Senojo pasaulio beždžionės

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Senojo pasaulio beždžionėsyra primatų grupė, priklausanti super šeimai Cercopithecoidea.

Senojo pasaulio beždžionės nepanašios į beždžiones, nes dauguma jų turi uodegas (šeimos vardas reiškia „uodeguotą beždžionę“), ir, skirtingai nei Naujojo pasaulio beždžionės, jų uodegos niekada nėra prieinamos.

Kai kurios senojo pasaulio beždžionių rūšys gyvena atogrąžų atogrąžų miškuose, kitos gyvena sausringose ​​pievose ir net kalnuotose vietovėse, kur žiemą gausu sniego.



Dviejuose pogrupiuose, Cercopithecinae, daugiausia afrikiečių rūšyse, yra mažiausiai 78 senojo pasaulio beždžionių rūšys, tačiau ši pogrupis apima įvairias Azijos ir Šiaurės Afrikos makakų gentis. Colobinae, kuri yra antroji pogrupis, apima didžiąją dalį Azijos genčių ir Afrikos kolobų beždžiones. Abiejų grupių beždžionės yra palyginti didelės, jų dydis yra maždaug mažų ir vidutinio dydžio šunų.

Keletas senojo pasaulio beždžionių turi ryškių ryškių bruožų, tokių kaip veido struktūros ir tam tikrų anatomijos dalių spalvos. Pavyzdžiui, „Colobus“ beždžionė turi nykščio šakutę, „Proboscis“ beždžionė turi labai keistą nosį, o „Snub-nosis“ be nosies visiškai neturi nosies. „Mandrill“ turi raudoną varpą ir alyvinės spalvos kapšelį, o dominuojantis visų vyrų grupės patinas turi ryškiaspalvį veidą. Visi šie maži, bet išskirtiniai bruožai apibrėžia jų individualumą.

Senojo pasaulio beždžionių gimtinė šiandien yra Afrika ir Azija, tačiau Europoje taip pat yra žinoma iš iškastinių įrašų. Juose yra daugybė geriausiai pažįstamų primatų rūšių.

Dauguma senojo pasaulio beždžionių yra bent dalinai visavalgės, tačiau visos mėgsta augalinę medžiagą, kuri sudaro didžiąją jų raciono dalį. Lapinės beždžionės yra labiausiai vegetariškos, daugiausia lapuose esančios ir valgančios tik nedidelį kiekį vabzdžių, o kitos rūšys pirmiausia valgo vaisius, tačiau jos taip pat suvartos beveik visus turimus maisto produktus, tokius kaip gėlės, lapai, svogūnėliai ir šakniastiebiai , vabzdžiai, sraigės ir net maži stuburiniai gyvūnai.

Beždžionių patelių nėštumo laikotarpis Senojo pasaulio beždžionėse trunka nuo penkių iki septynių mėnesių. Gimimai paprastai būna vieniši, nors, kaip ir žmonėms, taip pat kartkartėmis pasitaiko ir dvynių. Jaunikliai gimsta gana gerai išsivystę ir nuo pat gimimo sugeba rankomis kabintis į motinos kailį. Palyginti su daugeliu kitų žinduolių, lytinė branda jiems užtrunka daug laiko, daugumai rūšių būdinga ketveri – šešeri metai.

ilgaplaukis mėlynas kulnas

Daugumoje rūšių dukterys visam gyvenimui lieka su motina, todėl pagrindinė socialinė grupė tarp Senojo pasaulio beždžionių yra matrilininė kariuomenė (sistema, kurioje viena priklauso motinoms). Vyrai palieka grupę sulaukę paauglystės ir susiranda naują kariuomenę. Daugelyje rūšių tik vienas suaugęs patinas gyvena su kiekviena grupe, išvarydamas visus konkurentus, tačiau kiti yra tolerantiškesni, užmezgantys hierarchinius santykius tarp vyraujančių ir pavaldžių patinų. Grupių dydžiai yra labai įvairūs, net rūšyse, priklausomai nuo maisto ir kitų išteklių.

Apytikslis senojo pasaulio beždžionių arealas apima Afriką, centrinę pietų Aziją, Indiją ir Japoniją. Pažvelkite į žemiau esantį diapazono žemėlapį: