Akinis lokys

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Akiniai su meškiukais(Tremarctos ornatus), dar žinomas kaip „Andų meškos“, platinamos Šiaurės Andų kalnuose, įskaitant Kolumbiją, Ekvadorą, Peru, Boliviją ir į Čilę. Akinis lokys yra vienintelė gyva lokių rūšis, kilusi iš Pietų Amerikos. Akinis lokys yra artimiausias trumpalaikio vidurinio pleistoceno meškų gyvas giminė vėlyvam pleistoceno amžiui.

Akinis lokys yra viena iš labiausiai nykstančių meškų rūšių pasaulyje, labiausiai nykstanti yra milžiniškas pandos lokys, kuris yra jų artimiausias gyvas giminaitis šiandien. Patelės vadinamos „karvėmis“, vyrai - „šernais“, o jaunikliai - „jaunikliais“.



Akiniuoto lokio aprašymas



Akiniuoti lokiai paprastai yra mažesni Ursidae šeimos lokiai. Patinai yra žymiai didesni už moteris (33% didesni), užauga daugiau nei 5 metrus (1,5 metro) ir sveria iki 340 svarų (154 kilogramai). Moterys retai sveria daugiau nei 180 svarų (82 kilogramai).

Akiniai lokiai taip pavadinti dėl didelių baltų kailių apskritimų ar puslankių aplink jų akis, suteikiančių jiems akinius. Apgaubtas Akinių lokio kailis yra juodas su smėlio spalvos, kartais raudonos spalvos žymėmis ant veido ir viršutinės krūtinės. Dėl šilto klimato, kur jie gyvena, jų kailis yra pakankamai plonas nei dauguma kitų lokių rūšių ir jiems nereikia žiemoti. Visuose kituose lokių tipuose yra 14 porų šonkaulių, tačiau akinių lokys turi tik 13.



Akiniuotos meškos turi ilgus, išlenktus, aštrius nagus, kurie naudojami laipiojimui ir kasimui į vabzdžių piliakalnius, tokius kaip skruzdžių kalvos ir termitų kalvos maistui. Jų priekinės galūnės yra ilgesnės nei užpakalinės, o tai padeda lengviau lipti medžiais. Akiniai turi labai tvirtus žandikaulius ir platus, plokščius krūminius dantis, kurie jiems padeda sukramtyti kietą augmeniją, pavyzdžiui, medžio žievę.

vokiečių aviganis įdegis ir juoda

Akinių lokio buveinė

Akinių lokių pageidaujamos buveinės yra atogrąžų kalnų miškai ir Alpių žolynai. Jie daugiausia gyvena vešliuose dideliuose miškuose, aprengdami Andų kalnų šlaitus, kylančius net 14 000 pėdų (4300 metrų) aukštyje. Lokių daug daugiau rytinėje Andų pusėje, kur jie yra mažiau pažeidžiami žmonių kolonizacijos. Lokiai nuo kalnų nusileidžia tik ieškodami maisto ir buvo pastebėti pakrančių dykumose bei stepių žemėse.

Akinių meškos dieta

Akiniai su lokiais pirmiausia yra žolėdžiai, tačiau paprastai jie priskiriami visavalgiams. Jie daugiausia keliauja per miškus, rinkdami prinokusius vaisius, uogas, kaktusus ir medų. Laikotarpiais, kai sunokusių vaisių nėra, jie taip pat maitinsis bambuko širdimis, kukurūzais ir epifitais - augalais, augančiais ant kitų augalų, vadinamų bromeliadomis. Kartais jie papildys savo mitybą vabzdžiais, graužikais ir paukščiais. Vidutiniškai tik apie 7% meškų dietos yra mėsėdžiai.



Akinių lokio elgesys

Akiniai su lokiais yra naktiniai ir daugiausia būna naktį, ypač prieblandoje. Dienos metu jie prisiglaudžia urvuose, po medžių šaknimis ar ant medžių kamienų. Jie yra arborealinės būtybės ir alpinistai ekspertai, kurie daug laiko praleidžia ieškodami medžių. Jų išlikimas labai priklauso nuo sugebėjimo užlipti net į aukščiausius Andų miškų medžius.

mėlynojo dobermano odos problemos

Meškos, pakilusios į medžius, dažnai iš sulaužytų šakų stato maitinimo platformas. Meškos šiomis platformomis siekia daugiau maisto.

Akiniai su lokiais nėra teritoriniai, tačiau jie linkę izoliuotis nuo kitų, kad išvengtų konkurencijos. Jei jie susiduria su kitu lokiu ar net su žmogumi, šie drovūs lokiai reaguoja paklusniai, bet atsargiai. Tačiau jie užsipuls, jei pajus grėsmę arba iškils pavojus motinų jaunikliams, kaip ir kitiems lokiams, meškų motinos labai saugo savo jauniklius.

Akiniai su lokiais yra ir vieniši gyvūnai, kurie paprastai matomi kartu tik poravimosi sezono metu. Kadangi jie yra vieniši gyvūnai, šie lokiai paprastai yra labai tylūs padarai. Tik tada, kai jie susiduria su kitu lokiu, jie gali būti labai balsingi.

Akinių lokio dauginimasis

Būdamas atogrąžų meškų rūšimi, veisimas vyksta ištisus metus, bet daugiausia nuo balandžio iki birželio. Akiniai lokiai subręsta ir pradeda daugintis nuo 4 iki 7 metų amžiaus.

Akinių lokių patelės kas 2 - 3 metus atsiveda 1 - 2 jauniklius. Nėštumo laikotarpis yra 6 - 7 mėnesiai. Veisimosi poros būna porą savaičių po poravimosi. Akinių lokio patelė sugeba planuoti savo nėštumą ir gimimą, užtikrindama, kad gimdymas įvyktų likus maždaug 90 dienų iki vaisių sezono piko, kad maisto atsargų būtų pakankamai. Jei atsiranda sezonas, kai trūksta maisto, meškos patelė gali atidėti implantaciją, kai embrionai gali būti tiesiog absorbuojami į motinos kūną ir tais metais ji negimdys.

Akinių akinio patelė prieš gimdymą sukonstruos „duobę“. Gimdami jaunikliai sveria 10–18 uncijų, yra bejėgiai, o jų akys lieka užmerktos pirmą mėnesį. Jaunikliai pas mamą pasiliks mažiausiai 2 metus, važiuodami ant jos nugaros, kol bus maži, o prieš tai juos išvys suaugę vyrai, norintys poruotis su patele.

Akinių lokio gyvenimo trukmė gali būti 25 metai laukinėje gamtoje ir 36 metai nelaisvėje.

Akinių lokio apsaugos statusas

Akiniai yra pažymėti kaip pažeidžiami Pasaulio apsaugos sąjungos Raudonajame nykstančių rūšių sąraše. Akinių lokių populiacijai kyla grėsmė dėl daugelio priežasčių. Juos medžioja vietiniai gyventojai, manantys, kad jie suės savo gyvulius, nors šie lokiai nevalgo daug mėsos. Dėl ekstensyvaus ūkininkavimo ir kirtimų buveinės nyksta. Akiniai nuo akinių tulžies pūslė yra vertinami rytietiškuose vaistuose, todėl jie medžiojami ir dėl šios priežasties. Kai kurie skaičiavimai rodo, kad šiandien laukinėje gamtoje yra išlikę tik apie 3000 akinių.