Tamarino beždžionės

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Gentis: Leontopithecus - juoda liūtė Tamarino beždžionė

Juodoji liūtė Tamarino beždžionė(Leontopithecus chrysopygus), taip pat žinomas kaip auksaspalvis liūtas Tamarinas - liūto tamarinas, randamas tik Brazilijos San Paulo ir Paranos valstijose, beveik vien Morro do Diabo valstybiniame parke.



Juodoji liūtė Tamarino beždžionė gyvena antriniuose ir pirminiuose miškuose palei ribotą paplitimo plotą. Voverės dydžio juodas liūtas tamarinas yra vienas iš labiausiai nykstančių žinduolių pasaulyje.



Juodoji liūtė Tamarino beždžionė turi blizgantį juodą kailį su skirtingu kiekiu raudonai auksinio kailio ant nugaros, šlaunų ir uodegos pagrindo.

Veidą įrėminantis ilgasis kailis yra juodas. Kaip ir glaudžiai susijęs auksinis liūtas tamarinas, juodasis liūtas tamarinas turi ilgus skaitmenis, kurie naudojami mažų vabzdžių pašarams. Išsaugojimo statusas - kritinis pavojus.



Gentis: Leontopithecus - auksinė liūtė Tamarino beždžionė

Auksinis liūtas Tamarino beždžionė(Leontopithecus rosalia), taip pat žinomas kaip auksinis marmuras, yra Cebidae šeimos narys.

Auksinio liūto Tamarino beždžionė, kilusi iš Atlanto vandenyno pakrantės miškų, yra nykstanti rūšis ir tarp rečiausių gyvūnų pasaulyje. Manoma, kad laukinė populiacija yra 1000 individų, o nelaisvėje - apie 500.



Tamarino beždžionė „Auksinis liūtas“ yra nuo raudonai oranžinės iki auksinės rudos spalvos. Plaukai yra ilgesni ir tamsesni aplink veidą, ant galvos ir skruostų bei gerklės formuojasi karčiai.

Jo galūnės yra lieknos su aštriais nagais. Nors ir gana ilga, jo uodega nėra atspari.

„Auksinio liūto Tamarino beždžionių“ kūno ilgis yra iki 335 milimetrų (13 colių), o uodega - iki 400 milimetrų (15 colių). Tamarino auksinio liūto patinas laukinėje gamtoje pasiekia maksimalų svorį - tik 700 gramų (1,5 svaro), nors nelaisvėje galima rasti didesnį svorį. Nėščia moteris gali sverti iki 790 gramų (1,8 svaro), tačiau nėščia moteris paprastai sveria arčiau 550 gramų (1,1 svaro). Dauguma laukinių populiacijų apsiriboja „Reserva Biológica de Poço das Antas“ - pelkėtų miškų saugoma teritorija Rio de Žaneiro valstijoje. Kadangi miškų kirtimas ir žemės ūkis suskaidė esamą buveinę, tai nulėmė izoliuotas populiacijas ir veisimąsi, o tai gali sukelti išnykimą.

Šios visavalgės beždžionės savo mityboje remiasi lietaus vandeniu ir vabzdžiais. Valgomi ir vaisiai. Tamarinas „Auksinis liūtas“ yra paros ir daugiausia medinis, sudarantis mažas iki keturiolikos asmenų grupes, kurioms vadovauja dauginimosi pora; kartais gali būti susiję du nesusiję vyrai, tačiau tik vienas paprastai poruojasi su pagrindine moterimi. Naktį tamarinai miega apleistose medžių lizduose arba didelėse bromeliadose (didelė žydinčių augalų šeima, kilusi iš atogrąžų ir šilto vidutinio klimato Naujojo pasaulio). Grupė bendradarbiauja augindama jaunus vaikus, tačiau dažniausiai veisiasi tik dominuojanti patelė.

Tamarinas „Auksinis liūtas“ sugeba daugintis būdamas 18 mėnesių amžiaus. Veisimosi sezonas yra nuo rugsėjo iki kovo. Nėštumas trunka 126 - 130 dienų, paprastai baigiasi dvyniais gimimais. Jaunieji tamarinai nujunkomi vos po 90 dienų, mažiau nei pusė kūdikių išgyvena pirmuosius gyvenimo metus. Jei jie tai padarys, galima tikėtis 8–15 metų gyvenimo trukmės. Išsaugojimo būklė - nykstanti.

