Voverės beždžionės

Vaizdo šaltinis

Voverės beždžionės (Naujojo pasaulio beždžionės)Voverės beždžionėsgyvena atogrąžų miškuose Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Jų arealas tęsiasi nuo Kosta Rikos per centrinę Braziliją ir Boliviją. Voverės beždžionės kailis yra trumpas ir glaudus, spalvos pečių alyvuogių, o nugaroje ir galūnėse gelsvai oranžinis.



Voverinių beždžionių gerklės ir ausys yra baltos, o jų burna juoda. Viršutinė jų galvos dalis yra plaukuota. Šis juodas ir baltas veidas jiems suteikia vokišką pavadinimą „kaukolės beždžionės“.

Voverės beždžionės užauga iki 25–35 centimetrų, plius 35–42 centimetrų uodega. Voverės beždžionės sveria 750–1100 gramų. Pažymėtina, kad voverės beždžionių smegenų masės ir kūno masės santykis yra 1:17, o tai suteikia didžiausias smegenis proporcingai iš visų primatų. Žmonių santykis yra 1:35. Voverės beždžionių patelės turi pseudo varpą, kuriuo jos demonstruoja dominavimą mažesnių beždžionių atžvilgiu, panašiai kaip voverės beždžionių patinai demonstruoja savo dominavimą.



Kaip ir dauguma jų giminaičių iš Naujojo pasaulio beždžionių, voverės beždžionės yra dienos ir medienos. Skirtingai nuo kitų Naujojo pasaulio beždžionių, jų uodega naudojama ne laipiojimui, o kaip savotiškas „balansavimo stulpas“, taip pat kaip įrankis. Jų judėjimas šakose yra ypač greitas. Voverės beždžionės gyvena kartu su keliomis patinomis / moterimis, turinčiomis iki 500 individų. Tačiau šios didelės grupės kartais gali išsiskirstyti į mažesnes pajėgas.

parduodami abrikosų arbatos puodeliai

Voverės beždžionės turi daug balsinių skambučių, įskaitant įspėjamuosius garsus, kad apsisaugotų nuo didelių sakalų, kurie jiems kelia natūralią grėsmę. Dėl mažo voverės beždžionių jie tampa jautrūs plėšrūnams, pavyzdžiui, gyvatėms ir didelėms katėms. Norėdami pažymėti teritoriją, voverės beždžionės savo šlapimu trina uodegą ir odą.

Voverės beždžionės yra visavalgės, daugiausia valgančios vaisius ir vabzdžius. Kartais jie taip pat valgo riešutus, pumpurus, kiaušinius ir mažus stuburinius.

Voverės beždžionių poravimasis priklauso nuo sezoninio poveikio. Moterys jauniklius atsiveda lietingojo sezono metu, praėjus 150 - 170 dienų nėštumo laikotarpiui. Motinos rūpinasi tik jaunaisiais. Voverės beždžionės atjunkomos iki 4 mėnesių amžiaus, o kitos rūšys nėra visiškai atjunkomos iki 18 mėnesių. Voverės beždžionių patelės lytinę brandą pasiekia 3 metų amžiaus, o vyrai - apie 5 metus. Voverės beždžionės gamtoje gyvena apie 15 metų, nelaisvėje - apie 20 metų.

Gentis: Saimiri - plikų ausų voverės beždžionė

ThePlika ausis Voverės beždžionė(Saimiri ustus) yra voverės beždžionė, endeminė Brazilijai. Jie turi juodus vainikus ir rausvą nugarą. Paprastosios ir Centrinės Amerikos rūšys turi plaukus ant ausų, skirtingai nei plikaodė voverės beždžionė (S. ustus) centrinėje Brazilijoje. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

