Šventasis „Ibis“ paukštis

Vaizdo šaltinis

Afrikos šventasis ibis (Threskiornis aethiopicus) - ibisų rūšis, randama netoli krantų ir pelkių visoje Afrikoje, į pietus nuo Sacharos ir Madagaskare.

Afrikos šventasis ibis yra braidantis paukštis, priklausantis šeimai: Threskiornithidae.



mėlynos nosies duobutė pilna užaugusi

Afrikos šventasis ibis buvo pristatytas Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Taivane ir Pietų Floridoje JAV.



Norėdami sužinoti daugiau apie „Sacred Ibis“ savybes, buveinę, mitybą, elgesį ir dauginimąsi, naudokitės žemiau pateikta informacija.

Šventosios Ibis charakteristikos

„Sacred Ibis“ yra išskirtinis didelis braidantis paukštis, kurio ilgis siekia 75 centimetrus (30 colių) ir sveria 1,35 kilogramo (3 svarus). Jo sparnų ilgis yra 112 - 124 centimetrai (44 - 49 coliai).

Šventojo ibiso plunksna daugiausia yra baltos spalvos, o apatinėje nugaros dalyje - juodos spalvos. Maža jo galva ir lieknas, išlenktas kaklas taip pat yra juodos spalvos ir praktiškai plikas. Šventasis ibisas turi mažas juodas akis ir ilgą, liekną, žemyn išlenktą banknotą, kuris yra naudojamas smėlio ir purvo tyrimui sekliame vandenyje arba žolėje ir dirvožemyje, kai ieškoma pašaro.



Šventojo ibiso kojos yra ilgos ir juodos, o jo kojos iš dalies yra supintos kaip dauguma braidančių paukščių. Skrendant pirminių skrydžio plunksnų sparnų antgaliai yra juodi, o juose baltų sparnų gale yra juoda siena.

Šventoji „Ibis“ buveinė

Šventasis ibisas klesti didelėse kolonijose šalia vandens kelių visoje Afrikoje. Jis gyvena pelkėse, pelkėse, upių pakrantėse, potvynių lygumose ir purvo plokščiakalniuose, tiek pakrantėse, tiek vidaus vandenyse. Taip pat žinoma lankyti ganyklas, ariamą žemę ir šiukšlynus.

Šventasis ibis yra toks prisitaikantis tiektuvas, kad jis papildo savo mitybą maitindamasis šiukšlynuose, o tai padeda žiemos mėnesiais išgyventi vidutinio klimato regionuose.



Šventoji „Ibis“ dieta

„Sacred Ibis“ yra visavalgis žvalgas, maitinantis vabzdžius, įskaitant žiogus ir skėrius, vabzdžių lervas, varliagyvius ir kitus mažus vandens gyvūnus, tokius kaip vėžiagyviai, varlės, žuvys ir maži ropliai. Taip pat buvo žinoma, kad jie valgo kiaušinius, mėsą, gyvates, kitus mažus paukščius ir netgi atsisako. Šventasis ibis taip pat naudos savo ilgą snapą tiriant bestuburius, pavyzdžiui, sliekus, dirvožemį.

mėlynos erkės kišeninis biglis

Šventas Ibis elgesys

Šventasis ibisas yra daugybė paukščių, gyvenančių, veisiančių ir keliaujančių dideliais būriais. Paprastai jis randamas 2 - 20 individų grupėse, nors buvo žinoma, kad jie kartais būriuojasi didesnėse grupėse iki 300 paukščių.

Skrendant, kaip ir daugumai braidančių paukščių, ibizai skraido „V“ formatu, kuris sumažina galinių paukščių atsparumą vėjui. Kai priekinis ibis pavargsta, jis patenka į darinio galą, o kitas ibis užima vietą priekyje.

Šventasis ibis paprastai yra tylus paukštis, tačiau skrisdamas ar veisimosi vietose jis kartais gali sukelti niurzgantį ar krečiamą garsą. Kita vertus, kitos Ibis rūšys yra garsesnės, pavyzdžiui, jos artimas giminaitis Hadeda Ibis.

Šventasis ibisas peri medžių kolonijose, taip pat ant žemės - papiruso tankmėse ar krūmuose. Jie dažnai peri su kitais braidančiais paukščiais, tokiais kaip Herons. Jų lizdai paprastai yra netvarkingos lazdų platformos, paprastai pastatytos baobabo medžiuose.

Šventasis ibisas migruoja daugiau nei 700 kilometrų į šiaurę arba į pietus nuo pusiaujo, kad daugintųsi lietaus sezono metu. Perinčiose kolonijose yra nuo 50 iki 2000 poravimosi porų, perinčių krūmuose ar salose.

raudonas nosis pitbulio temperamentas

Šventoji Ibis reprodukcija

Šventasis ibisas veisiasi į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje. Patelė deda maždaug 2–5 kiaušinius, kuriuos abu tėvai inkubuoja 28–29 dienas. Kiaušiniai paprastai dedami lietingojo sezono metu arba sausu sezonu užlietose vietose.

Jauni ibizai gimsta su nuobodu baltu plunksnu, kai kurie plunksnos ant kaklo ir maža sąskaita. Abu tėvai pakaitomis maitins jauniklius ir saugos lizdo vietą, kol jaunikliai bus pakankamai dideli, kad galėtų apsiginti ir maitintis. „Ibis“ jaunikliai susiformuoja maždaug 39–45 dienas ir subręsta 4–5 metų amžiaus.

Vidutinis šventojo ibio gyvenimo laikotarpis yra iki 20 metų.


Šventoji „Ibis“ apsaugos būklė

„African Sacred Ibis“ yra viena iš rūšių, kuriai taikomas Susitarimas dėl Afrikos ir Eurazijos migruojančių vandens paukščių apsaugos (AEWA). Buveinių sunaikinimas, brakonieriavimas ir insekticidų vartojimas sukėlė kelių Ibis rūšių nykimą.

Šventas ibisas juda po pasėlius, padėdamas apuokams ir kitiems atsikratyti vabzdžių kenkėjų. Dėl savo vaidmens padedant kontroliuoti pasėlių kenkėjus, jie yra labai vertingi ūkininkams. Tačiau žemės ūkio pesticidų naudojimas kėlė pavojų paukščiams keliose vietose.

mopsas chiwawa mišri šuo

Ar žinojai tai apie šventąjį Ibisą?

Šventasis Ibis kadaise buvo paplitęs Egipte iki 1850 m., Kur senovės egiptiečiai tikėjo, kad tai yra „Thoth“ išminties Dievo ir laiko valdovo įkūnijimas. Daugelis ibisų buvo rasti mumifikuoti faraonų kapuose. Šventasis ibisas taip pat buvo praktiškai naudingas kaimo gyventojams, todėl baseinai buvo saugūs maudytis maitinant vandens sraigėmis, nešiojančiomis bilarzijų kepenų parazitą.

Ibisai yra senovės rūšis, kurios fosilijos įrašai siekia 60 milijonų metų.