Baltieji gandro paukščiai

SKELBIMAS Vaizdo šaltinis

TheBaltasis gandras(Ciconia ciconia) yra didelis braidantis paukštis, priklausantis šeimai: Ciconiidae.

Yra dvi baltojo gandro porūšiai: afrikinis baltasis gandras, kuris sutinkamas Šiaurės Vakaruose ir Pietų Afrikoje, ir Europos baltasis gandras, kuris yra Europoje.



Baltieji gandrai peri vidurio ir rytų Europoje, žiemoja Afrikoje. Maždaug ketvirtadalis baltųjų gandrų populiacijos gyvena Lenkijoje.



Norėdami sužinoti daugiau apie baltojo gandro savybes, buveinę, mitybą, elgesį ir dauginimąsi, naudokitės žemiau pateikta informacija.

Baltojo gandro charakteristikos

Baltasis gandras turi tvirtą kūną, kurio ilgis nuo snapo galiuko iki uodegos yra 100–115 centimetrai (39–45 coliai), o svoris - 2,5–4,4 kilogramo. Jo sparnų ilgis yra 195 - 215 centimetrai (77 - 85 coliai).

Baltasis gandras yra išskirtinis didelis braidantis paukštis, turintis baltą plunksną su juodomis skraidymo plunksnomis ir sparnų priedangomis. Juodą spalvą lemia juose esantis pigmentas melaninas ir karotinoidai.



Suaugę baltieji gandrai turi ilgus smailius raudonus snapus, ilgas raudonas kojas su iš dalies pintinėmis kojomis gale ir ilgu, plonu kaklu. Jie turi juodą odą aplink akis, o nagai yra buki ir panašūs į nagus. Patinai ir moterys yra identiški išvaizda, tačiau vyrai yra šiek tiek didesni. Plunksnos ant krūtinės yra ilgos ir sudaro raukšlelę, kuri kartais naudojama vykdant piršlybas.

Baltojo gandro sparnai yra ilgi ir platūs, o tai leidžia paukščiui lengvai sklandyti oro termose. Plekšnodami gandrų sparnų plakimai turi lėtą, bet taisyklingą modelį. Kaip ir dauguma braidančių paukščių, baltieji gandrai yra įspūdingas vaizdas kylant oru, jų ilgi kaklai ištiesti į priekį, o ilgos kojos - ištiestos atgal, gerokai virš jo trumpos uodegos galo. Jie taupo energiją taupydami savo plačius, plačius sparnus kuo mažiau.

Žemėje baltasis gandras eina lėtai, tolygiai, ištiesusi galvą į viršų. Ilsėdamasis jis linkęs sukišti galvą tarp pečių. Baltųjų gandrų pagrindinės skraidymo plunksnos kasmet nyksta ir veisimosi sezono metu keičiamos.



Baltojo gandro buveinė

Pirmenybė teikiama baltojo gandro buveinėms yra upių krantai, pelkės, pelkės, grioviai, žolynai ir pievos. Baltieji gandrai dažniausiai vengia aukštais medžiais ir krūmais apaugusių vietų.

Baltojo gandro dieta

Baltasis gandras yra visiškai paros (aktyvus dieną). Mėgstamiausios jos maitinimosi vietos yra seklios pelkės, žolingos pievos ir dirbamos žemės. Baltasis gandras yra mėsėdis ir maitinasi įvairiais gyvūnais tiek iš žemės, tiek iš seklių vandenų. Į grobį įeina varliagyviai, ropliai, tokie kaip driežai, gyvatės ir varlės, vabzdžiai, žuvys, maži paukščiai ir žinduoliai.

Baltojo gandro elgesys

Baltieji gandrai yra balso paukščiai, kurie skleidžia triukšmingą sąskaitą trankantį garsą, kurį greitai atveria ir uždaro snapus, o sustiprina gerklės maišelis, kuris veikia kaip garso dėžutė. Jaunieji gandrai maldaudami maisto gamina gaudesius, švilpukus ir verkšlenimus, taip pat pradeda tipišką snapo klegesį.

Baltieji gandrai yra grupiniai paukščiai, kurie tūkstančiais kartų plūsta tolimos migracijos keliais ir žiemodami į pietus nuo Sacharos.

Migruodamas tarp Europos ir Afrikos, baltasis gandras vengia kirsti Viduržemio jūrą, o skrenda per Levantą rytuose arba Gibraltaro sąsiaurį vakaruose. Taip yra todėl, kad oro termosai nesudaro virš Viduržemio jūros, nuo kurios tai priklauso ilgiems skrydžiams. Migruojantys baltieji gandrai naudoja oro termosų pakėlimą, kad sumažintų skraidymo tolimais atstumais pastangas ir todėl galėtų skristi toliau su mažesniu nuovargiu.

