Sidabrinis Gibbonas

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheSidabrinis Gibbonas(Hylobates moloch), yra ‘Hylobatidae’ arba gibbonų šeimos primatas. Sidabrinis Gibbon yra tik Java saloje Indonezijoje. Manoma, kad dėl jų izoliuotos vietos laukinėje gamtoje šiuo metu gyvena mažiau nei 2000 šių gyvūnų. Sidabrinis gibonas yra ir dienos, ir medžio.



Sidabriniai Gibbonai yra žinomi kaip „mažosios beždžionės“. Mažosios beždžionės nuo didžiųjų beždžionių (šimpanzių, gorilų, orangutanų ir žmonių) skiriasi tuo, kad yra mažesnės ir sujungtos poromis, nedaro lizdų ir tam tikromis anatominėmis detalėmis, kuriose jos paviršutiniškai labiau primena beždžiones nei didžiosios beždžionės.

Yra du sidabrinio gibono porūšiai:

Vakarinis sidabrinis Gibbon arba Vakarų Javanas Gibbon,
(Hylobates moloch moloch)
Rytų sidabrinis gibonas arba Centrinis Javano gibonas,
(Hylobates moloch pongoalsoni)



pudelis pekino mišri šuo

Sidabrinio gibono charakteristikos

Sidabriniai Gibbonai yra purūs su pilkai baltu kailiu su tamsiai pilka arba juoda dangteliu ant galvos. Sidabriniai Gibbonai turi baltą arba šviesiai pilką pakraštį, kuris supa gana tamsų jų veidą. Jų kailis yra labai ilgas ir tamsiai pilkas ant apvalių galvų. Kaip ir visi gibonai, jie neturi uodegos, o rankos yra ilgos, palyginti su jų kūnu, kuris yra bent dvigubai aukštesnis. Sidabriniai Gibbonai turi liesus kūnus, kurie yra specialiai pritaikyti siūbuoti žemiau šakų, pakabintų už rankų. Jie užkiša pirštus ant šakos, iš tikrųjų jos negriebia, o kartais daro ilgus siūbavimus ir visiškai paleidžia šakas. Vidutinis suaugusio sidabrinio gibono svoris yra maždaug 13 svarų (6 kilogramai), o vyrai ir moterys yra labai panašūs savo išvaizda ir dydžiu.

Sidabrinė Gibbon dieta

„Sidabriniai Gibbonai“ pirmiausia yra vaisiai. Kadangi vaismedžiai medžiai paprastai yra išsibarstę atogrąžų miškuose, jie turi daug keliauti, kad rastų maisto, o kiekviena gibbonų šeima paprastai turi teritoriją, per kurią jie keliauja, vidutiniškai apie 42 ha. Kartais šios teritorijos sutaps, todėl kelios šeimos galės dalintis tais pačiais vaismedžiais. Taip pat buvo žinoma, kad sidabriniai Gibbonai valgo gėles ir lapus.

Sidabrinė Gibbon buveinė

Hylobatai, jų mokslinis pavadinimas, reiškia „gyventojas medžiuose“. Sidabriniai gibonai didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia medžių viršūnėse. Jiems labiau patinka tankus ir glaudus netrikdomo pirminio miško vainikas. Sidabrinis gibonas gyvena giliai paslėptose atogrąžų miškų dalyse, meistriškai laipioja po medžius ir linguoja per miškus. Sidabriniai Gibbonai keliauja mažose šeimos grupėse, susidedančiose iš poros poros ir jų palikuonių įvairiuose vystymosi etapuose.

Sidabriniai gibonai nerandami mangrovių atogrąžų miškuose arba virš 4800 pėdų (1600 metrų) virš jūros lygio.

Sidabrinis Gibbon elgesys

Sidabriniai Gibbonai keliauja svyruodami iš šakos į šaką, ilgais pirštais sukabindami šakas, kai jie sukasi į priekį kitai šakai. Kartais jų sūpynės yra tokios galingos, kad leidžia joms būti visiškai ore ir pasiekti didesnius atstumus per vieną sūpynę. Sidabriniai Gibbonai gali vaikščioti žeme, jei to reikia, ir jie gali vaikščioti dviem kojomis, laikydami rankas virš galvos, kad būtų lengviau išlaikyti pusiausvyrą. Kiekvienoje šeimos teritorijoje yra medžių, kurie naudojami konkretiems tikslams, pavyzdžiui, miegoti ir skambinti. Sidabriniai Gibbonai šiai veiklai ne kartą naudoja tuos pačius medžius.

Kiekvieną rytą patelė Sidabrinė Gibbon pakils ir rėkdama bei skambindama praneš apie savo buvimą miške. Šiuos skambučius galima girdėti bent vieną kilometrą į visas puses.

Sidabrinis Gibbon reprodukcija

Sidabriniai gibonai, kaip ir dauguma gibbonų rūšių, yra monogamiški ir poruojasi visą gyvenimą. Veisimosi sezono nėra, o patelė pateks į rują bet kuriuo metų laiku. Patelė palikuonių susilauks maždaug kas 2–3 metus. Nėštumas paprastai trunka nuo 7 iki 8 mėnesių ir vienu metu gimsta tik vienas gibonas. Kūdikis Silvery Gibbon yra beplaukis, ant galvos tik šiek tiek pūkų. Jis šiluma laikomas šalia motinos ir slaugomas maždaug metus. Kūdikis gyvena su šeimos grupe, kol ji visiškai subręsta apie 8 metus ir kol bus pasirengusi išeiti pati ir susirasti porą. Gibbonų šeimos paprastai yra labai glaudžiai susijusios ir keliaudamos būna šalia. Jei bus grasinama jų teritorijose, gibono patelė dainuos ir rėks, o patinas vijosi įsibrovėlį, paprastai daug triukšmo ir daužosi šakomis.

Sidabrinio Gibbono apsaugos statusas

Sidabrinis gibonas (Hylobates moloch) šiuo metu įtrauktas į 2007 m. IUCN raudonųjų nykstančių rūšių sąrašą kaip kritiškai nykstantis. Gausiai apgyvendintos Java buveinių naikinimas ir toliau mažina natūralius šios rūšies paplitimo plotus. Daugybė gibbonų taip pat prarandami dėl neteisėtos augintinių prekybos, kai skerdžiami suaugę gibbonai, kad jų kūdikius būtų galima parduoti turguose kaip naminius gyvūnėlius. Manoma, kad rūšiai vis dar prieinama tik 4% jų pirminės vietinės buveinės. Jiems, žinoma, gresia brakonieriai, kurie parduoda savo mėsą, kailius ir ima kūdikius augintiniams. Keli zoologijos sodai vykdo sidabrinio gibono veisimo programas. Nepaisant šių pastangų, kyla abejonių dėl šios rūšies išlikimo ateityje.