grynaveislių elnių galva chihuahua

Gentis: Saimiri - juoda voverės beždžionė

TheJuodoji voverės beždžionė(Saimiri vanzolinii), yra Naujojo pasaulio beždžionė iš Pietų Amerikos. Jis randamas Brazilijoje, Argentinoje ir Paragvajuje. Juodosios voverės beždžionės santykiai su kitomis Pietų Amerikos voverės beždžionėmis buvo diskusijų objektas. Kai kurie tyrinėtojai suabejojo, ar juodoji voverės beždžionė yra visa rūšis, ar regioninis porūšis. Naujausi lankytojai, esantys rajone, esančiame Juodosios voverės beždžionės paplitimo zonoje, pranešė pastebėję paprastąsias voveres beždžiones (Saimiri sciureus), glaudžiai susijusias su daug platesniu paplitimu Voverių beždžionių rūšimis. Išsaugojimo būklė - pažeidžiama.

Gentis: Saimiri - juodaodė voverės beždžionė

TheJuodagalvė voverės beždžionė(Saimiri boliviensis) yra Pietų Amerikos voverės beždžionė, randama Bolivijoje, Brazilijoje ir Peru. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Gentis: Saimiri - Centrinės Amerikos voverės beždžionė

bulterjeras mėlynas nosis pitbull mišinys

TheCentrinės Amerikos voverės beždžionė(Saimiri oerstedii) yra voverės beždžionių rūšis iš Centrinės Amerikos. Jis randamas Kosta Rikoje ir Panamoje Ramiojo vandenyno pakrantėje. Apskaičiuota, kad Centrinės Amerikos voverės beždžionės populiacija sumažėjo nuo maždaug 200 000 1970-aisiais iki mažiau nei 5000. Manoma, kad tai daugiausia lemia miškų kirtimas, medžioklė ir gaudymas augintinių prekybai.

Kosta Rikoje dedamos didelės pastangos išsaugoti šią beždžionę nuo išnykimo. Centrinės Amerikos voverės beždžionė spalva skiriasi nuo voverės beždžionių iš Pietų Amerikos. Nors Pietų Amerikos voverės beždžionės dažniausiai būna žalsvos spalvos, Centrinės Amerikos voverės beždžionės nugara yra rausvai ruda, pilkos kojos ir baltos apačios. Galvos viršuje yra juodas dangtelis, o uodegos gale - juodas galiukas. Veidas yra baltas, juodas apvadas aplink akis ir juodas aplink nosį ir burną. Išsaugojimo būklė - nykstanti.

Gentis: Saimiri - paprastoji voverės beždžionė



ThePaprasta voverė beždžionė(Saimiri sciureus) yra nedidelis Naujojo pasaulio primatas iš Cebidae šeimos ir kilęs iš dešimties skirtingų Pietų Amerikos šalių, įskaitant Braziliją, Kolumbiją, Ekvadorą, Prancūzijos Gvianą, Gajaną, Peru, Surinamą, Venesuelą ir Puerto Riką.

Paprastoji voverė beždžionė gyvena labai didelėse grupėse, iki 300 individų, ant drėgnų atogrąžų miškų ir paprastai maitinasi vidutiniame ir žemesniame miško lygyje ir miega arti baldakimo.

pitbuliai sumaišyti su laboratorija

Patelės yra dominuojančios grupės narės. Tai labai judri beždžionė, pasižyminti dideliu medžiagų apykaita ir, nors ir visaėdis gyvūnas, tačiau daugiausia minta vabzdžiais ir kitais bestuburiais gyvūnais. Taip pat minta vaisiais, sėklomis ir kitomis augalų dalimis. Šias voverės beždžiones įprasta matyti mišriose grupėse, judančiose kartu su kitomis primatų rūšimis ir paukščiais.

Yra keturi Saimiri sciureus porūšiai:

Saimiri sciureus sciureus
Saimiri sciureus albigena
Humboldto voverės beždžionė, (Saimiri sciureus cassiquiarensis)
Ekvadoro voverės beždžionė, (Saimiri sciureus macrodon)