Gorilų kalnas

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Gorilų kalnasGorilų kalnas(Gorilla Beringei Beringei) yra Zairo, Ruandos ir Ugandos džiunglėse, ypač Virungos kalnuose. Kalnų gorilos plaukai yra ilgesni ir tamsesni nei kitų gorilų, todėl jie gali gyventi dideliame aukštyje ir keliauti į vietoves, kur temperatūra nukrinta žemiau užšalimo.

šitzu ir pudelio mišinys

Kalnų gorilos labiau nei bet kuris kitas žmogaus primatas prisitaikė prie gyvenimo žemėje, o jų kojos labiausiai primena žmonių kojas.



Kalnų gorilos charakteristikos



Kalnų gorilas galima atpažinti pagal kiekvienam asmeniui unikalius nosies atspaudus, kaip ir kitas gorilas. Kalnų gorilos turi ilgus, šilkinius juodus paltus, didelį kūną be plaukų, delnus, padus ir krūtinę. Iš penkių gorilų porūšių kalnų gorila yra viena iš rečiausių. Nepaprastai stiprus, kalnų gorila turi trumpą kamieną ir plačią krūtinę bei pečius.

Kalnų gorilų šeimos struktūra

Kalnų gorilos yra labai socialios ir gyvena santykinai stabiliose, darniose grupėse, kurias laiko ilgalaikiai ryšiai tarp suaugusių kalnų gorilų vyrų ir moterų kalnų gorilų. Tipinei kalnų gorilų grupei vadovauja didžiausias ir stipriausias subrendęs gorilos patinas. Subrendusi gorilos patinėlė vadinama „sidabrine“, nes bręstant plaukai ant vyriškos lyties atstovo juodos tampa sidabriškai pilkos spalvos. Sidabrinių grupių grupėje paprastai yra nepilnamečiai gorilos patinai arba dvi ir kelios gorilos moterys bei jų jaunikliai.



Kalnų gorilos reprodukcija

Kalnų gorilos patinai subręsta vėliau nei patelės ir nesiveisia, kol sulauks 15–20 metų. Maždaug pusė visų gorilų vyrų palieka savo gimimo grupes brendimo metu ir keliauja vieni arba su kitais pavaldžiais gorilomis, kol įsteigia savo grupę. Kai gorilos patinas sukurs grupę, jis greičiausiai liks toje grupėje visą gyvenimą, nebent jį išstums kitas gorilos vyras. Tarp dominuojančių sidabrinių ir vienišų vyrų kovos dėl patekimo į moteris yra intensyvios ir gali baigtis mirtimi.

Suaugusios moteriškos gorilos pagimdo vieną kūdikį maždaug kas 4 metus, nors išgyvenęs kūdikis gaminamas tik kas 6–8 metus dėl didelio kūdikių mirtingumo per pirmuosius trejus gyvenimo metus. Gorilos kūdikis gimsta sverdamas 1,8 - 2 kilogramus (4 - 4,4 svaro) po 251 - 295 dienų nėštumo laikotarpio. Kūdikių gorilas nešioja motinos ir pradeda vaikščioti po 30 - 40 savaičių. „Gorilla“ kūdikiai žindomi maždaug 12 mėnesių. Kūdikių gorilos paprastai būna su mama 3–4 metus ir subręsta maždaug 11–12 metų. Gorilla kūdikiai atjunkomi nuo 2,5 iki 3 metų amžiaus.

Jauni gorilos vyrai ir moterys priskiriami prie jauniklių nuo maždaug 3 iki 6 metų amžiaus. Šiame etape tiek vyriškos, tiek moteriškos gorilos turi storus juodus plaukus ir juodą odą. Tiek vyrų, tiek moterų gorilų jaunikliai per pirmuosius šešerius metus auga panašiai. Šešerių metų jie yra apie 1,2 metro aukščio ir sveria apie 68 kilogramus (150 svarų).



Kalnų „Gorilla“ gyvenimo ciklas

Kalnų gorilos dauginasi greitai. Dėl lėtos reprodukcijos ši rūšis tampa dar labiau grėsminga. Per 40–50 metų gyvenimo kalnų gorilos patelė gali turėti tik 2–6 gyvus palikuonis. Moteriškos kalnų gorilos pirmą kartą gimdo maždaug 10 metų amžiaus ir turės palikuonių kas ketverius ar daugiau metų.

Moteriškos kalnų gorilos subręsta maždaug 6 metų amžiaus ir nustoja augti, nors ir toliau auga lėtai, kol 10–11 metų amžiaus jos pasiekia 113–136 kilogramų (250–300 svarų) svorį. Vyriškos kalnų gorilos auga ir savo dydžiu, ir svoriu, sulaukusios 6 metų amžiaus. Jie nesulaukia brandos, kol jiems nėra apie 12 metų. Maždaug nuo 6 iki 10 metų vyrai išlaiko tolygiai juodą jaunystės plaukų spalvą ir vadinami „juodaodžiais“.

