Vakarų žemumos gorilos

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

Vakarų žemumos gorilosVakarų žemumos gorila(Gorilla Gorilla Gorilla) priklauso ‘Pongidae’ šeimai, kuriai priklauso keturios beždžionių rūšys: gorila, paprastoji šimpanzė, Bonobo arba pigmėja šimpanzė ir orangutanas. Vakarų žemumos gorila gyvena atogrąžų miškuose, išsidėsčiusiuose šešiose Vakarų pusiaujo Afrikoje esančiose šalyse, įskaitant: pietryčių Nigeriją, Gaboną, Kamerūną, Centrinės Afrikos Respubliką, Kongą ir Pusiaujo Gvinėją.

Vakarų žemumos gorilos charakteristikos



raudonųjų pitbulterjerų

Vakarų žemumos gorila yra didžiausia iš visų primatų. Vakarų žemumos gorilos turi plačius pečius, raumeningą kaklą ir tvirtas rankas bei kojas. Jų didelis dydis suteikia jiems gerą apsaugą nuo plėšrūnų ir jie gyvena santykinai saugiai ant žemės, labiau nei bet kuris kitas primatas. Vakarų žemumos gorilų kūną dengia trumpi, ploni pilkai juodi arba rudai juodi plaukai. Gorilų veidas neturi plaukų, tačiau jie turi storą keterą virš akių.



Subrendęs Vakarų žemumos gorilos patinas nugaroje turi sidabrinį kailį. Šios suaugusios gorilos vadinamos „sidabrinėmis“. Vakarų žemumos gorilos gali nueiti trumpus atstumus dviem kojomis, tačiau jie paprastai apeina eidami keturiomis. Tai darydami, jie vaikšto ant pirštų, kurie vadinami „vaikščiojimais per pirštus“.

Vakarų žemumos gorilos yra visavalgiai, tačiau kartais jos priskiriamos žolėdžiams, nes dažniausiai valgo augalus. Jie pirmiausia išgyvena dėl vaisių, lapų ir žalumynų. Vakarų žemumos gorilos, norėdami papildyti savo mitybą, kartais valgo vabzdžius, tokius kaip termitai ir skruzdėlės. Vakarų žemumos gorilos negeria vandens, nes iš vartojamos folijos gauna pakankamai drėgmės.

Vieninteliai Vakarų žemumos gorilos plėšrūnai yra leopardai ir žmonės.

Vakarų žemumos gorilos elgesys

Vakarų žemumos gorilos formuoja mažus, ne teritorinius haremus, kuriuose paprastai vyrauja vienas, subrendęs gorilos patinas. Jie gyvena susistemintose šeimos grupėse. Grupę sudarys viena suaugusi sidabrinė gorila, kelios nesusijusios moteriškos gorilos ir kūdikių gorilos. Sidabrinė gorila yra dominuojanti gorila šeimoje ir jis reguliuoja savo grupės tvarkaraštį. Vakarų žemumos gorilos kelias valandas ryto praleis valgydamos, dienos viduryje padarys pertrauką ir vėl valgysi prieš sutemą. Dienos vidurio pertraukėlės metu jaunos gorilos žaidžia tarpusavyje, o suaugusieji miega.

Nors Vakarų žemumos gorilos yra socialinės būtybės ir joms išgyventi reikia kitų gorilų, vienintelis labai stiprus jų užmegztas ryšys yra gorilos patino ir jos gorilos poros ryšys. Vakarų žemumos gorilos yra tylūs, drovūs, neagresyvūs gyvūnai. Tarp grupių, kurių teritorijos sutampa, konfliktų yra labai mažai, nors iškilus grėsmei, gorilos patinas daro viską, kad išgąsdintų plėšrūną ar pažeidėją.

Suaugusiųjų Vakarų žemumos gorilos demonstruoja įmantrius vaizdus, ​​įskaitant krūtinės plakimą, bėgimą į šonus ir draskymą augmenijos, kad išgąsdintų įsibrovusį vyrą ar kitą grėsmę. Vyrai Vakarų žemumos gorilos taip pat naudoja šiuos ekranus kaip dominavimo parodymą grupėje. Suaugusios moteriškos gorilos gali tapti agresyvios gindamos savo kūdikius arba padėdamos viena kitai nuvyti iš neramių, jaunų suaugusių gorilų. Sidabrinis yra taikos saugotojas ir įsiterpia tarp retkarčiais vykstančių grumtynių tarp moteriškų gorilų.

