Manxo kriauklė

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

The„Manx Shearwater“(Puffinus puffinus) yra nuostabus paukštis, kuris yra kriauklių šeimos, paukščių šeimos, kurią sudaro daugiau nei dvidešimt skirtingų rūšių, narys.

Aplink Didžiosios Britanijos salas jis yra dažniausiai matomas iš krantinių,



žaislinis pudelis ir maltiečiai

Priešdėlis „Manx“, reiškiantis iš Meno salos, atsirado dėl kažkada buvusios didelės Manxo krantinių kolonijos, rastos Žmogaus veršyje (mažoje saloje, esančioje į pietus nuo Meno salos).



Rūšių ten sumažėjo dėl to, kad XVIII amžiaus pabaigoje atsitiktinai žiurkės buvo įvežtos iš laivo katastrofos. Vis dėlto žiurkės neseniai buvo pašalintos iš žmogaus veršio, leidžiančios padidinti „Shearwater“ skaičių.

Lotyniškas „Puffinus puffinus“ pavadinimas „Manx Shearwaters“ yra gana klaidinantis vardas, nes jie nėra susiję su pūkeliais, kurie yra Auk šeimos nariai. Vienintelis panašumas yra tai, kad jie abu yra urvuose perintys jūros paukščiai.



„Manx Shearwater“ yra pajūrio jūros paukštis ir dažniausiai pastebimas valtimis bėgančių bangų pavidalu arba vakare sklandančio žemiau uolų, prieš įplaukiant į tamsą nusileisti pavieniams jaunikliams. „Manx Shearwaters“ galima pastebėti aplink didžiąją Britainės pakrantės dalį, bet ypač Vakarų Velse / Šiaurės Airijoje ir Škotijos vakarinėse salose, kur jie turi kolonijas. Jei norite pamatyti kolonijas, geriausia aplankyti kelionę į Skokholmą Velse arba Šiaurės Airijos rytinės pakrantės Kopeliją, netoli Belfasto. „Manx Shearwater“ yra tikras jūros meistras. Jis dažnai matomas greitai ir tikslingai sklandantis tiesiai virš jūros vandens, o sparnų antgaliai, atrodo, supjausto ar „kerpa“ banglentę.

kas yra amerikiečių patyčios

„Manx Shearwater“ aprašymas

„Manx Shearwater“ ilgis yra maždaug 30 - 35 centimetrai, o sparnų plotis - 71 - 83 centimetrai. Mankso šlyties vandens plunksna smarkiai suskirstyta į tamsius, blizgančius rudus viršutinius ir pilkai baltus dugnus. Jų snapas yra gana ilgas ir plonas, užsikabinęs ir pilkos spalvos.



„Manx Shearwaters“ turi vamzdelio formos šnerves, kurios išskiria druską, paimamą su jūros vandeniu. Tiek vyras, tiek moteris yra panašios išvaizdos. Jų sparnai yra labai ploni ir beveik stačiu kampu į kūną skrendant. Sparnų padėtis leidžia jiems sklandyti maksimaliai efektyviai, o tai reiškia, kad jie gali nuvažiuoti didžiulius atstumus tarp maitinimo vietų ir daugelį mėnesių būti jūroje. Krintantieji gali pasirodyti nepatogūs ir nepatogūs eidami sausuma.

„Manx Shearwater“ buveinės

Manxo šelfiniai vandenys lizdavosi urvuose, todėl pirmenybę teikia uolų šlaitams, kuriuose yra dideli velėnos ruožai.

„Manx Shearwater Diet“

„Manx Shearwater“ maitinasi mažomis žuvimis, ypač silkėmis, šprotais ir sardinėmis. Jie taip pat valgo smėlio ungurius, kalmarus, vėžiagyvius, galvakojus ir paviršinius subproduktus. Kramtomieji vandenys ieško pašarų atskirai arba nedideliais būriais, o jie naudojasi maitinančiais jūros žinduoliais ir plėšriųjų žuvų grupėmis, kurios grobio rūšis išstumia į paviršių. Krevetiniai vandenys retkarčiais išplaukia iš žvejų valčių.

Manxo kriauklės elgesys

Manxo kriauklė yra gregariška rūšis, kurią galima pastebėti gausiai iš valčių ar iškyšulių, ypač plaukiant rudenį. Jūroje tylu, tačiau naktį veisiamosios kolonijos gyvena nemaloniais ragavimais.

Visi „Shearwaters“ yra ilgi keliautojai. „Manx Shearwaters“ žiemą į Pietų Ameriką migruoja daugiau nei 10 000 kilometrų. Ši ilga kelionė reiškia, kad šis paukštis vien tik migracijos metu įveikė mažiausiai 1 000 000 kilometrų (neskaitant kasdienių žvejybos reisų). Vienas konkretus kriauklė buvo „žieduotas“ 1957 m. Ir veisėsi Bardsio saloje prie Velso. Apskaičiuota, kad ornitologas Chrisas Meadas per savo gyvenimą nuskrido daugiau nei 8 milijonus kilometrų (šis paukštis dar buvo gyvas 2008 m.). Dabar šis kriauklė viršijo amžiaus rekordą, kai bet kuris žinomas gyvas Europos paukštis viršijo ‘Copeland salos paukštį’ mažiausiai metais, todėl jam buvo ne mažiau kaip 56 metai.

Manxo kriauklių reprodukcija

„Manx Shearwaters“ veisiasi Šiaurės Atlante, didžiosios kolonijos salose ir pakrančių uolos aplink Didžiąją Britaniją ir Airiją. Jie peri urvuose. Burrow paprastai randamas minkštoje žolėtoje žemėje atviroje jūroje esančiose salose aplink Britanijos pakrantę. Kiaulių vandens patelė deda vieną baltą kiaušinį, kuris lankomas tik naktį, kad išvengtų plėšrūnų, tokių kaip dideli kirai, suaugę didžiąją dienos dalį būna jūroje. Ši technika veikia, nes krentantys vandenys yra nepaprastai ilgaamžiai. Augindami savo viščiuką, tėvai gali ieškoti maisto net šešis šimtus mylių nuo kranto. Abu tėvai jį maitina regurgituotu maistu. Krevandeniai yra monogamiški, o tai reiškia, kad jie poruojasi visą gyvenimą.

Veislinės kolonijos dažnai būna didžiulės ir yra ypač aktyvios, kai tėvai paukščiai nakčiai grįžta į savo lizdus. Būtent tuo metu suaugusieji ištaria jiems būdingus, klaikus klyksmo skambučius. „Manx Shearwaters“ gyvena dauginimosi vietose palei vakarinę Britų salų pakrantę. Giliais žiemos mėnesiais daugelis šių paukščių keliauja per Atlanto vandenyną praleisti laiko Pietų Amerikos pakrantėje, vasario mėnesį grįždami į Didžiosios Britanijos vandenis.

didelis baltas vokiečių aviganis

Manxo kriauklių apsaugos būklė

Mankso upynai nėra nykstanti rūšis ir IUCN neįtraukta į sąrašą.