Netrukdytų kalnų gorilų populiacijos augimo potencialas yra panašus į žmonių. Nėštumo laikotarpis yra apie 9 mėnesius. Gorilla motinos su kūdikiu gali neturėti kito iki 4 metų. Taip pat nėra aiškaus veisimosi sezono, nes gorilų kūdikiai gimsta ištisus metus. Tačiau dėl nesėkmių ir ligų daugelis gorilų kūdikių miršta pirmaisiais gyvenimo metais, o beveik pusė visų gorilų miršta nesulaukę pilnametystės.

Maksimalią kalnų gorilų gyvenimo trukmę gamtoje sunku įvertinti. Ilgiausiai nelaisvėje gyvenusios gorilos sulaukė 30–35 metų amžiaus. Laukinėje gamtoje nebuvo gorilos, kuri atrodė tokia sena kaip seniausios nelaisvėje gorilos, todėl gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje tikriausiai yra šiek tiek mažesnė, galbūt 25–30 metų. Šiuo metu nelaisvėje nėra žinomų kalnų gorilų.

Kalnų gorilos elgesys

Kalnų gorila yra labai protinga ir švelni būtybė. Nepaisant įnirtingos reputacijos, Kalnų gorila retai naudoja savo neįtikėtinas jėgas. Tačiau kai kalbama apie šeimos ar veisimo teisių gynimą, tai dominuoja.

Kalnų gorilos klaidžioja aplink namų diapazoną iki 39 kvadratinių mylių. Gorilos kalnas daug laiko praleidžia valgydami. Jų maistas apima įvairius augalus, kartu su keliais vabzdžiais ir kirminais. Naktimis kalnų gorilos sukuria lizdą, kuriame galima miegoti. Daugybė lengvų gorilų peri medžiuose, padarydamos sulenktų šakų lysves. Sunkesni asmenys gali lizdus žolėse ant žemės. Kalnų gorilos kūdikiai nakčiai glaudžiasi su motinomis.

pomeranijos chihuahua mišrūnas šuo

Ilgą laiką daugelio žmonių susidūrimas su gorila susidūrė su krūtinės plakimu, riaumojimu, įkrovimu ir dideliais, apnuogintais dantimis. Tačiau mokslininkai, tiriantys gorilas, atskleidžia visai kitokį kalnų gorilų vaizdą. Kalnų gorilos yra taikios, švelnios, socialios ir daugiausia vegetariškos būtybės. Retkarčiais nuožmiai atrodantys, įspūdingi ekranai paprastai yra iš gorilos patino, saugančio savo šeimos grupę nuo grėsmės. Gorilos, ypač vyrai, turi platų vokalinį ir fizinį bendravimą. Sidabrinės nugaros gali riaumoti, rėkti ir loti, kad atbaidytų plėšrūnus ar konkurentus. Kalnų gorilos atsistoja ant kojų ir muša dideles krūtines, kuriose yra oro maišų, kad gautų bauginantį dundesį. Kalnų gorilos netgi gali apkaltinti žmones ar gorilas, kurie, jų manymu, yra grėsmingi, smogia į žemę kumščiais, rodydami agresiją.

Kalnų gorilos dieta

Kalnų gorilos valgo daug augalijos ir maždaug 30 procentų dienos praleidžia maistui maistui. Kalnų gorilos vartoja šaknis, lapus, žolelių stiebus, vynmedžius, medžių žievę, krūmo dydžio augalus ir bambuko ūglius.

Kalnų gorilos apsaugos statusas

Kalnų gorilų gyvenimas nėra toks ramus. Kalnų goriloms kyla pavojus, jiems gresia pilietinis karas nedidelėje Afrikos vietovėje, kur jie gyvena. Medžiotojai juos nužudo dėl maisto ar trofėjų. Kalnų gorilų miškai yra supjaustomi dirbamai žemei, kurui ir būstui. Tačiau daugelis atsidavusių mokslininkų, parko prižiūrėtojų ir kitų susirūpinusių žmonių labai stengiasi apsaugoti kalnų gorilas, jų miškus ir gyvenimo būdą kalnuose.

Šiandien Virungose ​​gyvena apie 320 kalnų gorilų, tačiau jų ilgalaikiam išgyvenimui ir toliau kelia grėsmę natūralūs pokyčiai ir nelaimės, medžiotojai ir brakonieriai bei chroniškas politinis nestabilumas, sukantis aplink jų miško namų pakraštį.