Zebros kalnas

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheZebros kalnas(Equus zebra) ir (Equus hartmannae) - zebrų rūšis, kilusi iš Pietvakarių Angolos, Namibijos ir Pietvakarių Afrikos. Kalnų zebrai gyvena sausose, akmenuotose, kalnuotose ir kalvotose buveinėse. Kalnų zebrai labiau mėgsta šlaitus ir plynaukštes, juos galima rasti net 2000 metrų virš jūros lygio, nors žiemos sezonu jie migruoja žemiau.

ilgo kailio vokiečių aviganis

Yra dvi rūšysZebros kalnas: Cape Cape Zebra (Equus zebra) ir Hartmann's Mountain Zebra (Equus hartmannae). Šios dvi rūšys anksčiau buvo laikomos dviem porūšiais.



Cape Cape Zebra galima rasti pietiniame Cape.



Hartmanno kalnas Zebra yra Namibijos pakrantėje ir pietinėje Angolos dalyje. Hartmanno kalnų zebrai mieliau gyvena mažose 7 - 12 asmenų grupėse. Jie yra judrūs alpinistai, gebantys gyventi sausomis sąlygomis stačiose kalnuotose šalyse.

Cape Cape Zebra ir Hartmann's Mountain Zebra yra alopatriniai, tai reiškia, kad jie vyksta atskirose, nepersidengiančiose geografinėse vietovėse. Todėl jie negali sukryžminti.



Kalnų zebro charakteristikos

Ryškiausias abiejų kalnų zebrų rūšių bruožas yra kvadratinis odos atvartas arba gerklės raukšlė, kuri geriausiai išsivysto vyrams. Kalnų zebrų visame kūne yra juodos ir baltos juostelės, išskyrus skrandį, kuris yra baltas. Jie turi 4 kanopus su vienu pirštu ir plonas, smailias ausis, kurių ilgis siekia 8 colius.

Kalnų zebrai turi trumpų plaukų manus, kurie stovi tiesiai nuo kaklo. Juostelės ant jų kūno tęsiasi iki jų manų. Kalnų zebrai taip pat turi plaukų kuokštą uodegos gale.



Kalno zebro kūno ilgis yra apie 7,3 pėdos, o jie yra nuo 4 iki 4,5 pėdų aukščio. Jų vidutinis uodegos ilgis yra 20 colių, o jų bendras svoris svyruoja tarp 573 ir 815 svarų.

„Cape Mountain Zebra“ yra mažiausias zebras ir yra maždaug 47 cm aukščio. Jos juostos yra plačios, o apačioje yra grynas baltas kūnas. Hartmanno juostos taip pat yra plačios, tačiau po jomis yra beveik baltos spalvos. Cape Cape Zebra yra stambesnė nei Hartmann's Zebra, turi didesnes ausis ir didesnę raukšlelę. Kalnų zebro galvos yra gana trumpos ir dryžuotos su tamsiu snukiu.

Kalnų zebrų dieta

„Mountain Zebra“ dieta susideda iš kuokštinės žolės, žievės, lapų, vaisių ir šaknų. Kalnų zebrai dažnai kasa vandenį žemėje.

čihuahua terjerų gyvenimo trukmės derinys

Kalnų zebrų socialinė struktūra

Kalnų zebras aktyviausias ankstyvą rytą ir vėlyvą popietę. Iki pusės dienos šviesos jie praleidžia maitindami. Kalnų zebrai gyvena bandose, kurias sudaro vienas suaugęs patinas (eržilas), nuo vienos iki penkių suaugusių patelių (kumelių) ir jų jauniklių. Eržilas yra dominuojantis bandos narys. Kartais bandos susiburia ir sudaro laikinas grupes iki 30 asmenų.

Kalnų zebras niekada nesudaro didelių bandų, būdingų lygumų zebrui, tačiau jie demonstruoja haremo tipo socialinę sistemą. Žiemą nuo vandens šaltinio jie nutolsta iki 20 kilometrų. Ten, kur jiems gresia medžioklė, kalnų zebrai laistomi naktį, tačiau, kai jiems nepavyksta sumedžioti, jie bet kada laistomi.

Kalnų zebro pojūčiai

Zebra labai gerai mato dieną ir naktį. Jie priekyje mato žiūroną ir tikriausiai mato spalvomis. Jie taip pat turi puikią klausą, kuri gali aptikti garsus toli. Kalnų zebras taip pat jaučia labai ryškų skonį ir gali aptikti nedidelius maisto kokybės pokyčius.

kokio dydžio bus vokiečių aviganių rotveilerių mišinys

Kalnų zebrų reprodukcija

Kalninės zebros nėštumo laikotarpis yra 180 dienų. Gimdami kalnų zebrų kumeliukai sveria apie 55 svarus. Pirmą kumeliuką kumelės atsiveda būdamos 3–6 metų amžiaus. Zebra vienu metu pagimdo tik vieną atžalą. Paprastai jie atsiveda po vieną kumeliuką kas 1–3 metus, kol jiems sukanka 24 metai. Kalno zebro patelė kumeliuką slaugo iki metų.

Kaip ir arkliai, taip ir zebrai sugeba stovėti, vaikščioti ir žįsti netrukus po jų gimimo. Hartmanno kalnų zebrų motinos išstums savo jauniklius iš grupės, kai gims naujas brolis. Kita vertus, Keipo kalno zebro patinai turi kovoti su išėjimu iš grupės, kad išeitų ir prisijungtų prie bakalauro grupių. Vidutinė kalnų zebro gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra 20 metų. Seniausia užregistruota „Hartmanns“ zebra buvo 29 metai.

Kalnų zebrų apsaugos statusas

Kalnų zebras yra įtrauktas į „Kritiškai nykstantį“ į Raudonąjį nykstančių rūšių sąrašą, kurį parengė nevyriausybinė organizacija Pasaulinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN), kuri renka pasaulinę informaciją apie nykstančias rūšis.

Kalnas Zebra XX amžiuje pražūtingai priartėjo prie išnykimo. 4-ajame dešimtmetyje Cape Mountain Zebras gyventojų skaičius sumažėjo iki mažiau nei 100 gyvūnų. Keletą dešimtmečių trunkantys gamtosaugos darbai, įskaitant kalnų zebrų nacionalinio parko įkūrimą Pietų Afrikoje, siekiant išsaugoti kalnų zebrą, padėjo populiacijai išaugti iki maždaug 700 gyvūnų. Toliau į šiaurę, Namibijoje ir Angoloje, kalnų zebrų yra daugiau, jų apytiksliai yra 25 000 gyvūnų, nors šioms populiacijoms taip pat gresia medžioklė ir buveinių praradimas.

Kalnų Zebros diapazono žemėlapis