Gentis: Leontopithecus - Lion Tamarin Monkey

Keturios rūšysLiūtas Tamarinas Beždžionės(Leontopithecus makikina), kurie sudaro Leontopithecus gentį. Tai mažos Naujojo pasaulio beždžionės, pavadintos dėl jų veidą supančių kačių. Gyvendami rytiniuose Brazilijos atogrąžų miškuose, kaip ir visi kiti kalitrichinai, jie yra arborealiniai.

Liūtės Tamarino beždžionės sveria iki 900 gramų (2 svarus) ir yra apie 30 centimetrų (12 colių) ilgio, o uodegos yra apie 45 centimetrų (17 colių) ilgio.

Liūtės Tamarino beždžionės šokinėja per medžius pirštais, kad laikytųsi šakų, o nagai kasti po žieve, kad ieškotų valgomų vabzdžių.

Kai kurias valgo ir liūtės Tamarino beždžionės gyvatės , maži driežai ir maži vaisiai.

Liūtės Tamarino beždžionės paprastai gyvena šeimos grupėse, o abu tėvai dalijasi skirtingomis metinių dvynių vaikų auklėjimo užduotimis.

Motina slaugo savo jauniklius kas 2–3 valandas, o tėvas nešioja kūdikius ant nugaros. Būdami dienos medžių gyventojai, liūtės Tamarino beždžionės naktį miega medžių ertmėse, o karščiausiu dienos metu taip pat ieško prieglobsčio. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Gentis: Saguinus - imperatorius Tamarinas beždžionė

Imperatorius Tamarinas Beždžionė(Saguinus imperator) gyvena pietvakariuose Amazonės baseine, rytinėje Peru, šiaurinėje Bolivijoje ir Brazilijos vakaruose esančiose Acre ir Amazonas valstijose. Imperatoriaus Tamarino kailis yra pilkos spalvos, ant krūtinės yra gelsvos dėmės. Rankos ir kojos juodos, o uodega ruda. Išskirtiniai yra ilgi, balti ūsai, kurie tęsiasi į abi puses už pečių.

Imperatoriaus Tamarino beždžionės ilgis siekia nuo 24 iki 26 centimetrų, o uodega yra 35 centimetrų ilgio. Jis sveria apie 300–400 gramų. Imperatorius Tamarino beždžionė gyvena tropiniuose atogrąžų miškuose, gyvena giliai miške, taip pat atvirose medžiais apaugusiose vietose. Imperatorė Tamarino beždžionė yra dienos beždžionė, didžiąją savo dienų dalį praleidžianti medžiuose.

Imperatorius Tamarinas gyvena kartu nuo 2 iki 8 asmenų grupėmis. Vyriausia moteris pirmauja grupėje virš kelių subrendusių patinų. Abipusis viliojimas vaidina svarbų vaidmenį siejant ir bendraujant. Imperatoriaus Tamarino dieta yra panaši į kitų tamarinų.

Imperatorė Tamarino beždžionė yra visavalgė, pirmiausia valganti vaisius, vabzdžius ir sultis. Jis taip pat valgo paukščių kiaušinius ir mažus stuburinius gyvūnus (pavyzdžiui, medžių varles). Dėl mažo svorio jis gali pasiekti maistą tolimiausiame šakų gale, kurio sunkesni gyvūnai negali pasiekti.

Nėštumo laikotarpis yra nuo 140 iki 145 dienų, o gimdymai paprastai būna dvyniai (nors kartais būna ir trynukai), kaip tai būdinga tamarinams. Visi vyrai padeda gimdyti, prižiūri ir palaiko jaunus, nešiojami ir atvežami pas motiną slaugyti. Maždaug po 3 mėnesių jie atjunkomi, o antrųjų metų pabaigoje jie būna visiškai subrendę. Imperatoriaus Tamarino beždžionių gyvenimo trukmė yra daugiau nei 15 metų. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Gentis: Saguinus - Geoffroy’s Tamarin Monkey

Geoffroy’s Tamarino beždžionė(Saguinus geoffroyi), dar žinomas kaip Panamos arba Rufous-naped Tamarin, yra juodai baltas tamarinas su rausvu pakaušiu. Jis randamas nuo Kosta Rikos iki Kolumbijos. Geoffroy Tamarino beždžionė yra arborealinė, ji linkusi gyventi antrinio augimo ar mišraus miško vietose. Kaip rūšis ji gali tapti nykstanti, daugiausia dėl buveinių praradimo, tačiau jos gausu keliose vietovėse, ypač Panamoje.

