Raudonoji britų voverė

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheRaudonoji voverė(Sciurus vulgaris) - medžių voveraičių rūšis. Raudonosios voverės yra medžiuose gyvenantys visaėdžiai graužikai, dažnai sutinkami visoje Eurazijoje. Tačiau Didžiojoje Britanijoje skaičius smarkiai sumažėjo dėl rytinės pilkosios voverės iš Šiaurės Amerikos įvežimo. Raudonųjų voveraičių galvos ir kūno ilgis yra nuo 19 iki 23 centimetrų, o uodegos ilgis - nuo 15 iki 20 centimetrų.

Raudonosios voverės nėra lytiškai dimorfiškos, nes raudonųjų voveraičių patinai ir raudonųjų voveraičių patelės yra vienodo dydžio. Raudonoji voverė yra šiek tiek mažesnė už rytinę pilkąją voverę, kurios galvos ir kūno ilgis yra nuo 25 iki 30 centimetrų ir sveria nuo 400 iki 800 gramų. Manoma, kad ilga uodega padeda voverei subalansuoti ir valdyti šokinėjant nuo medžio prie medžio ir bėgant palei šakas, o miegant gyvūną gali sušildyti. Raudonosios voverės kailio spalva skiriasi atsižvelgiant į metų laiką ir vietą.



Yra keli skirtingi kailio spalvos morfai, nuo juodos iki raudonos. Raudoni paltai dažniausiai būna Didžiojoje Britanijoje. Apatinė voverės dalis visada yra baltos-grietinėlės spalvos. Raudonosios voverės du kartus per metus nusimetė paltus, nuo rugpjūčio iki lapkričio perėję iš plonesnio vasarinio palto į storesnį, tamsesnį žiemos paltą su pastebimai didesniais ausų kuokštais. Šviesesnė, raudonesnė kailio spalva kartu su didesniais ausų kuokštais padeda atskirti europinę raudonąją voverę nuo rytinės pilkosios ar amerikietiškos raudonosios voverės.



Raudona voverė, kaip ir dauguma medžių voveraičių, turi aštrius, išlenktus nagus, leidžiančius laipioti medžiais, net kai šakos yra iškilusios.

Poruotis galima žiemos pabaigoje vasario ir kovo mėnesiais, o vasarą - nuo birželio iki liepos. Vienai patelei per metus galima iki dviejų vadų. Kiekvienoje vadoje paprastai yra trys ar keturi jaunikliai, nors gali būti ir šeši. Nėštumas trunka apie 38–39 dienas. Jaunuolius prižiūri viena motina, jie gimsta bejėgiai, akli ir kurtieji ir sveria nuo 10 iki 15 gramų. Jų kūną dengia plaukai 21 dieną, akys ir ausys atsiveria po 3–4 savaičių, o visi dantys vystosi iki 42 dienų. Raudonoji voverė jaunuoliai gali valgyti kietąsias medžiagas maždaug 40 dienų po gimimo ir nuo to laiko patys gali palikti lizdą, kad rastų maisto, tačiau jie vis tiek žinda motiną, kol nujunkymas įvyksta aštuonias – dešimt savaites.



bulių mastifo laboratorijos šuniukai

Raudonosios voverės gyvenimo trukmė yra vidutiniškai 3 metai, nors asmenys gali sulaukti 7 metų ir 10 metų nelaisvėje.

Raudonosios voverės valgo daugiausia medžių sėklas, tvarkingai nulupdamos spygliuočių spurgus, kad patektų į viduje esančias sėklas. Taip pat valgomi grybai, paukščių kiaušiniai, uogos ir jauni ūgliai. Dažnai medžių žievė pašalinama, kad būtų galima patekti į sultis. Didžioji jų aktyvaus laikotarpio dalis praleidžiama ieškant maisto ir maitinant. Perteklinis maistas dedamas į talpyklas, palaidotas arba medžių kampuose ar skylėse ir valgomas, kai trūksta maisto.

Nors raudonosios voverės tikrai prisimena, kur sukūrė talpyklas, jų erdvinė atmintis yra iš esmės mažiau tiksli nei pilkųjų. Kai reikia, jiems dažnai teks jų ieškoti, o daugybė talpyklų daugiau niekada nerandama. Teritorijos neprižiūrimos, o žmonių maitinimosi plotai labai sutampa.



Raudonoji voverė yra saugoma daugumoje Europos, tačiau kai kuriose vietovėse jos gausu ir medžiojamos dėl savo kailio. Raudonosios voverės skaičius Jungtinėje Karalystėje smarkiai sumažėjo. Manoma, kad liko mažiau nei 140 000 asmenų, maždaug 85% jų yra Škotijoje. Tokį populiacijos sumažėjimą greičiausiai lėmė rytinės pilkosios voverės iš Šiaurės Amerikos atvežimas, taip pat vietinės miškinės buveinės praradimas ir suskaidymas.

Siekdama išsaugoti likusį raudonųjų voveraičių skaičių, JK vyriausybė 2006 m. Sausio mėn. Paskelbė masinio pilkųjų voveraičių skerdimo programą. Tai palankiai įvertino daugelis gamtos apsaugos grupių. JK sukūrė vietinę programą, vadinamą Šiaurės rytų Škotijos biologinės įvairovės partneryste, kuri yra nacionalinio biologinės įvairovės veiksmų plano dalis. Šią programą administruoja „Grampian Voverės“ draugija, siekdama apsaugoti raudonąją voverę.

Atrodo, kad rytinė pilkųjų voveraičių populiacija dėl įvairių priežasčių gali pralenkti raudonąją voverę: rytinė pilkoji voverė gali lengvai suvirškinti giles, o raudonoji - ne. Rytinė pilkoji voverė turi ligą, voverės parapoksvirusą, kuri, atrodo, neturi įtakos jų sveikatai, nors ir sunaikins daugumą raudonųjų voveraičių.

Kai spaudžiamos raudonosios voverės, jos nesiveis taip dažnai. Verta paminėti, kad rytinės pilkosios voveraitės dažniausiai nepuola raudonųjų, o tiesioginis smurtinis konfliktas tarp šių rūšių nėra raudonųjų voveraičių populiacijos mažėjimo veiksnys.