Vakarų Afrikos manatas

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheAfrikos lamantinas(Trichechus senegalensis) yra manatų rūšis ir yra mažiausiai ištirta iš keturių sirenų rūšių. Afrikos lamantinų nuotraukos yra labai retos. Nors apie šią rūšį žinoma labai nedaug, mokslininkai mano, kad jos yra panašios į Vakarų Indijos lamantinai .

Afrikos manatų yra pakrančių jūrų ir žiočių buveinėse ir gėlo vandens upių sistemose palei vakarinę Afrikos pakrantę nuo Senegalo upės į pietus iki Kwanza upės Angoloje, įskaitant Gambijos, Liberijos, Bisau Gvinėjos, Gvinėjos, Siera Leonės, Dramblio Kaulo Krantas, Gana, Malis, Nigerija, Kamerūnas, Gabonas, Kongo Respublika ir Kongo Demokratinė Respublika.



Nors krokodilai ir rykliai Afrikoje retkarčiais žudo manatus, Afrikos lamantinai tik didelę grėsmę kelia žmonijai, pavyzdžiui, brakonieriavimas, buveinių praradimas ir kiti poveikiai aplinkai.

Vakarų Afrikos manatų charakteristikos

Vakarų Afrikos lamantinas gali būti iki 4,5 metro ilgio ir sverti apie 360 ​​kilogramų (790 svarų).

Vakarų Afrikos manatų dieta

Vakarų Afrikos lamantinas pirmiausia maitinasi augmenija. Tai priklauso nuo atsirandančios ar iškilusios, o ne panirusios augmenijos. Kai kurių upių populiacija labai priklauso nuo iškilusio kranto augimo, o upių žiočių gyventojai minta tik mangrovėmis. Siera Leonėje manatai iš tinklų pašalina žuvis ir ryžius vartoja tokiais kiekiais, kad jie būtų laikomi kenkėjais. Senegale ir Gambijoje moliuskų kriauklių liekanos taip pat aptiktos jų skrandyje.

Vakarų Afrikos manatečio buveinė



Vakarų Afrikos manatai gyvena pakrantės rajonuose, upių žiotyse, didelėse upėse, kurios svyruoja nuo sūrio iki gėlo vandens, gėlo vandens ežeruose ir kraštutiniuose upių aukštupiuose virš kataraktos.

Vakarų Afrikos manatejas priklauso nuo atsirandančios ar užliejusios, o ne panirusios augmenijos. Kai kurių upių populiacija labai priklauso nuo iškilusio kranto augimo, o upių žiočių gyventojai minta tik mangrovėmis.

Vakarų Afrikos manatų elgesys

Vakarų Afrikos lamantinas maitinasi daugiausia naktį ir keliauja vėlyvą popietę ir naktį. Dienos metu jis ilsisi 1–2 metrų (3–6 pėdų) gylyje, kartais vandens telkinio viduryje arba paslėptas mangrovių šaknyse arba po natūralia augmenija. Vakarų Afrikos lamantinas maudydamasis mažai trikdo vandenį.

Buvo pranešta apie sezoninius Vakarų Afrikos lamantinų judesius, atsižvelgiant į vandens lygio pokyčius, turinčius įtakos maisto prieinamumui ir (arba) vandens druskingumui, keliose vietovėse. Siera Leonėje buvo pranešta, kad šis lamantinas pagrindiniuose upių kanaluose yra ištisus metus, tačiau gali įvykti tam tikra rūšies migracija - daugumoje aukštupių vietovių atvyks naujų gyvūnų antplūdis, nes potvyniai prasideda birželio ir liepos mėnesiais. . Atskiras lamantinas per marias ir upes gali nuvažiuoti 30–40 kilometrų per dieną (19–25 mylių per dieną).

Vakarų Afrikos manatų reprodukcija

Vakarų Afrikos manatų veisimosi laikotarpis yra neaiškus ir gali trukti visus metus, kaip tai yra Amazonės ir Amerikos lamantinai. Kiekvienu veisimosi laikotarpiu užauginamas vienas lamantinas. Gimimas vyksta sekliose mariose. Vakarų Afrikos lamantinas dažniausiai yra vienišas, o motinos ir veršeliai yra pagrindinis socialinis vienetas. Tačiau jie dažnai ilsėsis laisvose, mažose grupėse, sudarytose nuo dviejų iki šešių asmenų.

Vakarų Afrikos manatų išsaugojimas ir grėsmės

Anksčiau Vakarų Afrikos lamantinų populiacijos sumažėjimas daugiausia buvo susijęs su medžiokle ir atsitiktiniu žvejybos tinklų gaudymu. Pastaruoju metu tęsiama nekontroliuojama ir tikėtina netvari medžioklė laikoma didžiausia grėsme. Nepaisant teisinės apsaugos, manatas visoje medžioklės vietoje ieškomas mėsos, odos ir aliejaus - harpūnais, gaudyklėmis, tinklais ir špagatais.

Žinoma, kad Vakarų Afrikos lamantinas netyčia žūva ryklių tinkluose, traluose, uždėtuose tinkluose ir užtvankose. Kartais jis taip pat žūva turbinose arba užtvankų kontroliniuose vartuose. Pakrančių pelkės, kurios yra pagrindinė šio lamantino buveinė, jau buvo labai pažeistos ir joms dar labiau gresia pavojus. IUCN Vakarų Afrikos manateją laiko nykstančia.