Tarp vyrų ir moterų nėra dydžio ir išvaizdos skirtumų. Nelaisvėje Geoffroy'io Tamarino beždžionė gali gyventi iki 13 metų. Kaip ir kitų Tamarino beždžionių atveju, vyrai labai prisideda prie tėvų priežiūros ir tikėtina, kad kai kurios grupės yra daugialypės (formuoja sąjungą su daugiau nei vienu patinu). Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Gentis: Saguinus - Cottontop Tamarin beždžionė

Cottontop Tamarin beždžionė(Saguinus oedipus) yra maža Naujojo pasaulio beždžionė, sverianti mažiau nei vieną kilogramą (0,5 kilogramo). „Cottontop Tamarin Monkey“ randama atogrąžų miškų pakraščiuose ir antriniuose miškuose, kur yra arborealinė ir dienos. „Cottontop Tamarin Monkey“ turi ilgą keterą, per pečius teka balti plaukai nuo kaktos iki pakaušio. Nugara ruda, o dugnas, rankos ir kojos yra balkšvai geltonos spalvos. Šlaunikaulis ir vidinės šlaunys yra rausvai oranžinės spalvos.

„Cottontop Tamarin“ beždžionės yra aktyviausios nuo saulėtekio iki saulėlydžio, jos praleidžia didelę savo veiklos dalį ieškodamos gyvūnų grobio, ieškodamos per lapus ir palei šakas bei žvilgčiodamos ir siekdamos šakų bei medžių kamienų skylių ir plyšių. Kai sunerimsta ar susijaudina, „Cottontop Tamarins“ pakelia plaukus ant galvos vainiko ir atsistoja aukštai, kad atrodytų didesni.

„Cottontop Tamarin“ valgo vaisius, vabzdžius, naujus lapus ar pumpurus, mažus driežus ir nektarą. „Cottontop Tamarin“ grupėse paprastai yra 3–9 asmenys. Visi grupės nariai nebūtinai yra susiję. Kaip ir dauguma tamarinų, taip ir „Cottontop Tamarin“ gimdo dvynukus, nors retkarčiais pasitaiko pavienių gimimų ir trynukų. Tamarinai dauginasi ištisus metus nėštumu 183 dienas. Abu tėvai rūpinasi jaunaisiais. Patinai ir nepilnamečiai paprastai veža jauniklius, atiduodami juos patelėms slaugai. Atjunkymas prasideda nuo 4 iki 5 savaičių, o jaunimas lytinę brandą pasiekia nuo 12 iki 15 mėnesių. Šiuo metu didžiausia grėsmė yra miškų kirtimas. Išsaugojimo būklė - nykstanti.

Gentis: Saguinus - pintinė Tamarino beždžionė

Moustached Tamarin beždžionė(Saguinus mystax), taip pat žinomas kaip „Spix's Moustached Tamarin“ - juodas tamarinas su balta nosimi, ruda nugara ir baltais ūsais.

Moustached Tamarin beždžionė paplitusi atogrąžų miškuose Brazilijoje ir Peru.

Dietą „Moustached Tamarin Beždžionės“ daugiausia sudaro vaisiai, medžio derva ir vabzdžiai.

Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Yra du Moustached Tamarin porūšiai:

„Spix“ „Moustached Tamarin“, Saguinus mysyax mystax
Baltakumpis Moustached Tamarinas, Saguinus mystax plutonas

Gentis: Saguinus - raudon rankos Tamarino beždžionė

Raudona ranka Tamarino beždžionė(Saguinus midas), taip pat žinomas kaip auksinių rankų Tamarinas arba Midas Tamarinas, yra Naujojo pasaulio beždžionė, pavadinta raudonais plaukais ant kojų ir rankų. Raudonojo rankos Tamarino beždžionė yra miškingose ​​vietovėse palei Amazonės upę Brazilijoje, Gajanoje, Prancūzijos Gvianoje, Suriname ir Venesueloje.

Raudonarankės Tamarino beždžionės gyvena nuo 4 iki 15 narių grupėse, o tarp grupių net ir tarp veislinių patinų mažai konkuruoja.

Tik viena patelė iš grupės peri perėjimo laikotarpiu, o kitos moterys slopina instinktą. Nėštumo laikotarpis yra 140 - 170 dienų, o motinos paprastai gimdo 2 palikuonis.

Jaunais tamarinais pirmiausia rūpinasi tėvas ir jie perduodami motinai tik slaugyti, tačiau visa grupė padeda jaunų žmonių priežiūrai.

Gynyba yra prioritetas grupėje ir, kai grasinama vienam tamarinui, kiti puolės gintis. Raudonųjų rankų Tamarino beždžionė yra teritorinė ir gali būti agresyvi, o visų pirštų ir visų, išskyrus didįjį pirštą, vietoj nagų turi aštrius iltinius ir nagus.