Vakarų žemumos gorilos iš augalinės medžiagos nakčiai stato lizdą, kuriame galėtų miegoti, ir dienos lizdą jų vidurdienio poilsiui.

Vakarų žemumos gorilos reprodukcija

Vakarų žemumos gorilos laukinėje gamtoje subręsta nuo 7 iki 8 metų ir nelaisvėje - maždaug 5 su puse metų. Vakarų žemumos gorilų patinas lytiškai subręsta laukinėje gamtoje nuo 8 iki 9 metų ir nelaisvėje - jau 6 metų. Vyrai nėra laikomi visiškai subrendusiais maždaug iki 15 metų. Vakarų žemumos gorilos neturi atskiro veisimosi sezono. Nėštumas trunka nuo 250 iki 270 dienų (8 - 9 mėnesiai). Laukinėje gamtoje gorilų patelės savo pirmuosius palikuonis išleidžia 10–11 metų ir vėliau 4 metų intervalais. Paprastai gaminama viena kūdikio gorila, o dvyniai yra reti.

Gimimas vyksta gorilos patelei gulint ant kelių minučių. Gimdžius kūdikio gorilą, motina gorila paaštrina virkštelę. Palikuonys gimsta bejėgiai ir turi būti nešiojami motinų rankose.

raudonos nosies pitbulio šuniukai

Gimę gorilos kūdikiai sveria 4–5 svarus (1,8–2,3 kilogramo) ir turi retus plaukus, dengiančius rausvai pilką odą. Motina gorilla palaiko savo naujagimio pilvą-pilvą, kad galėtų palaikyti glaudų kontaktą, kol maždaug per 2 mėnesius jis sustiprins jėgas ir koordinaciją prilipti prie plaukų. Didžiulis sidabrinis kubilas yra kantrus tėvas, kuris žais su kūdikiu, kai jis taps mobilus.

Vakarų žemumos „Gorilla“ gyvenimo ciklas

Maždaug nuo devynių iki 10 savaičių kūdikių gorilos pradeda savarankiškai šliaužti ir netrukus vaikšto ant visų keturių galūnių. Jų kelmuose atsiranda baltas plaukų lopas tuo pačiu metu, kai jie pradeda vaikščioti. Baltas pleistras padeda motinai sekti kūdikį ir padeda kitiems grupės nariams nustatyti gorilą kaip kūdikį. Rumbas pleistras pradeda nykti maždaug nuo 3 metų, to paties amžiaus, kai paprastai prasideda nujunkymas. Patelės lieka su savo gimdos grupe maždaug iki 8 ar 9 metų, tada prisijungia prie nesusijusios grupės ar vienišo vyro. Vyrai lieka su savo gimimo grupe maždaug iki 12 metų, tada pradeda savaime išeiti. Atsiskyrę patinai bando pritraukti kitų grupių pateles, kad susidarytų savo grupė.

Lytinio aktyvumo gorilose dažnis ir trukmė yra maža, palyginti su kitomis beždžionėmis. Poruotis su suaugusiomis patelėmis jo grupėje leidžiama tik sidabriniam arba dominuojančiam patinui. Patinų reprodukcinė sėkmė priklauso nuo išimtinių teisių į suaugusias moteris išsaugojimo, kurią užtikrina vyrai, užmezgantys nuolatinį ryšį su kiekviena socialinės grupės moterimi. Šių ryšių susidarymas neleidžia suaugusioms patelėms palikti grupės ar poruotis su kitais patinais. Paprastai tylūs gyvūnai, gorilos yra neįprastai garsūs kopuliacijos (poravimosi) metu.

karolinos šuns temperamentas primityvus

Gyvenimo trukmė:Vakarų žemumos gorilos gyvena 30–40 metų laukinėje gamtoje, 40–60 metų nelaisvėje.

