Thomsono „Gazelė“

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Thomsono „Gazelė“Thomsono „Gazelė“yra mažiausia, smulkiausia ir greičiausia iš visų gazelių. Kartais vadinama „Tommy“, ši gazelė buvo pavadinta Škotijos tyrinėtojo Josepho Thomsono, kuris 1890 m. Tyrinėjo Afriką, vardu. Šios grakščios antilopės vis dar yra vienos iš labiausiai paplitusių gazelių Rytų Afrikoje ir, nors kitose Afrikos vietose jų skaičius galėjo sumažėti. , „Thomson Gazelle“ vis dar klesti žemės ūkio naudmenose, pievose ir savanose Rytuose.

Thomson's Gazelle aprašymas



„Thomson Gazelles“ ilgis yra 70 - 90 centimetrų, o aukštis - 60 - 90 centimetrų. Jie sveria apie 12 - 85 kilogramus (26 - 187 svarai). Patinų Thomsono gazelės yra šiek tiek didesnės nei patelės. Šios patrauklios gazelės turi šviesiai rudą paltą ir baltą apatinę dalį. Juos nuo „Grant's Gazelle“ galima atskirti dėl tamsios juostelės, besitęsiančios per jų šonus. Jų kojelė yra balta, kuri tęsiasi tiesiai po jų pasaka.



„Thomson's Gazelles“ ant veido yra plona juoda juostelė, kuri eina žemyn nuo akies, tamsus nosies ženklas ant nosies ir blyškus pleistras ant kaktos. Patinai turi ilgus smailius ragus, pažymėtus maždaug 20 žiedų ir lenktus atgal, o galiukai lenkiami į priekį. Patelės neturi arba ragų, arba maži, trumpi, ploni ragai.

Australijos aviganio bernų mišinys

„Thomson's Gazelles“ turi lieknas kojas ir trumpą, juodą uodegą, kuri nuolat juda ir sukasi pirmyn atgal, kaip lango valytuvas. Jie turi dideles ausis ir akis bei siaurą snukį. Jų galvos yra mažos, o jie turi lengvą kūną, kuris leidžia greitai bėgti ir staigiai pasisukti. Norėdami kompensuoti jų pažeidžiamumą lygumose, gazelės turi puikų klausos pojūtį, dėl kurio jos išskirtinai budrios garsams. Jie taip pat turi puikų kvapą ir regėjimą, kuris yra pagrindinis jų bendravimo šaltinis.



Vyrų gazelės vadinamos „doleriais“, o moterys - „daro“.

„Thomson’s Gazelle Habitat“

„Thomson“ gazelės yra sausose, žolėtose lygumose Sudane, Tanzanijoje ir serengetijos vietovėse Kenijoje. Jiems labiau patinka žolynai ir krūmytos stepės su stipriai ganoma, sutrypta žole. Gazelės gali likti ganyklose dar ilgai po to, kai išvyksta stambesni žolėdžiai gyvūnai.

„Thomson’s Gazelle Diet“

Thomsono gazelės yra žolėdžiai gyvūnai. Thomsono gazelės minta žole ir kita žema augmenija. Jie taip pat naršys po krūmus. Didžioji dalis reikalingo vandens gaunama iš augalijos, kurią jie valgo, nors jie labiau remiasi vandeniu nei „Grant's Gazelle“. „Thomson Gazelles“ susirenka į dideles bandas maitinti, galbūt dėl ​​saugumo. Jie taip pat susiburs su gnu, zebru ir galvijais, nes šie didesni gyvūnai sutryps aukštas žoles, todėl gazelei bus daug lengviau suvalgyti trumpą žolę.



rudas ir baltas amerikietiškas pitbulas

„Thomson's Gazelle Behavior“

Gazelė yra pagrindinis daugelio savanų plėšrūnų, tokių kaip liūtai, leopardai, hienos, medžiokliniai šunys ir gepardai, maisto produktas. Tomsono gazelės yra labai greiti maži gyvūnai ir kartais gali aplenkti savo plėšrūnus. Pirmo skrydžio iš užpuolikų metu gazelė gali sprukti iki 80 kilometrų per valandą greičiu maždaug 15 - 20 minučių. Šie įspūdingi sprinteriai taip pat veikia specialiais būdais, kad galėtų bendrauti su likusia savo banda ir suklaidinti persekiotoją. Kai gazelės bėga bėgdamos, jos staigiai suriša šuolius aukštais lankais. Šis elgesys yra vadinamas „pronking“ arba „stotting“ ir apsunkina gazelės nuvertimą jų plėšrūnu.

Kai gazelė pastebi tykantį plėšrūną, ji ištiks ar sustos, kad perspėtų kitas gazeles apie pavojų, taip pat gali nustebinti jų plėšrūną. Kita tokio elgesio galimybė yra ta, kad tai rodo jų tinkamumą tikėdamiesi, kad plėšrūnas atsisakys persekiojimo arba kad plėšrūnas neturėtų vargti bandydamas vytis akivaizdžiai judrią gazelę.

„Thomson's Gazelles“ yra socialūs gyvūnai ir gyvena daugiau nei 200 asmenų bandose. Thomsono gazelės kartais susiburia su kitais kanopiniais gyvūnais, tokiais kaip zebras ir kitos antilopių rūšys. Migracijos metu tūkstančiai gazelių keliaus kartu ieškodami vandens sausuoju metų laiku. Jų teritorijos be problemų gali sutapti su kitų kanopinių gyvūnų rūšimis. Tačiau kai kurie iš jų gali būti labiau teritoriniai ir energingai ginti savo teritorijas. Gynybinis patinas susigrums ragais su savo priešininku, tada nugalėtojas pretenduoja į teritoriją.

naminiai šunys, kurie atrodo kaip vilkai

„Thomson Gazelles“ savo teritorijos ribas žymi maža kvapo liaukų sekrecija, esanti po jų akimis. Jie kiekvieną dieną išskiria sekretą ant žolės ašmenų, nutolusių maždaug 20 pėdų atstumu.

„Thomson’s Gazelle Reproduction“

Moteriškos gazelės po lietaus sezono pagimdo pavienį jauniklį, vadinamą Fawn, po 5 - 6 mėnesių nėštumo. Po gimdymo pirmąsias 3 savaites motina slepia eglę aukštoje žolėje ir du kartus per dieną grįžta slaugyti, kol ji bus pakankamai sena, kad galėtų prisijungti prie bandos.

Paukšteliai turi rusvą spalvą, kuri padeda jiems pasislėpti atviroje šalyje. Jie taip pat gali būti labai ramūs ilgą laiką. Nors suaugusios gazelės gali paleisti liūtą ar gepardą, beveik pusė visų erelių neteks plėšrūnams, kol sulauks pilnametystės. Moteriškos Thomson's Gazelles gali gimdyti du kartus per metus, o tai kanopiniams neįprasta. „Thomson’s Gazelle“ gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje yra 10–15 metų.

haskių, kurie lieka nedaug

Thomson's Gazelle Conservation Status

Nors dėl medžioklės ir buveinių praradimo kai kuriuose Afrikos rajonuose skaičius sumažėjo, Thomson's Gazelle negresia ir IUCN priskiria jį „Mažiausiai susirūpinusiam“.