Raudonųjų rankų Tamarinas yra išskirtinis alpinistas ir didžiąją laiko dalį praleidžia tarp medžių vynmedžių ir šakų. Raudonos rankos Tamarino beždžionės yra greitos ir judrios, yra puikios šuolininkės, kurios, kaip žinoma, peršoka daugiau nei 60 pėdų atstumą nuo medžio iki žemės be traumos žymių.

Raudonųjų rankų Tamarino beždžionių dietą sudaro vaisiai, gėlės, vabzdžiai, varlės, vorai, driežai ir nektaras. Raudonųjų rankų „Tamarins“ kūnas yra 20,5 - 28 centimetrų. Įskaitant uodegą, jos ilgis yra 31 - 44 centimetrai. Raudonųjų rankų tamarinai sveria 400 - 550 gramų. Jų laukiama gyvenimo trukmė yra maždaug 10 metų laukinėje gamtoje ir 16 metų nelaisvėje. Natūralūs jų plėšrūnai yra mažos katės, plėšrieji paukščiai ir gyvatės. Dėl natūralios buveinės sunaikinimo kyla pavojus šios rūšies pragyvenimui. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Gentis: Saguinus - balta lūpų Tamarin beždžionė

Baltųjų lūpų Tamarino beždžionė(Saguinus labiatus), taip pat žinomas kaip raudonpilvis tamarinas yra tamarinas, gyvenantis Amazonės rajone Brazilijoje ir Bolivijoje.

Raudonas baltos lūpos Tamarino beždžionės pilvas yra pati ryškiausia jo išorinė savybė. Kitu atveju jis yra juodas, jo veide yra ploni balti ūsai ir juodai ruda nugara.

Baltojo lūpų Tamarino beždžionės gyvena susijusių gyvūnų socialinėse grupėse. Motina paprastai pagimdo po vieną ar du jauniklius. Tėvas dažniausiai nešioja kūdikius, tačiau broliai ir seserys taip pat dalinsis jaunuoliais ir taip išmoks būti gerais globėjais. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Daugiau Tamarino beždžionių

Auksinės galvos liūtas Tamarinas beždžionė(Leontopithecus chrysomelas) yra liūtas tamarinas, kaip ir kiti, taip pat endeminis Brazilijai. Jis randamas tik žemumų ir premontanų atogrąžų miškų fragmentuose Bahijos valstijoje, todėl jis laikomas nykstančia rūšimi. Išsaugojimo būklė - nykstanti.

Superagui liūtas Tamarinas beždžionė(Leontopithecus caissara) yra mažas Cebidae šeimos naujojo pasaulio primatas. Superagui liūto Tamarino beždžionė yra endeminė Brazilijai, randama nedideliame Brazilijos pakrantės rajone, vadinamame Superagui. Išsaugojimo statusas - kritinis pavojus.

Juodoji Tamarino beždžionė(Saguinus niger) arba juodarankis tamarinas - tamarino rūšis, endeminė Brazilijai. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Juodai apsiaustas Tamarino beždžionė(Saguinus nigricollis), yra tamarino rūšis iš Pietų Amerikos. Juodai apsiaustas Tamarino beždžionė yra Brazilijoje, Kolumbijoje, Ekvadore ir Peru. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Rudai apsiaustas Tamarino beždžionė(Saguinus fuscicollis), yra tamarino rūšis iš Pietų Amerikos. Rusvai apsiausto Tamarino beždžionė yra Bolivijoje, Brazilijoje, Kolumbijoje, Ekvadore ir Peru. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Aukso apsiaustas Tamarino beždžionė(Saguinus tripartitus), yra tamarinų rūšis iš Pietų Amerikos. Aukso apsiaustas Tamarino beždžionė yra Ekvadore ir Peru. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Graellso Tamarino beždžionė(Saguinus graellsi), yra tamarinų rūšis iš Pietų Amerikos. Graellų Tamarino beždžionė yra Kolumbijoje, Ekvadore ir Peru. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Martinso Tamarino beždžionė(Saguinus martinsi) yra tamarinų rūšis, endeminė Brazilijai. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

Marinuotoji Tamarino beždžionė(Saguinus inustus), yra tamarino rūšis iš Pietų Amerikos. Tamarino beždžionė su margu veidu yra Brazilijoje ir Kolumbijoje. Išsaugojimo statusas - mažiausias rūpestis.

airedale vokiečių aviganių mišinys

Baltapėdė Tamarino beždžionė(Saguinus leucopus) yra tamarinų rūšis, endeminė Kolumbijai. Išsaugojimo būklė - pažeidžiama.