Pekariukas (Javelina)

Vaizdo šaltinis

Pekarijus (Javelina)Pekaraiyra vidutinio dydžio, net pirštų kanopiniai žinduoliai. Šiandien yra keturios gyvos rūšies pekarai, aptinkami iš JAV pietvakarių per Centrinę Ameriką ir į Pietų Ameriką bei Trinidadą. Apykaklės pecarai žinomi kaip javelinos. Antroji rūšis yra baltalipis pecaras (Tayassu pecari), randamas Centrinės ir Pietų Amerikos atogrąžų miškuose.

Trečioji rūšis, čakojietis pecaras (Catagonus wagneri), yra artimiausias gyvas, palyginti su išnykusiu Platygonus pearcei. Jis randamas sausų krūmų buveinėje arba Chaco Paragvajuje, Bolivijoje, Argentinoje ir Pietų Brazilijoje. Ketvirtoji rūšis - milžiniška pekarė (Pecari maximus) neseniai buvo atrasta Brazilijos Amazonijoje.



Pekarai panašūs į namines kiaules, tik jų negalima prisijaukinti dėl agresyvaus pobūdžio ir tikėtina, kad jie sužeis ar nužudys žmones. Žodis javelina yra ispaniškas žodis, reiškiantis „ietis“ arba „ietis“, nes jie turi aštrias iltis. Pekarai nėra graužikų šeimos ar kiaulių šeimos nariai.



Pekaro aprašymas

Pekarų ilgis yra nuo 90 iki 130 centimetrų (3 - 4 pėdos), o suaugę suaugę žmonės sveria nuo 20 iki 40 kilogramų (44 - 88 svarai). Kekės labai stebina kiaules tuo, kad jos turi tokią kiaulę kaip snukis, kurios galas yra kremzlinis diskas. Jie turi labai mažas akis ir mažas ausis. Kaip ir kiaulės, vaikščiojimui jie naudoja tik vidurinius du kanopų skaičius. Jų skrandis nėra atrajotojas, nors turi tris kameras ir yra sudėtingesnis nei kiaulių.



Kekario iltys yra trumpos, tiesios ir skustuvo aštrios, o kiaulės - ilgos, lenktos. Jų iltys naudojamos gynybai. Jų žandikauliai yra gerai pritaikyti smulkinti sėklas ir pjaustyti augalų šaknis. Pekarai turi kvapų liaukas po kiekviena akimi ir ant nugaros, kurios naudojamos teritorijoms žymėti. Jų regėjimas blogas, tačiau klausa labai gera.

parduodamas arbatos puodelis haskių pomeranijos

Peccary buveinė

Pekarai gyvena dykumos rajonuose, kuriuose gausu augalijos, arba vietovėse su kanjonais ir uolomis, kur vanduo yra šalia. Pekarai didžiąją laiko dalį praleidžia ilsėdamiesi ir maitindamiesi. Poilsis pirmiausia vyksta tradicinėse patalynės vietose, esančiose žemuose storų šepečių ar urvų plotuose visoje jų teritorijoje. Patalynė suteikia minkštą dirvožemį gulėti ir apsaugo nuo plėšrūnų bei oro.

Kekių dieta

Pekarai yra visaėdžiai gyvūnai, todėl dieta susideda iš mažų gyvūnų, žolės, sėklų, šaknų, dygliuotų kaktusų ir vaisių. Pekarai paprastai išeina vakarais ir ankstyvais rytais pašaro maistui. Nors jie nėra laikomi plėšrūnais, buvo žinoma, kad jie puola kitus gyvūnus.



Nekaltas elgesys

Pekarai yra bendraujantys gyvūnai ir gali sudaryti daugiau kaip 100 asmenų bandas, nors 6–12 gyvūnų yra normalu. Pekarai yra teritoriniai gyvūnai, o teritorijos gali būti nuo 75 iki 700 arų. Jie ne tik pažymi savo teritorijas kvapų liaukomis, bet ir pažymi kitus savo bandos narius, trindami vienas kitą. Toks elgesys ir aštrus kvapas leidžia jiems atpažinti kitus savo bandos narius, nepaisant regėjimo trumparegystėje (trumparegystės). Jų stiprus kvapas reiškia, kad tikriausiai užuosite pekarą prieš tai iš tikrųjų pamatę, tačiau pekarai yra gana švarūs gyvūnai, valymo judesiais smilkdami smiltį prie pilvo.

Jei priėjo įsibrovėlis, pecarai spustelėja iltis ir kartais apkrauna savo priešininką. Pagrindiniai pecaro plėšrūnai yra kojotai, kalnų liūtai ir žmonės.

Kekario reprodukcija

Pekarai neturi konkretaus veisimosi sezono ir poruojasi ištisus metus, bet ypač lietaus sezonu. Vyraujantis vyriškas pecaras paprastai poruojasi. Motinos ertmės yra tuščiaviduriuose rąstuose arba įdubose žemėje. 1–3 jaunikliai gimsta kartą per metus po 140–150 dienų nėštumo laikotarpio.

Kai moteris ruošiasi gimdyti, ji trauksis iš likusios bandos, kad kiti nariai negalėtų valgyti naujagimio. Ji grįžta po vienos dienos, bet pasitiki savo jaunikliais tik vyresnėmis naujagimio seserimis. Jaunikliai atjunkomi nuo 2 iki 4 mėnesių. Kekarai lytinę brandą pasiekia nuo 11 iki 14 mėnesių. Vidutinė pecaro gyvenimo trukmė yra 10 metų laukinėje gamtoje ir iki 24 metų nelaisvėje.

Pekarų išsaugojimo būklė

Pekarai yra medžiojamieji gyvūnai. Arizonoje jie medžiojami lankais ir strėlėmis, rankiniais ginklais ir šautuvais. Čakano pecaras yra IUCN sąraše kaip „nykstantis“, kuriam gresia labai didelė išnykimo rizika, visų pirma dėl buveinių praradimo, bet ir dėl to, kad jis medžiojamas dėl krūmo mėsos (laukinės mėsos).