Baltojo gandro lizdai statomi poruojantis poromis. Lizdai yra didelės, tvirtai sukonstruotos platformos, pagamintos iš lazdų ir yra pastatytos medžiuose laisvose kolonijose arti vandens šaltinių. Kiekvieno lizdo gylis yra 1–2 metrai (3,3–6,6 pėdos), skersmuo - 0,8–1,5 metro, o svoris - 60–250 kilogramų (130–550 svarų). Lizdai gali būti naudojami keletą metų. Keletas kitų paukščių rūšių, pavyzdžiui, žvirbliai, medžių žvirbliai ir paprastieji varnėnai, dažnai peri didžiuosiuose baltojo gandro lizduose.

Baltasis gandras garsėja tuo, kad didelius lazdų lizdus pastatė ant pastatų ir kitų konstrukcijų, kai tinkamų medžių nėra.

Baltasis gandras veisiasi atvirose pievose, ypač drėgnose ar dažnai užliejamose, žolėtose vietose, o aukštesnio augalijos dangoje, pavyzdžiui, miškuose ir krūmynuose, mažiau veisiasi. Nevaisingi paukščiai perėjimo sezoną susirenka į 40 - 50 grupes.

Baltojo gandro reprodukcija

Dauguma baltųjų gandrų yra monogamiški ir poruojasi visą gyvenimą. Gandrų patelės deda 2–5 kalkinius baltus kiaušinius, kurie dedami kas dvi dienas. Kiaušiniai peri po 33–34 dienų inkubacijos. Inkubacinis laikotarpis pasidalijamas tarp abiejų tėvų.

Išsiritę abu tėvai pakaitomis maitina jauniklius. Maistą ant lizdo krašto deda tėvai, tačiau vandens tiekia regurgitacija.

Naujai išsiritę jauni balti gandrai turi rausvas kojas ir mažą juodą snapą su rudu galiuku. jaunieji gandrai turi du iš eilės pūkus pūkų. Jo kūnas pirmiausia yra iš dalies padengtas trumpomis, retomis pūkuotomis plunksnomis, kurios yra balkšvos spalvos, o maždaug po savaitės jos pakeičiamos puriu baltu pūkeliu. Skrydžio plunksnos atsiranda po 3 savaičių kartu su juodomis mentėmis (pečių plunksnomis).

Jaunikliai išskrenda maždaug po 2 mėnesių ir paprastai pradeda daugintis sulaukę 3–5 metų. Šiuo metu jaunų gandrų plunksna yra panaši į suaugusiųjų.

Baltieji gandrai gali gyventi daugiau nei 30 metų.


Baltojo gandro apsaugos statusas

IUCN Baltasis gandras priskiriamas „Mažiausiai susirūpinusiems“. Baltasis gandras yra viena iš rūšių, kuriai galioja Afrikos ir Eurazijos migruojančių vandens paukščių apsaugos susitarimas (AEWA). Tačiau grėsmė baltajam gandrui yra nuolatinis pelkių praradimas, susidūrimas su oro linijomis, patvarių pesticidų (tokių kaip DDT - dichlorodifeniltrichloretanas - sintetinis pesticidas) naudojimas kovojant su skėriais Afrikoje, ir daugiausia neteisėta medžioklė migracijos keliuose ir žiemojimas priežasčių.


Ar žinojai tai apie „Baltąjį stroką“?

Remiantis Šiaurės Europos legenda, gandras yra atsakingas už kūdikių atvedimą pas naujus tėvus. Legenda yra labai senoviška, tačiau ją išpopuliarino XIX amžiaus Hanso Christiano Anderseno pasakojimas „Gandrai“. Vokiečių tautosaka teigė, kad gandrai rado kūdikius urvuose ar pelkėse ir atvežė į namų ūkius krepšyje ant nugaros arba laikydami snapuose. Šiuose urvuose buvo „gandro akmenų“. Tada kūdikiai buvo atiduoti motinai arba numesti kaminą. Namų ūkiai, norėdami vaikų, pranešdavo ant palangės saldumynus gandrui.

Baltasis gandras yra populiarus pašto ženklų motyvas ir jis rodomas daugiau nei 120 pašto ženklų, kuriuos išleido daugiau nei 60 pašto ženklus išleidusių subjektų.

mini žaislinių pudelių šuniukai

Baltasis gandras yra 2 iš Ezopo pasakų - „Lapė ir gandras“ bei „Ūkininkas ir gandras“.

Gandrai mažai baiminasi žmonių, jei netrukdo, ir dažnai peri ant pastatų Europoje. Vokietijoje buvo manoma, kad ant namo yra insulto lizdas, apsaugantis nuo gaisrų. Jie taip pat buvo apsaugoti dėl įsitikinimo, kad jų siela yra žmonija.

Hebrajiškas baltojo gandro žodis yra chasidah, reiškiantis „gailestingas“ arba „malonus“. Graikų ir romėnų mitologijoje gandrai vaizduojami kaip tėvų atsidavimo modeliai, ir buvo manoma, kad jie nemirė nuo senatvės, o nuskrido į salas ir pasirodė žmonės.