Pietų trumpauodegis gaublys

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Pietų trumpauodegis gaublys(Blarina carolinensis) yra mažas, pilkas, trumpų uodegų žinduolis, iš kurio jis paėmė savo vardą. Jų bendra išvaizda yra šiek tiek panaši į graužiką, tačiau ji yra Soricomorpha būrelio narė ir neturėtų būti painiojama kaip Rodentia ordino narė.

Pietų trumpauodegio strypo charakteristikos

Pietinė trumpaplaukė išvaizda yra labai panaši į šiaurinę trumpaplaukę, išskyrus tai, kad ji yra mažesnė, jos ilgis apie 3–5 colius ir svoris apie 8 gramus. „Southern Short-tailed Shrews“ uodega visada yra mažesnė nei pusė galvos ir kūno ilgio. Jų spalva yra pilkai juoda, kartais su sidabrišku ar rusvu atspalviu. Pietų trumpaplaukis gaublys turi išsikišusį snukį ir trumpas išorines ausis, kurias beveik slepia švelnus, tankus kailis.



Pietų trumpauodegiai vijokliai yra gerai pritaikyti kasimui. Jie turi tvirtas, plačias priekines kojas, kurios yra šiek tiek didesnės už užpakalines. Jie iškasa naudodami priekinių kojų, galvos ir nosies derinį. Minkštame dirvožemyje jie sugeba įlįsti 30 centimetrų per minutę greičiu, o tai yra nemažas laimėjimas, atsižvelgiant į jų mažą dydį.



Pietų trumpauodegė gaubtinė buveinė

Pietinė trumpųjų uodegų paprastoji buveinė apima lapuočių ar spygliuočių miškus, laukus, žolėtus plotus prie vandens, druskingas pelkes ir drėgnus atvirus plotus. Tinkama danga ir maistas, atrodo, yra svarbesni nustatant jų buvimą, nei dirvožemio ar augmenijos tipas.

Pietų trumpauodegių vėžlių urvai užima du skirtingus zonos lygius. Vienas lygis yra keli centimetrai po žeme arba kartais ant žemės, kitas lygis yra šiek tiek gilesnis, maždaug 40–60 centimetrų žemiau paviršiaus. Du lygiai sujungiami netaisyklingais intervalais. Dauguma urvų daromi po rąstais ir kartais jungiasi prie rąsto, kuris vėliau koruojamas. Pirmenybė teikiama supuvusiems miškingiems rąstams, nes su jais lengviau dirbti.



Pietų trumpos uodegos elgsena ir dieta

Pietiniai trumpaplaukiai marškiniai paprastai būna labiau bendraujantys nei Šiauriniai vėžliai . Burrows gali būti keli asmenys, kurie dirba kartu ir retai kovoja. Tam tikri vyrai ir moterys prieš veisimosi sezoną išlieka arti vienas kito.

Pietų trumpauodegis gaublys yra aktyvus dieną ir naktį bei ištisus metus. Jų namų diapazonas yra 0,5 - 1,0 aro. Gyventojų skaičius siekia net 25 už arą, paprastai mažiau. Pietų trumpauodegis gaublys stato savo tunelius žemėje ar sniege, taip pat naudoja kitų gyvūnų tunelius. Kilimo ir tūpimo takai naudojami maisto saugojimui. Jų lizdas pastatytas iš sausų lapų, žolės ir plaukų, kurio skersmuo yra 6 - 8 coliai po rąstais, kelmais, uolomis ar šiukšlėmis.

Pietų trumpauodegių šikšnosparnių dieta susideda iš vabzdžių, žiedinių ančių, augalinių medžiagų, šimtakojų, voragyvių, moliuskų, stuburinių ir vėžiagyvių. Buvo žinoma, kad sraiges saugo žiemai. Seilės yra nuodingos ir dantimis suleidžiamos į grobio žaizdas. „Southern Short-tailed Shrews“ nuodai yra pakankamai stiprūs, kad užmuštų peles, tačiau nėra mirtini žmonėms.



Pietų trumpos uodegos gaurelių reprodukcija

Pietų trumpauodegio jauniklio veisimosi sezonas trunka nuo vasario iki lapkričio, o patelės per metus turi po 2 ar 3 vadas. Nėštumo laikotarpis trunka nuo 21 iki 30 dienų. Kiekvieną vadą sudaro nuo dviejų iki šešių jauniklių. Jaunikliai auginami žolių ir lapų lizduose, pro kuriuos patenka per tunelį. Jauniklių lizdai yra daug didesni nei jų poilsio lizdai.

Pietų trumpos uodegos nuodai

Įdomi pietinio trumpapirščio briaunos bruožas yra žandikauliai, kuriuos gamina viršutinės žandikaulio liaukos, kurių yra seilėse ir kurie gali patekti į dantų padarytas žaizdas. 6 miligramų ekstrakto, paruošto iš viršutinės žandikaulio liaukos, injekcijos yra pakankamai stiprios, kad užmuštų peles, tačiau mažai tikėtina, kad nuodai turėtų rimtą poveikį žmogui.

Pietų trumpos uodegos plėšrūnai

Pietų trumpauodegis gaublys gali daugintis, todėl jų plėšrūnų sąrašas taip pat yra gana aukštas. Tarp žinomų plėšrūnų yra pieninė gyvatė, juodoji gyvatė, raudonuodegis vanagas, raudonuodegis vanagas, žvirblinis vanagas, platus sparnuotasis vanagas, žvirblinė pelėda, trumpagalvė pelėda, apuokinė pelėda, raguota pelėda, ilgaaulė pelėda, raiboji pelėda, lapė , žebenkštis ir skunkas. Tikriausiai yra daugybė kitų, kuriuos būtų galima įtraukti į sąrašą.