Vakarų žemumos gorilos dieta

Laukinėje gamtoje:Gorilų dieta yra panaši į šimpanzės dietą, tačiau šios gorilos valgo didesnius vaisius ir subrendusius lapus bei stiebus. Gorilų dietoje yra mažiausiai 97 augalų rūšių dalys, taip pat bestuburiai gyvūnai, tokie kaip termitai ir skruzdėlės. Apie 67% jų dietos yra vaisiai, 17% - sėklos, lapai, stiebai ir kauliukas. Gyvūnų grobis, įskaitant termitus, vikšrus ir kitas vabzdžių lervas, sudaro likusius.

Vakarų žemumos gorilos drėgnojo sezono metu valgo vaisius, o sausuoju - daugiau žolelių ir žievės. Atrodo, kad jie labiau mėgsta saldžius vaisius ir kauliukus, taip pat baltymų turinčius lapus ir žievę. Kaip ir kiti beždžionės, gorilos, keliaudamos iš vienos vietos į kitą, minta sezoniniais vaisiais ir išsklaido sėklas savo mėšle. Gorilų patinai drėgname sezone ieško vaisių, o sausuoju laikotarpiu daugiau laiko praleidžia ant žemės valgydami žoleles. Moteriškos gorilos medžiuose maitinasi aukščiau ir suėda daugiau lapų nei vyrai.

Zoologijos sode:Gorilos valgo daržoves, vaisius, lapų valgytojus sausainius, naršo (nupjauna šakas iš įvairių medžių, žolinių augalų, liucernos, paparčių, dobilų), neriebų pieną ir jogurtą bei vitaminų ir mineralų priedą. Nelaisvėje gyvenančios gorilos paprastai valgo mažiau birių maisto produktų nei gamtoje.

Suaugę vyrų gorilos per dieną suvalgo apie 60–70 svarų maisto. Suaugusios moteriškos gorilos suvalgo maždaug du trečdalius šios sumos.

pudelio karaliaus Charleso mišinys

Vakarų žemumos gorilos vokalizacija

Gorilos gali atlikti iki 25 balsų, tokių kaip niurzgėjimas, juokas, kanopos, lojimas ir riksmai, kiekvienas turi savo specifinę prasmę.

Vakarų žemumos Gorilos apsaugos statusas

Vakarų žemumos gorilos neturi jokių priešų, išskyrus žmones. Žmonės daugiau nei šimtmetį kelia grėsmę savo pragyvenimui ir sukėlė jiems pavojų dėl tropinių atogrąžų miškų degradacijos, neteisėtos mėsos medžioklės, didžiųjų medžioklių medžioklės, gyvų jaunų gorilų pardavimo ir per didelio rinkimo zoologijos soduose ir tyrimų įstaigose.

Daugelis gorilų buvo sušaudyti ir nužudyti vardan savigynos, nes jei jie bus pakankamai ilgai išprovokuoti, gorilos imsis kaltės užpuolikui, norėdami juos išgąsdinti. Tačiau tokiomis aplinkybėmis jie kaltina gąsdinti, nesužeisti ir retai užmegzti realų kontaktą. Paskutinė jų galimybė išgyventi gali būti kelios gorilų šventovės Afrikoje, zoologijos sodai ir kita nelaisvėje esanti aplinka kitose pasaulio vietose.

Vakarų žemumos gorilos yra zoologijos soduose visame pasaulyje. Jie buvo svarbūs atliekant elgsenos tyrimus, nes jų intelektas ir kūno struktūra yra artimesni žmonėms nei bet kuris kitas primatas, išskyrus šimpanzes. Vakarų žemumos gorilos yra labai protingos ir net mokytos gestų kalbos. Jie gana sugeba atlikti sudėtingas užduotis.

Žinios:2007 m. Rugsėjo 12 d., Trečiadienis: Vakarų žemumos gorila dabar yra perkelta nuo nykimo į kritiškai pavojingą. Taip yra dėl žmogaus pakitimų ir buveinės praradimo. Gorilos, orangutanai ir koralai yra tarp augalų ir gyvūnų, kurie slenka arčiau išnykimo. Raudonajame nykstančių rūšių sąraše 2007 m. Nurodomos buveinių nykimas, medžioklė ir klimato kaita. Pasaulio apsaugos sąjunga (IUCN) nustatė daugiau nei 16 000 rūšių, kurioms gresia išnykimas.