinis ir sausumos. „Rhesus Macaque“ yra visavalgė, minta lapais ir pušų spygliais, šaknimis ir retkarčiais vabzdžiais ar smulkiais gyvūnais. Jie turi specializuotus į maišelį panašius skruostus, leidžiančius laikinai laikyti savo maistą. Susikaupę kąsniai valgomi vėliau, saugioje aplinkoje. Kariuomenėje gali būti iki 180 asmenų, tačiau paprastai 20 yra vidutinis. Patelės gali viršyti vyrų skaičių santykiu 4: 1.

Socialinė hierarchija taip pat yra matriarchalinė, rangas priklauso nuo pagrindinės moters giminės. Kariuomenė dalijasi jaunimo pareigomis ir teritorijos gynybos pareigomis. Beždžionės, kurios atranda maistą, apie tai paprastai praneša specialiais skambučiais.

Moterų ciklas yra panašus į žmonių, kurių mėnesinių ciklas yra maždaug 28 dienos. Poravimasis neapsiriboja konkrečiu sezonu. Nėštumas gali trukti nuo 135 iki 194 dienų. Patelės subręsta iki 3 metų, o vyrai - nuo 4 metų. Nelaisvėje gyvenančios rezusinės beždžionės gyvenimo trukmė vyrams yra maždaug 15 - 20 metų, moterims - 20 - 25 metai. Šios beždžionės laukinėje gamtoje retai gyvena po 15 metų amžiaus.

Gentis: Macaca - Tibeto makaka

Tibeto makaka(Macaca thibetana), dar žinoma kaip Milne-Edwards’o makaka, yra Kinijoje, Tibete ir Vietname. Tibeto makaka gyvena subtropiniuose miškuose - mišriuose lapuočių lapuose arba visžaliuose 800–2000 metrų aukštyje.

Tibeto makako beždžionė turi ilgą tankų rudą kailį su ūsais, bet be plaukų. Kūdikiai turi sidabrinį ir juodą kailį, kuris keičia savo suaugusiųjų spalvą sulaukus 2 metų.

Tibeto makakų dietą daugiausia sudaro vaisiai, tačiau taip pat bus vartojamos sėklos, lapai, uogos ir žiedai, taip pat bestuburiai gyvūnai. Tibeto makaka yra grigariškas gyvūnas ir gyvena daugelio vyrų ir moterų grupėse.

Tibeto makakos gyvenimo trukmė yra daugiau nei 20 metų. Yra keturi pripažinti šios makakos porūšiai: Macaca thibetana thibetana, Macaca thibetana esau, Macaca thibetana guiahouensis ir Macaca thibetana huangshanensis.

Gentis: „Macaca“ - „Toque Macaque“

„Toque Macaque“(Macaca sinica) yra raudonai rudos spalvos senojo pasaulio beždžionė, endeminė Šri Lankai. „Toque Macaque Monkey“ gyvena kariuomenėje, kurioje yra iki 20 asmenų. Ši beždžionių rūšis yra visavertė rūšis, tačiau ji išsivystė į tris porūšius.

„Toque Macaque“ būriai yra įprastas vaizdas „Kultūros trikampyje“, kuriame yra daug senovinių šventyklų, todėl jie gavo „Temple Monkey“ slapyvardį. Kiti du aprašyti Toque Macaque porūšiai yra Dryzone Toque Macaque (Macaca sinica sinica) ir Wetzone Toque Macaque (Macaca sinica aurifrons).