Sekretorius Paukštis

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Sekretorius paukštisSekretorius Paukštis(Šaulys serpentarius) yra didelis reperis, susijęs su vanagais ir ereliais. Šis didelis sausumos plėšrus paukštis yra endemiškas atviriems žolynams į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje. Sekretorius Paukštis garsėja tuo, kad yra žinomas Sudano ir Pietų Afrikos emblema ir yra ant abiejų tautų herbo.

Sekretoriai paukščiai taip vadinami dėl antklodės pavidalo keterų ant pakaušio, kurie panašūs į XVIII amžiaus tarnautojus, kai į perukus įkišti rašikliai.



Sekretoriaus paukščio aprašymas



Sekretoriaus paukštis atrodo labiau kaip gandras ar gervė nei plėšrus paukštis. Šie aukšti paukščiai gali būti 1,3–1,4 metro aukščio, sverti 3,3 kilogramo (7,3 svaro), o jų sparnų ilgis viršija 2 metrus (6,6 pėdos). Sekretorius paukštis turi mažą galvą mažomis akimis ir užsikabinusį snapą. Jo plunksna yra šviesiai melsva / pilka ir raudonos spalvos. Skrydžio plunksnos yra juodos, juodos plunksnos ant šlaunų ir pakaušio. Jų kojos yra ilgos ir galingos, jos naudojamos mušant ir siekiant grobio.

Sekretorių paukščių uodegoje yra 2 centrinės pailgos plunksnos, kurios skrendant viršija kojas. Jų kojose yra tvirtos svarstyklės, kurios padės apsaugoti kojas nuo gyvačių įkandimų. Sekretoriai paukščiai neturi griebiančių pirštų, kaip ir kiti plėšrieji paukščiai, o jų pirštai yra stori ir buki, o galuose - trumpi išlenkti galai. Tiek vyras, tiek moteris yra panašios išvaizdos.



Sekretorius Paukščių buveinė

Sekretoriai paukščiai teikia pirmenybę atviroms pievoms, stepėms ir medžių taškuotoms savanoms. Jie gyvena vietovėse, kur žolė yra gana trumpa, kad eidami galėtų lengviau pamatyti grobį. Jie stato didelius lizdus akacijų medžiuose arba erškėčiuose, pagamintuose iš ilgų, plokščių šakelių ir žolės ir gali būti 8 pėdų pločio ir 1 pėdos gylio. Lizdai kasmet auga. Lizdai grąžinami prieš pat sutemą, kad galėtų nakvoti po kelių dienų medžioklės ant žemės. Sekretoriai paukščiai vengia miškų ir tankių krūmų, nes jie gali apriboti jų judėjimą.

Sekretoriaus paukščių dieta

Sekretoriniai paukščiai yra mėsėdžiai plėšikai, kurie kasdien maitinasi įvairiais grobiais. Jie garsėja gebėjimu užmušti gyvates Afrikos pievose. Sekretorius paukštis gali nuvažiuoti daugiau nei 30 kilometrų per dieną, ieškodamas gyvačių, vabzdžių ir kitų gyvūnų. Jie maitina gyvates, tokias kaip Adders ir net Cobras, bet taip pat vartos driežų, varliagyvių, graužikų ir paukščių kiaušinius. Maži gyvūnai yra valgomi sveiki, tačiau didesnis grobis prieš vartojimą numarinamas.

Pavojingas grobis, pavyzdžiui, gyvatės, pirmiausia antspauduojamas, kad juos apsvaigintų, o paskui sumušamas už kaklo, kad juos nužudytų. Sekretorius paukštis taip pat antspauduoja žemę didelėmis tvirtomis pirštais pėdomis, kad išstumtų grobį iš slėptuvės.



Sekretoriaus paukščių elgesys

Sekretoriai paukščiai yra teritoriniai ir užima maždaug 40–50 kvadratinių kilometrų plotus. Nors sekretorius paukštis yra geras skrajūnas, didžiąją laiko dalį jis praleidžia ant žemės. Jis skraido gerai, tačiau prieš išvykstant iš žemės reikia ilgai pakilti. Sekretoriai paukščiai poruojasi visą gyvenimą ir, nors ne veisimosi laikotarpiu, jie gali būti vieniši, kita poros pusė paprastai nėra toli. Sekretoriai paukščiai beveik visą laiką tyli. Vienintelis jų skleidžiamas garsas yra krečiamasis garsas demonstruojant porą.

Sekretorė Paukščių reprodukcija

Į piršlybą įeina abipusis vijimosi vienas su kitu išskėstais ir atgal sparnais demonstravimas, panašiai kaip jie vejasi grobį. Poravimas vyksta ant žemės arba dideliuose jų lizduose aukštai Akacijų medžiuose. Patelė per 2-3 dienas deda 2-3 ovalius, šviesiai žalius kiaušinius. Šiurkščios struktūros kiaušinius patelė inkubuoja 45 - 50 dienų.

Jaunų sekretorių paukščių veiduose yra geltona oda ir pūkuotas plunksnas. Jie yra maitinami regurgituotu maistu iš tėvų. Jaunuoliai gali sparnais perlenkti būdami 60 dienų ir skrieja apie 80 dienų. Nors didžiąją laiko dalį jie vis dar išlieka lizde, į ekspedicijas leidžiasi su tėvais, kurie moko medžioklės įgūdžių.

Sekretoriaus paukščių apsaugos statusas

Sekretorius paukštis priskiriamas „Mažiausiai susirūpinusiam“, nors jauni žmonės yra pažeidžiami kitų plėšriųjų paukščių, kai lieka vieniši lizduose, o pačiam sekretoriui paukščiui gresia buveinių praradimas ir miškų naikinimas. Rūšis tapo saugomu paukščiu 1968 m. Pagal Afrikos gamtos ir gamtos išteklių konvenciją.